Sağlık Personeli Memurlarının Yer Değiştirmesi Hizmet Puanına Göre Yapılacak

2000 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığında uygulanan hizmet puanı sistemi Sağlık Bakanlığında da uygulanacak. Bu uygulama çerçevesinde, sağlık personelinin eş, sağlık, öğrenim durumu ve isteğe bağlı yer değiştirmelerinde hizmet puanı ana kriter olacaktır. Hizmet puanı ise, sağlık çalışanının unvanı, görev yeri, görev süresi ve bilimsel çalışmaları baz alınarak hesaplanacak. Ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 18 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarının dengeli dağılımını sağlamak amacıyla Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde bir dizi değişikliğe imza attı. Sağlık çalışanları da artık öğretmenler gibi hizmet puanına göre atanacak ve tayin olacak. Hizmet puanı ise, sağlık çalışanının unvanı, görev yeri, görev süresi ve bilimsel çalışmaları baz alınarak hesaplanacak. Yer değiştirme isteğinde bulunan sağlık çalışanı, Bakanlığın önceden ilan ettiği görev yerleri arasından tercihini yapacak. Bakanlık, bu görev yerlerini personel ihtiyacına göre belirleyecek. Personel ihtiyacı olmayan iller tayin açılmayacak.

Doğu'da çalışana yüksek puan

Hizmet puanı üstünlüğü mahrumiyet bölgelerinde çalışan sağlık personeline veriliyor. Mahrumiyet bölgesinde çalışan doktorun hizmet puanı, büyükşehirin merkezinde çalışan bir doktorun hizmet puanının neredeyse iki katı olacak. Böylece her iki doktor da tayin istediğinde, mahrumiyet bölgesinde çalışan hizmet puanı itibariyle kurada daha avantajlı olacak.

Sağlık Bakanlığı, yeni yönetmelikte Türkiye'yi 4 hizmet bölgesine ayırdı. Kamuda ya da özel sektörde hizmeti bulunmayan sağlık personelinin ilk ataması doğrudan Bakanlığın kuraya açacağı mahrumiyet bölgesine yapılacak. Sağlık çalışanlarından ilk defa göreve atanacaklar, daha önce özel sektörde çalışmış ise buna göre hizmet puanı hesaplanacak. Atama ve tayinler hizmet puanı esas alınarak bilgisayar kurasıyla yapılacak. Yer değiştirme dönemleri yine eskisi gibi yılda iki defa olacak.

Puanlar nasıl hesaplanacak?..

Bakanlık, 200 bin sağlık personelinin hizmet puanlarını ise kademeli olarak hesaplayacak. Öncelik, yer değiştirme talebi ile bakanlığa başvuranlara verilecek. Yeni yönetmelik hükümlerinin bu sene için Bakanlığa tahsis edilen 3 bin kadro için uygulanması planlanıyor. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, sözleşmeli personel uygulamasından da vazgeçmeyecek. En geri kalmış bölgelere yine sözleşmeli personel gönderilecek. Eski yönetmeliğe göre, tayin olmak istediği görev yerini sağlık personeli kendisi seçiyordu. Bakanlık bünyesinde oluşturulan komisyon ise bu tayinin olup olmayacağına karar veriyordu. Bu durum bazı şaibelerin ve siyasi baskıların ortaya çıkışına zemin hazırlıyordu. Yeni yönetmeliğin atamalardaki tavassuta son vermesi amaçlanıyor.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber