Öğretmenler sisteme güvenmiyor

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 18 Aralık 2006 13:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Öğretmenlerin yüzde 93'ü mevcut sistemden memnun değil

Türk Eğitim Sen'in araştırması, öğretmenlerin eğitim sistemine güvenmediklerini ortaya koydu. Buna göre, öğretmenlerin yüzde 93'ü sistemden memnun değil, yüzde 71'ine göre mevcut sistem Türk toplumunun kimliğine ve kültürel gelişimine katkı sağlamıyor.

Türk Eğitim Sen bin 107 öğretmen üzerinde yaklaşık 6 ay süren bir anket çalışması yaptı.

Sonuçlar öğretmenlerin eğitim sistemine ilişkin tereddütlerini, devlet okullarına değil, özel okullara güvendiğini, dershanesiz ÖSS kazanılamayacağına inandığını gösterdi.

Araştırma sonuçları öğretmenlerin karamsarlığını da gözler önüne serdi. Eğitim sisteminden memnun olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 93, "sistemden memnunum" diyenlerin oranı ise yüzde 6'da kaldı.

Eğitim sisteminin toplumsal gelişime katkısı olmadığına inanan öğretmenler, kendilerinin de toplumsal itibarının iyi olmadığını söyledi. Öğrencilerin yıllar içinde başarısızlaştığını belirten öğretmenlerin oranı yüzde 73.

"Özel okullar daha başarılı"

Devlet okullarının başarısız olduğunu söyleyen öğretmenlerin yüzde 58'i özel okulları akademik açıdan daha başarılı buluyor.

Devlet okullarının itibarının artırılması için, araştırmaya katılanların yüzde 59'u sınıf mevcutlarının azaltılmasını, yüzde 77'si öğretmenlere dershanelere gitmelerini önleyecek bir ücret artışı yapılmasını önerdi.

"ÖSS için dershane şart"

Öğretmenler eleştirilerin odağında olan Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) da değerlendirdi. Öğretmenler ÖSS için mutlaka dershaneye gidilmesi gerektiğini düşünüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 63'ü "dershane şart" derken yüzde 53'ü okullarda verilen eğitim ve öğretimin ÖSS için yetersiz kaldığını söyledi.

Ortaöğretim başarı puanının ÖSS'ye girişte ağırlığının artırılması gerektiğini düşünen öğretmenlere göre, bu, okullara devamı olumlu yönde etkileyecek bir düzenleme olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber