Diplomatlara özel banka kartı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Aralık 2006 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler, konsolosluklar, diplomatik haklara sahip mensuplara yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisna tutulmasına yönelik tebliğ yayınlandı.

1 Ocak 2007'den itibaren istisnadan faydalanacak diplomatik kuruluş ve konsolosluk mensuplarına Dışişleri Bakanlığı'nca bir banka kartı verilecek. Bu kartta, Bakanlık logosu ?KDV Muafiyet Kartı? ibaresi yer alacak.

Maliye Bakanlığı'nın KDV Genel Tebliği'nde, diplomatik temsilcilikler ve bunların mensuplarına yönelik istisna uygulamasının karşılıklılık ilkesi kapsamında yürütüldüğü anımsatıldı. İstisna uygulanacak ülkeler ile istisna kapsamına giren mal ve hizmetlerin Maliye ile Dışişleri Bakanlığı tarafından müştereken belirlendiği kaydedildi. Tebliğde, yabancı ülkelerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleri ve konsolosluklarının resmi alımlarında istisna uygulamasına devam edileceği bildirildi. Bu istisnaların uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile istisnanın uygulanacağı asgari miktarın tespitine de Maliye Bakanlığı karar veriyor.

İSTİSNA KARTI VERİLECEK

Tebliğe göre, 1 Ocak 2007'den itibaren istisnadan faydalanacak diplomatik kuruluş ve konsolosluk mensuplarına Dışişleri Bakanlığı'nca bir banka kartı verilecek. Bu kartta, Bakanlık logosu, ?KDV Muafiyet Kartı? ibaresi yer alacak. İstisna kapsamındaki alışlar münhasıran bu kart kullanılarak yapılacak, mal bedelinin nakit, çek, havale diğer herhangi bir yolla ödenmesi halinde istisna uygulanmayacak. KDV istisnası sağlayan banka kartları, Türkiye'nin diplomatik temsilcilik mensuplarına bütün mal ve hizmetlerde KDV istisnası sağlayan ülkelerin, Türkiye'deki diplomatik misyon mensuplarına verilebilecek. Türkiye'nin diplomatik temsilcilik mensuplarına mal ve hizmetler itibariyle sınırlama getiren ülkelerin Türkiye'deki diplomatik misyon mensuplarına bu kart verilmeyecek. Bu kartlar, ülkeler itibariyle karşılıklılık ilkesine göre Dışişleri Bakanlığı'nca belirlenen limitler ihtiva edecek. Bu limitler bir yıl içinde yapılan alımlar için geçerli olacak, yıl sonunda kullanılmayan miktar sıfırlanacak. Yıl içinde göreve başlayan misyon mensupları için de yıl sonuna kadar aynı limit geçerli olacak. Ülkeler itibariyle belirlenen limitin dolması halinde banka kartının kullanıma kapatılması sağlanacak.

ELEKTRİK, SU FATURALARI

Yabancı misyon mensuplarının telekomünikasyon, kablolu TV, elektrik, su ve doğalgaz gibi ödemeleri banka kartının yanı sıra banka aracılığıyla da yapılabilecek, Dışişleri Bakanlığınca bu ödemelerin limitten düşülmesi sağlanacak. Satıcılar KDV istisnası sağlayan banka kartının ibrazı üzerine alıcıdan yabancı misyon personeli kimlik kartının da ibrazını isteyecek. İstisna kapsamında satın alınmak istenilen mal ve hizmetler için düzenlenen faturada katma değer vergisi hesaplanmayacak ve alıcıdan tahsil edilmeyecek. Bu satışlar için düzenlenen faturaya, alıcı adı ve adresinin yanı sıra uyruğu, KDV istisnası sağlayan banka kartının ve yabancı misyon personeli kimlik kartının numarası yazılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber