Yetkilerini kötüye kullanan müfettişleri şikayet edin

Maliye, vergi denetimlerinde 'FETÖ'cülere karşı vatandaşları uyararak, yetkilerini kötüye kullanan müfettiş ve denetim elemanlarının şikayet edilmesini istedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Ağustos 2016 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yetkilerini kötüye kullanan müfettişleri şikayet edin

Maliye, millete darbe girişiminde bulunan Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kripto müfettişleri için harekete geçti. Müfettişlerin vatandaş ve şirketlere yönelik kötü muamelesine karşı Vergi Denetim Kurulu'ndan (VDK) uyarı geldi. VDK mükelleflerin vergi inceleme ve denetimlerinde herhangi bir şekilde yetkisini usulsüz kullananlara yönelik başkanlığa ihbar ve şikayette bulunulmasını istiyor. VDK, yayınladığı rehber ile vatandaşlara haklarını hatırlatarak vergi müfettişinin yetkilerinin sınırlarını anlatıyor. Son dönemde bazı vergi müfettişlerinin vatandaşlara ve bazı şirketlere yönelik yetkilerini kötüye kullandıklarına yönelik şikayet alındığını ifade eden Maliye kaynakları, sürece ilişkin VDK'ya ihbarda bulunulmasını istiyor.

İHBAR VE ŞİKAYET EDİN

Maliye Bakanlığı'nın tüm birimlerinde bugüne kadar 1.500 kişi görevden alınırken, yeni listeye yönelik çalışmalar sürüyor. Sadece VDK bünyesinde 9 binin üzerinde müfettiş ve müfettiş yardımcısı görev yapıyor. Maliye'den üst düzey bir yetkili, Vergi Denetim Kurulu'nun ana sayfasında hem ihbar hattı hem de şikayetlere ilişkin bir bölüm olduğunu belirterek, "Vatandaştan tüm ihbar ve şikayetleri bekliyoruz. Ancak bu yapıya yönelik bazı korkuları halen devam ediyor olabilir. Özellikle VDK'nın internet sitesinde direk başkana mesaj bölümü var. Bu kullanılabilir" dedi.

HEDİYE ALAMAZLAR

FETÖ üyesi vergi müfettişlerinin mükellefleri zorlamasının önüne geçmek amacıyla Vergi Denetim Kurulu (VDK) mükelleflerin incelemeye yönelik haklarını tek tek sıraladı. Mükellefin hak ve yükümlülüklerinin çerçevesini net bir şekilde ortaya koyan rehbere göre vergi müfettişleri denetime tabi tutulanlardan herhangi bir şekilde hediye alamayacak. Denetim kapsamında bulunanların hizmet ve ikramlarının kabul edilemeyeceğinin altını çizen Kurul, denetim kapsamında bulunanlardan alışveriş yapılamayacağı ve özel indirim talep edilemeyeceğine dikkat çekiyor.

Mükellefin vergi inceleme ve denetimdeki hakları

- Mükellef, vergi incelemesinin her safhasında inceleme süreci hakkında inceleme elemanından bilgi isteyebilir.

- Vergi incelemeleri ile ilgili görüşmelere, defter ve kayıtlarla ilgili olan yetkili Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler veya avukatların kendisiyle birlikte katılmasını sağlamak ya da kendisini temsilen yetkili bir temsilcisini göndermek hakkına sahip.

- Mükellefler diledikleri itiraz ve mülahazaların vergi inceleme tutanaklarına kaydedilmesini isteyebilir.

- Mükellef arama sonucunda el konulan defter ve belgelerin muhafaza altında olması sebebiyle zamanında yapılamayan kayıtlarını, defterlerin geri verilmesinden sonra 1 aydan az olmamak üzere verilecek uygun bir süre içinde yapabilir.

- Mükellef vergi incelemesi sırasında düzenlenen tutanaklardan bir nüsha almaya ve itirazların bulunması halinde bu itirazların tutanağa işlenmesini isteyebilir.

- Mükellefler, Rapor Değerlendirme Komisyonları tarafından dinlenmek için taleplerini, vergi inceleme tutanaklarına kaydedilmesini isteyebilir.

- Mükellef, ikmalen, res'en veya idarece tarh edilen vergilerle, bunlara ilişkin vergi ziyaı cezalarının tahakkuk edecek miktarları konusunda, tarhiyat öncesi ya da tarhiyat sonrası uzlaşma talebinde bulunabilir.

- Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilir.

ÖRGÜTLE BAĞLANTISI OLAN MEMURLAR TASFİYE EDİLECEK

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin kamudan tasfiyesine ilişkin açıklama yaptı. Canikli "FETÖ'nün bütün mensuplarının tasfiye edilmesi konusunda hiçbir tereddüt yoktur. Örgüt üyesi olan her kademedeki memurun tamamının hem memuriyetten uzaklaştırılması hem de yasaların öngördüğü en ağır cezaya çarptırılması, hukukun gereğidir. FETÖ'nün silahlı ya da silahsız militanlarının kamu hizmetinde barınması, var olması hiçbir şart altında mümkün olmayacaktır. Söz konusu örgütün her bir üyesi yaptıkları hain girişimin bedelini elbette ödeyeceklerdir" dedi. FETÖ ile geçmişte bağlantısı olanlara ilişkin de değerlendirmede bulunan Canikli, "FETÖ ile geçmişte bir şekilde bağlantı kurmuş, 17-25 Aralık olaylarından sonra ise bağlantısını koparmış olan alt düzeydeki memurların yakın takibine yönelik bir mekanizma oluşturulması düşünülmektedir" diye konuştu.

ÖRGÜT DESTEKÇİLERİ 'İFLAS ERTELEME'YE SIĞINMIŞ!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkili şirketlerin iflas ertelemeye başvurdukları yönünde yoğun şikayetler aldıklarını belirterek, "Herhangi bir suistimale yol açmaması, kötü niyetli olarak bu imkanın kullanılmaması adına hükümetimiz OHAL boyunca iflas ertelemelerine başvurulmaması yönünde karar çıkarttı" ifadelerini kullandı. Tüfenkci, OHAL döneminde sermaye şirketleri ile kooperatifler tarafından iflasın ertelenmesi talebinde bulunulamaması ve bu yönde yapılan taleplerin mahkemelerce reddedilmesine ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

ÜÇ ŞEHİRDE YUVALANMIŞLAR

Düzenleme ile piyasaların korunması, piyasa düzeninin bozulmasının önüne geçilmesi ve alacaklıların mağdur edilmemesini amaçladıklarını dile getiren Tüfenkci, şunları kaydetti: "2015 yılında 2 bin 564 adet toplam iflas davası vardı. 2016 yılı içinde de 571 dava açıldı. Eski davalarla birlikte 3 binin üzerinde dava sayısı olduğu görülüyor. İflas davalarının da baktığımızda 3 büyükşehirde daha yoğunlaştığını ve genel itibarıyla da bu yapılara sempati duyan veya bazen de bu yapının içindeki şirketlerin bu yola başvurduğu görülüyor. Herhangi bir suistimale yol açmaması, kötü niyetli olarak bu imkanın kullanılmaması adına hükümetimiz OHAL boyunca iflas ertelemelerine başvurulmaması yönünde karar çıkarttı. Bunun ekonomik piyasalara yansıyacağını düşünüyorum."

Ercan Baysal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber