Pul parası bulundu 450 trilyon lira ceza tahsil olacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Aralık 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile PTT arasında yapılan bir protokole uygun olarak, devletin pul parası olmadığı gerekçesiyle tebligatını dahi yapamadığı birikmiş 450 milyon YTL tahsil edilebilecek.

2-3 TRİLYON MALİYETLE 450 TRİLYON: Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bir çok zor işi başaran devletin, bazen bürokratik işlemlerin, bazen de küçük ödenek sıkıntıları nedeniyle zor duruma düşebildiğine dikkat çekti. "Pul parası olmadığından tebligat yapılamıyor" mazaretinin de başta yargıyla ilgili olmak üzere çeşitli kamu kurumlarıyla ilgili olarak haberlere konu olduğunu anımsatan Yıldırım, "Biz de bu işi ancak 2 yılda çözebildik" dedi.

İKİ YIL UĞRAŞ: Pul-tebligat parası ayrılamadığından yaklaşık 450 trilyon YTL tutarındaki trafik cezasının vatandaştan tahsil edilmediğini öğrenince, Maliye'ye öneri götürdüklerini anlatan Yıldırım, şöyle dedi: "Uzun süre, 'Bu bütçe yasasına aykırı' denildi. Sonuçta, iki yıl uğraştıktan sonra uzlaşmaya varıldı ve PTT Genel Müdürlüğümüz ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında bir protokol imzalandı. Geçtiğimiz günlerde imzalanan bu protokole göre; PTT tahsil ettiği paranın içinden kendi masraf ve maliyetini mahsup edecek. Bu da 2-3 trilyon lirayı geçmeyecek." Yıldırım, PTT'nin, konuya, "Maksat kamunun işi görülsün" anlayışıyla yaklaştığını ve büyük bir özveride bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Konunun daha önemli boyutu da şudur: Yazılan, tahakkuk ettirilen bir para cezası tahsil edilmiyorsa; o cezanın yaptırım gücünden söz edilemez. Bu durumda suç işleyenler, 'Nasıl olsa tahsil edemezler' deyip ceza makbuzunu yırtıp çöpe atar. Bu da suç işlemeyi, yasaları ve kuralları ihlal etmeyi özendirir. Suç işleyenle işlemeyen arasındaki farkı da ortadan kaldırır ve vatandaşın devlete olan güvenini sarsar. O zaman da vatandaş-devlet ilişkisi de laçkalaşıyor. Suç işleyenin aymazlığını önlemek için de bu ceza tahsil edilmelidir. Aksi, kurala uyanla uymayanı aynı kefeye koymak olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber