Bakan Başesgioğlu: 'Reform tarihe gömülebilir'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Aralık 2006 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Sosyal Güvenlik Reformu'nun bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle reformun tarihe gömülerek bir daha hiç gündeme gelememesi riskinin olduğunu vurguladı. Başesgioğlu, reformun yürürlüğe girmesi gereken 1 Ocak 2007'ye kadar yasanın tekrar düzenlemesinin de "imkânsız" olduğuna da işaret etti.

Başesgioğlu, ATV'de katıldığı bir programda, Sosyal Güvenlik Reformu'nun bazı maddelerini iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının kesin olduğuna ve karar aleyhine başka bir kanun yolu olmadığına işaret etti.

'Standart birliği' endişesi

Başesgioğlu, iptal kararı nedeniyle "kaos" yaşanmaması için yılbaşına kadar yapılması gereken bir kanun değişikliği varsa bunun yapılması gerektiğini vurguladı. Memurlara emekli aylığı bağlanması konusunda bir "tereddüt" olduğunu belirten Başesgioğlu, yasal boşlukların olmaması için ve iptal sonrası hangi hükümlerin etkilendiği konularında çalışmalar yapıldığını anlattı. Başesgioğlu, "İptal sonrası etkilenen hükümlerden bir hak kaybı olacak mı, olmayacak mı? Yani buna kesinlikle izin vermemiz lazım. Eğer bir hak kaybı olacaksa, emekli aylığının bağlanamayacağı bir durum olacaksa, bizim onu telafi etmemiz lazım. Bunun gibi günlük hayatta bir hak kaybına sebep olabilecek aksaklık varsa, bunun yasal düzenlemesini hemen yapmak arzusundayız" diye konuştu.

İptal kararının "reformun ana gövdesiyle ilgili" olduğunu belirten Başesgioğlu, iptal sonrasında "Reformun geri kalan hükümleriyle yola devam edilebilir mi? Edilebilirse eşitlik korunabilir mi? Norm ve standart birliğini sağlayabilir miyiz?" sorularına cevap aranacağını anlattı.

Başesgioğlu, reformun bundan sonraki aşamasıyla ilgili kararı Bakanlar Kurulu'nun vereceğini belirtti. Başesgioğlu, "10-15 gün içinde vermemiz gereken bir karar. Yeni yıla girdikten sonra bu kararı vermek çok zor olur" dedi. Birkaç güne kadar konunun daha da netleşeceğini belirten Başesgioğlu, "Gelinen noktada özellikle hak kaybına neden olmayacak bir düzenleme ve geri kalan bölümleriyle reformun hayata geçip geçmeyeceği. Şu anda bunun için bir şey söylemek erken" dedi.

'Memura ayrı rejimi sorgulayalım'

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, "Kategorik olarak devlet memurlarını sistem içinden çıkarıp başka bir rejim tanımlamak gerçekten çok radikal bir iptal. Böyle bir kategorik ayrışmanın nedenlerini toplum olarak sorgulamamız gerekiyor. Bu hakkaniyete uygun mudur? Yani insanların belli bir statüye sahip olmasından dolayı genel sistem dışına çıkmaları doğru mudur, değil midir? Bunun tartışmamız lazım" diye konuştu.

Başesgioğlu, şöyle devam etti:

"Reformun geleceği ne olacak? Tarihe mi gömülecek? Bir daha hiçbir dönem Türkiye'nin gündemine gelemeyecek mi? Açıkçası bu riskler de var. Çünkü 30 yıldır siyasetin veya tüm toplumun biraz cesaretle, yürekli davranıp baş edemediği bu reformu bu kadar güçlü bir siyasi iktidarın kararlılığına rağmen eğer hayata geçiremiyorsak, oturup düşünmemiz lazım."

Yılbaşına çok kısa bir süre kaldığını hatırlatan Başesgioğlu, söz konusu yasaların da bu süre içinde düzenlemesinin "imkânsız" olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber