Doktorlar kültürel farklılık ve ücretten dolayı Doğu'ya gitmiyor

Haber Giriş : 14 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu arada hükümetin çıkardığı ?Sözleşmeli Sağlık Personeli? uygulamasının Güneydoğu'da ihtiyacı karşılayacak düzeyde ilgi görmediği belirtildi.

Diyarbakır Tabipler Odası (DTO) Başkanı Dr. Necdet İpekyüz, ?Sözleşmeli Sağlık Personeli' uygulamasının üzerinden aylar geçmesine rağmen, Güneydoğu'da ihtiyaç duyulan doktor sayısına ulaşılamadığına dikkat çekti. İpekyüz şunları söyledi: ?Hükümet uygulamayı hayata geçirmeden önce hekimlerin meslek örgütlerini dikkate almadı. Bu yüzden amacına ulaşacak bir uygulama da doğal olarak ortaya çıkmadı. Şimdi, söz konusu uygulamanın üzerinden aylar geçti; ama Güneydoğu'da halen hekim ihtiyacı var. Bölgedeki hekim ihtiyacı bu tür uygulamalarla karşılanamaz. Bunun bilinmesi ve realiteler doğrultusunda uygulamalarla sorunun çözülmesi lazım.?

Adıyaman Tabipler Odası Başkanı Süleyman Kılıç ise, doktorların Güneydoğu'da görev yapmak istememelerinin sebebinin kültürel farklılıklardan kaynaklandığını iddia etti. Geçmişte yaşanan terör olaylarının etkisinin kısmen devam ettiğini belirten Kılıç, ?Hekim arkadaşların Doğu ve Güneydoğu'da görev yapmak istememelerinin sebeplerinden en önemlisi sosyal imkansızlıklar. Bu bölgelerde görev yapan hekimlerin batıdakilere göre sosyal imkanları daha az. Doktorlar daha çok bulundukları bölgenin imkanlarını dikkate alıyorlar.? şeklinde konuştu.

Siirt Tabipler Odası temsilcisi Opr. Dr. Yekta Akgül, doktorların Doğu ve Güneydoğu'da görev yapmak istememelerini ?bölgede sosyal yaşamın olmayışına' bağladı. Akgül, bu bölgede görev yapan doktorların ekonomik olarak batıdaki doktordan daha üst düzeyde gelir seviyesine sahip olduğunu öne sürdü. Akgül, ?Bu bölgedeki doktorların maddi tatminsizlik yüzünden gelmedikleri anlayışına karşıyım. Bunun yanında bu bölge insanı olup buralarda görev yapan doktorlar da var. Bu da bölge için yeterli değil.? dedi. Akgül, çakılı kadro sistemiyle Siirt'e gelen doktorların göreve başladığını fakat bu sayının da istenilen düzeyde olmadığını sözlerine ekledi.

Erzurum'un ilçesi Pasinler'de pratisyen hekim olarak göreve başlayan Dr. Ömer Faruk Hezer, en büyük sorunun ücret olduğunu vurguladı. Batı illerinde özel muayenehane açabilen uzman bir doktorun 5 milyar TL. maaş için taşrada küçük bir ilçeye gelmesinin beklenemeyeceğini ileri süren Hezer, ücret farklılığının giderilmesini istedi.

Ağrı'da sözleşmeli olarak çalışan Doktor Mehmet Fatih Kaya'ya göre ise ?sözleşmeli personel, hastayla daha fazla ilgilenebiliyor.' Kaya şu görüşleri paylaştı: ?Sözleşmeli doktor muayenehane açamıyor. Çünkü dışarıda muayenehane açmakla vatandaşa ne kadar hizmet verilir düşünmek lazım. Özel muayenehanelerde ne devlete ne de millete kaydadeğer hizmet verildiğine inanıyorum. Doktor muayenehane açamadığı için sadece görev yaptığı yerdeki hastalarla ilgileniyor. Ben sözleşmeliyi tercih etmeden önce de birçok özel poliklinikten iyi maaş teklifleri aldım; ama sözleşmeli personeli tercih ettim. Gerçekten hizmet tercih ediliyorsa sözleşmeli sistemi tercih etmeliyiz.?

Ağrı Sağlık Müdürü Dr. Muhittin Balta ise sözleşmeli doktor sistemiyle Doğu'daki bütün doktor açığının kapatılabileceğini bildirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber