Rüşvet davasında ifade verien Vali Yardımcısı: Gümrük Müsteşarlığı tedbir almadı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Aralık 2006 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAPIKULE Sınır Kapısı'nda aralarında eski Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü İbrahim Halil Ekinci'nin de bulunduğu 19 eski yönetici hakkında, ?görevli memurların irtikap ve rüşvet almalarına göz yumdukları ve denetim görevini yerine getirmedikleri' iddiasıyla 10 yıl hapis cezası istemiyle açılan davaya devam edildi.

Mahkemede tanık sıfatı ile ifade veren Kapıkule Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı Cengizhan Aksoy, ?Ben denetimlerimi yaptım, bu sırada menfeat temin edildiği yönünde bir tespitim olmadı. Aksaklıkları bakanlığa bildirdik ama tedbir almadılar? dedi.

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında 19 sanıktan 12'si hazır bulundu. Mahkemede Kapıkule Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı Cengizhan Aksoy tanık sıfatı ile ifade verdi. Aksoy 2.5 yıl süre ile Kapıkule'de görev yaptığını anlatarak, ?Görev yaptığım sırada Bulgaristan'dan günübirlikçiler yoğun olarak geliyordu. Bu durumda ilgili meydana gelen aksaklıkların çözümü için sürekli olarak bakanlığa ve merkez teşkilatına raporlar yolladım. Ancak Gümrük Müsteşarlığı'nın işi ağırdan alması nedeniyle sorunlar çözülmedi. Ben sahaya girdiğimde beni tanıdıkları için görevliler birbirlerine haber veriyordu. Bu nedenle doğrudan menfaat teminine rastlamamız mümkün değildir. Günübirlikçilerin de çoğunun beni tanıması nedeniyle bana iletilmiş bir menfaat olayı olmadı? dedi.

Tanık Vali Yardımcısı Cengizhan Aksoy, aksaklıklarla ilgili Gümrük Müsteşarlığı'na brifing verdiklerini, ayda bir güvenlik toplantısı yapıldığını da anlattığı ifadesinde, ?Şu anda Kapıkule'de bir rahatlama vardır. Bu da konut fonu konulması ve günübirlik giriş ve çıkışların engellenmesinden kaynaklanmaktadır. Denetimlerle ilgili yazdığım talimatlar vardır. Kapıkule'de bütün birimlerde özellikle amir ve müdür pozisyonunda personel sıkıntısı vardı. Bunların birbirinden farklı işleri bir arada yürütmesi de aksaklığa neden olabilecek durumdaydı. Bunu üst birimlere bildirdik, ancak bir türlü düzeltilmedi? diye konuştu.

Mahkeme heyeti Edirne dışındaki tanık ifadelerinin alınması için yazılan talimatların cevabının beklenmesi ve Yargıtay'da olan 60 gümrükçü ile ilgili dosyanın beklenmesi için duruşmayı erteledi. Yargıtay'da bulunan davada 6 sanık 8 yıl 11 ay 15 gün, 17 sanık 8 yıl 1 ay 15 gün, 6 sanık 7 yıl 1 ay, 12 sanık 6 yıl 6 ay 22 gün, 17 sanık 6 yıl 15 gün, 1 sanık 1 yıl 15 gün, 1 sanık da 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber