Eski SPK Başkanı Cansızlar hakkında takipsizlik...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı Doğan Cansızlar hakkında, "görevi kötüye kullanmak" iddiasıyla yürüttüğü soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçlarını Soruşturma Bürosu Savcısı Abbas Özden, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığının şikayetleri üzerine Cansızlar hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Takipsizlik kararında, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığının, Cansızlar'ın, 2001-2002-2003 ve 2004 yıllarına ait harcırahlarının tamamını bir defada tahsil ettiği ve SPK Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Sevinç Öztürk'ü başkanlık onayı çerçevesinde, 2004 yılında 10, 2005 yılında ise 13 defa olmak üzere toplam 23 kez geçici görevlendirme ile İstanbul'a gönderdiği, bu işlemlerin "usul ve mevzuata aykırı" olduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu ifade edildi.

Kararda, yapılan inceleme sonunda, Cansızlar'a, 2001-2002-2003 ve 2004 yıllarına ait harcırahlara ilişkin tek seferde yapılan ödeme tutarının 4 bin 291,50 YTL olduğunun belirlendiği ve ödemenin 6245 sayılı Harcırah Kanunu'na

aykırılık teşkil etmediği ifade edilerek, "Kaldı ki orta yerde haksız olduğuna inanılan bir ödeme söz konusu olsa dahi bunun özel hukuk hükümleri çerçevesinde tahsili yoluna gidilebilir. Usulsüz olarak yapılan bir işlemden ve haksız çıkar sağlamaktan söz edilemez" denildi. Kararda, Doğan Cansızlar'a, 2005 yılında hak ettiği yurt içi giderlerine ilişin yapılan ödeme konusunda ise mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı kaydedildi. SPK Başkanlık Özel Kalem Müdürü Öztürk'ün, geçici görevlendirme ile 2004 ve 2005 yıllarında yaptığı 23 seyahatin büyük bir kısmının ise İstanbul'a gerçekleştiğine işaret edilen takipsizlik kararında, şunlar kaydedildi: "Söz konusu 23 görevlendirmeden yalnızca ikisi, SPK Başkanı Doğan Cansızlar olmaksızın yapılmıştır. Diğer seyahatlerin SPK başkanlık makamı çalışmalarına paralel biçimde oluştuğu belirlenmiştir. Başkanlık makamı oluruna konu bilgi notunda yer alan, Sevinç Öztürk'ün İstanbul Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptığı iddiası doğru olmakla birlikte, Sevinç Öztürk'ün yüksek lisans derslerine ve sınavlarına devam etmesini teminen ve bu amaç doğrultusunda müteaddit defalar SPK başkanlık makamınca İstanbul'a geçici görevlendirildiği iddiasını kanıtlayacak açık ve somut hiçbir delil mevcut değildir." Söz konusu görevlendirme onaylarında imzası bulunan Cansızlar'ın, eylem ve işlemlerinin suç teşkil etmediği belirtilen kararda, Doğan Cansızlar hakkında, "kamu adına takibata yer olmadığı" ifade edildi.

CANSIZLAR HAKKINDAKİ SORUŞTURMA İZNİ

Doğan Cansızlar hakkında, "Mali mevzuat hükümlerine aykırı olarak adına harcırah tahakkuk ettirmek" ve "SPK Özel Kalem Müdürü Sevinç Öztürk'ü yüksek lisans yaptığı İstanbul'da sık sık geçici süreyle görevlendirmek suretiyle kamuyu zarara uğratmak" iddiaları nedeniyle soruşturma izni istenmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 7 Eylül 2006 tarihinde Cansızlar hakkında soruşturma iznini vermiş, Cansızlar da Başbakan'ın soruşturma izni vermesine ilişkin karara itiraz etmişti.

İtirazı inceleyen Danıştay 1. Dairesi, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)

Başkanı Doğan Cansızlar hakkında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "soruşturma izni verilmesine" ilişkin kararını kaldırmış ve "SPK Başkanı hakkında soruşturma yapılabilmesi için 4483 sayılı Memurların ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'da öngörülen yetkili merci iznine gerek olmadığı, bu nedenle de ceza yargılaması usulü açısından genel hükümlerin uygulanmasının gerekli olduğu" görüşünü bildirmişti.

Bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ceza Yargılaması Kanunu (CMK)

çerçevesinde, Doğan Cansızlar hakkındaki iddiaları soruşturmaya başlamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber