Vali öğretmen ve okul müdürlerine emir verdi, konferans salonu doldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Aralık 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Türkan Saylan'ın vereceği konferansa okul müdürleri ve öğrentmenlerin katılımını 'yazılı emirle' zorunlu kılınca salon tıka basa doldu.

Türkan Saylan, valinin yazılı emriyle konferansa katılan öğretmenlere kadının Kurtuluş Savaşı'ndaki yerini anlattı.

Kastamonu'da görev yapan öğretmenler, Vali Mustafa Kara'nın 'yazılı emri'yle Türkan Saylan'ın konferansını dinledi. 10 Aralık Kastamonu Kadın Platformu Derneği tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Türkan Saylan ile Prof. Dr. Hikmet Özdemir katıldı. Konferans öncesinde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 'yazılı emir' gönderen Vali Kara, kentteki tüm okul müdürleri ile her okuldan 5 öğretmenin konferansa dinleyici olarak katılmasını istedi. Eğitimciler pazar günü yapılan konferansa 'mecburen' katıldı. Konferansı 'resmi program' olarak nitelendiren Kara, "Ben vali olarak tabii ki emir ederim. Gerekirse sokağa çıkma yasağı da uygularım." ifadelerini kullandı.

Kastamonu'da eğitim camiasının tepkisini çeken olay geçtiğimiz hafta yaşandı. 10 Aralık Kastamonu Kadın Platformu Derneği'nin 10 Aralık 1919'da yapılan ilk Türk kadın mitinginin 87. yıldönümü nedeniyle düzenlediği konferansa valinin emriyle öğretmenlerin katılımı sağlandı. Vali Mustafa Kara, 4 Aralık'ta Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda; okul müdürlerinin ve öğretmenlerin konferansa katılmasını emretti. Kara, yazılı emrinde şu görüşlere yer verdi: "10 Aralık 1919'da yapılan ilk Türk kadın mitinginin 87. yıldönümü nedeniyle ilimizde düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, 10 Aralık 2006 günü saat 13.30'da Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda Prof. Dr. Hikmet Özdemir ve Prof. Dr. Türkan Saylan tarafından verilecek konferansa il merkezinde bulunan tüm okul müdürleri ve her okuldan 5 öğretmenin katılması valiliğimizce uygun görülmüştür. İlgililere tebliği ile katılımın sağlanmasını rica ederim." Kara'nın talimatı 6 Aralık'ta İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Coşkun Demir imzasıyla tüm okul müdürlerine bir yazı ile iletildi. Okul müdürleri ve öğretmenler valinin 'yazılı emri' sebebiyle 10 Aralık Pazar günü Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nu doldurdu. Yaklaşık bir saat konuşan Türkan Saylan, Türk kadınının Kurtuluş Savaşı'nda oynadığı rolü anlattı. Programın ardından kentte tatil günü öğretmenlerin yazılı emirle konferansı dinlemeye mecbur edilmesinin kanuni olup olmadığı tartışmaları başladı. Eğitimciler gitmek istemedikleri konferansa valinin emriyle katılmalarını haksızlık olarak görüyor. Sendika temsilcileri ise tepki göstermelerine rağmen 'valiyle ters düşmemek için' açıklama yapmıyor.

Türkan Saylan'ın konferansına öğretmenlerin valinin yazılı emriyle katılımının sağlanmasına AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu tepki gösterdi. Valinin devletin temsilcisi olduğunu hatırlatan Sıvacıoğlu, "İller İdaresi Kanunu'nda valinin görevleri bellidir. Etkinliğin hafta sonu yapılması nedeniyle memurlar tepki göstermişler. Bazı sivil toplum kuruluşlarının programlarına özel hassasiyet göstermek yanlış anlaşılmalara neden olur. Yarın başka bir sivil toplum kuruluşu da talepte bulunur. Vali zorlama yapmamalıydı." diye konuştu.

Valiyim, gerekirse sokağa çıkmayı yasaklarım

Kastamonu Valisi Mustafa Kara 'yazılı emri' savunurken programı 'resmi' olarak nitelendirdi. Bu tür konularda emir verme yetkisinin bulunduğunu kaydeden Kara, "Ben vali olarak tabii ki emir ederim. Gerekirse bir vali sokağa çıkma yasağı da koyabilir. Anayasa'da var olan yetkilerimi kullanıyorum. Ben daha önce 29 Ekim ve 23 Nisan programlarında da bu şekilde uygulama yaptım." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber