Bazı Sağlık Personelinin Devlet Hizmeti Yükümlülüğü

2514 sayılı "Bazı Sağlık Personelinin Devlet Hizmeti Yükümlülüğüne Dair Kanun" ile tabip ve uzman tabiplere 1995 yılına kadar devlet hizmeti yükümlüğü getirilmekteydi. Ancak son olarak 2000 yılında yapılan düzenleme ile bu Kanun uygulanması 27.3.2002 tarihine kadar ertelenmiş ve bu tarihten sonra da yeni bir erteleme yapılabilmesi yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiştir

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2514 sayılı "Bazı Sağlık Personelinin Devlet Hizmeti Yükümlülüğüne Dair Kanun" ile tabip ve uzman tabiplere 1995 yılına kadar devlet hizmeti yükümlüğü getirilmekteydi. Ancak son olarak 2000 yılında yapılan düzenleme ile bu Kanun uygulanması 27.3.2002 tarihine kadar ertelenmiş ve bu tarihten sonra da yeni bir erteleme yapılabilmesi yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiştir


2514 sayılı Bazı Sağlık Personeline Devlet Hizmeti Yükümlülüğüne Dair Kanun ile sağlık personeline mecburi hizmet yükümlülüğü getirilebilmekteydi. Bu Kanunun 3. maddesinde yer alan "Bu maddenin 5 inci ve 6 ncı fıkralarındaki istisnalar dışında tabipler pratisyenlikte iki yıl ve uzmanlıkta iki yıl olmak üzere toplam fiilen dört yıl süre ile Sağlık Bakanlığının, kanunlara göre tabip atamakla yükümlü olduğu kurum ve kuruluşlarda ve diğer kuruluşların Sağlık Bakanlığınca tavsip edilen kadrolarında devlet hizmeti yapmakla yükümlüdürler." hükmü ile tabiplere ve uzman tabiplere mecburi hizmet yükümlüğü getirilmekte, 5. maddede yer alan "Bu Kanun kapsamında olup da devlet hizmeti yükümlülüğüne başlamayanlar ya da başlayıp da devlet hizmeti yükümlülüğünü bitirmeden ayrılanlar hiçbir suretle mesleklerini icra edemezler." hükmü ile uygulanacak müeyyide tespit edilmiştir.

Ancak 1995 yılında yapılan ve Kanuna eklenen ek geçici 4. madde ile pratisyen tabipler ve Kanunun yetki vermesi nedeniyle de Sağlık Bakanlığının görüşü üzerine Bakanlar Kurulu Kararınca uzman tabipler hakkında bu yasa hükümlerinin yürürlüğü fiilen askıya alınmıştı.

7.6.2000 tarihinde ilgili Kanuna eklenen "27.3.2000 tarihinden itibaren iki yıl süreyle 2514 sayılı Kanun hükümleri pratisyen ve uzman tabiplere uygulanmaz." hükmü ile Kanun hükümlerinin yürürlüğü 27.3.2002 tarihine kadar bir kez daha durdurulmuştur.

"Bazı Sağlık Personeline Devlet Hizmeti Yükümlülüğüne Dair Kanuna" eklenen "Uzman ve pratisyen tabipleri tekrar 2514 sayılı Kanun kapsamına almaya, bu Kanun hükümlerinin uygulama süresinin uzatılmasına, Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü ile tabiplerin ve uzman tabiplerin mecburi hizmet yükümlülüklerinin durdurulması yetkisi Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kuruluna verilmiştir. Ancak, Bakanlar Kurulu 27.3.2002 tarihine kadar yeni bir düzenleme yapmadığı taktirde 1995 yılından bu yana yürürlüğü durdurulmuş olan mezkur Kanun yeniden hüküm ifade etmeye başlayacaktır.

Hizmetlerde gönüllülüğün esas olması gerektiğine ve Türkiye'de hekim açığı olan yerlerin sorunlarının çok kapsamlı bir proje ile çözümlenebileceğine inanan sitemiz sadece hekimler için düzenlenmiş olan bu uygulamaların büyük haksızlıklar getirdiğine inanmaktadır. Kaldı ki mecburi hizmete dair uygulamalar Türkiye'de son yıllarda eğitim alanında yaşanan gelişmeler ve kalifiye işgücü arzında yaşanan sıkıntıların aşılması dolaysıyla 1994 yılında kaldırılmıştır. 90.000 hekimin çalıştığı ülkemizde hekim açığı olmadığı gibi, aksine artık yavaş yavaş bir hekim fazlalığı dahi oluşmaya başlamıştır. Problem hekimlerin Türkiye'nin her yerinde çalışmalarını özendirecek bir sistemin kurulumamış olmamasından kaynaklanmaktır. Her meslek grubu için ne yazık ki bu problem mevcuttur. Problemin sebeplerine inerek köklü çözümler arama yerine, sadece sonuçlara bakarak yüzeysel çözüm önerileri oluşturmanın ise kısa vadede hiç bir çözüm getirmeyeceği aşikardır.

Bu nedenle memurlar.net sitesi olarak 27.3.2002 tarihine kadar yeni bir düzenleme yapılması için tüm ilgilileri göreve çağırıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber