İmtiyazlı, sınıflı, bölünmüş bir kitle: Aylık 800 ytl için Öğretmenler bile bölündü

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Ocak 2007 07:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Radikal'in 2005'te Kartal'da ortaya çıkardığı ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in 'münferit' diye değerlendirdiği 'devlet okulunda özel sınıf' ayrımcılığı, bu kez yine Kartal'da Sabri Taşkın İlköğretim Okulu'nda sürüyor. Altı 'etüt' sınıfının gün boyu eğitim verdiği, bilgisayarlı, projeksiyonlu, dolaplı ve özel sıralı sınıf için ayrı yemek de çıkıyor.

Sabri Taşkın İlköğretim Okulu, Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki Akmecit Sokak'ta yer alan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 15 metre karşısında. Kapısı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne açılan 1500 mevcutlu okulun müdür yardımcısı Neşe Vural'ın, kendisini veli olarak tanıtan Radikal muhabirine verdiği bilgiye göre, 'etüt' dersleri üç yıldır sürüyor. Okulda bir, iki ve üçüncü sınıflarda ikişer etüt sınıfı bulunuyor. Veliler çocuklarını bu sınıflara kaydettirmek için önce 50 YTL bağış yapıyor sonra da her ay 50 YTL ödüyor. Ayrıca, etüt öğrencileri ve öğretmenlerine özel yemek de getirtiliyor. Bunun için de 65 YTL alınıyor. Bu amaçla, anasınıfların bulunduğu birinci kattaki bir bölüm 'yemekhaneye' dönüştürülmüş.

Okulda aslında ikili eğitim uygulanıyor. Sabahları 6. ve 8. sınıflar, öğleden sonra birden beşe kadar olan sınıflar eğitim görüyor. Etüt sınıflarında ise gün boyu eğitim var. Bu sınıflar bilgisayar, projeksiyon aracı, özel dolap, tekli ve ikili özel sıralarla donatılmış. Bu gereçler, veliler tarafından alınıyor. Vural, diğer öğrencilerin bu gereçlerden yoksun oluşunu ise şöyle açıklıyor:

"Bu gereçler için ekonomik durumun iyi olması gerekiyor. Normal sınıflar bilgisayar sınıfına gidebiliyor. Onların da bir kısmı dolaplarını yaptırabildi. Çocuklar arasında ayrımcılık olmuyor. Çünkü bu durum diğer çocukları da tetikliyor. Onların velileri de almak istiyor."

'Öğretmenler bile bölündü'

Adını açıklamak istemeyen kimi veliler, etüt sınıfı öğrencilerinin, 'özel' koşulları yüzünden davranış değişikliği gösterdiklerini öne sürüyor. Bu iddiaya göre öğrenciler öğretmenlere karşı bile kabalaşabiliyor. Ayrıca, bu sınıflarda eğitim veren öğretmenlerin 800 YTL daha fazla ücret alması okul içinde öğretmenler arası kavgalara da yol açıyor. Velilerin tercih ettiği kimi öğretmenlerin 'başarılı' addedilerek bu sınıflara seçildiği belirtiliyor. Hatta etüt sınıflarının anahtarlarını bu öğretmenler taşıyor. Sınıfları onlar açıp kapatıyor. 'Başarısız' denilen öğretmenler normal sınıflarda görevlendiriliyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, MEB'den geçen ay gelen bir emirle, kentte 14 'etüt ve beslenme programına göre kurulmuş' okulun dışındaki okullarda, 'etüt' adı altında oluşturulan özel sınıf uygulamasına ikinci dönemden itibaren son verileceğini söyledi. Özer, şöyle dedi:

"Bazı ilköğretim okulları ücretle ders veren öğretmenler statüsünde etüt yapmaya başladı, bu da bakanlığın dikkatini çekti. Biz bu sınıflar için para yatıran velilerin mağdur olmaması amacıyla kararı ikinci dönemden itibaren uygulayacağız."

Bakanlık: Velilere baskı yapılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 7 Aralık'ta İstanbul Valiliği'ne gönderilen yazıda, etüt ve beslenme sınıflarına öğrencilerin katılması yönünde baskı uygulandığı duyumu alındığı belirtilerek, bakanlıkça yönerge hazırlanana kadar bu sınıfların açılmamasının istendiği vurgulandı.

Buna rağmen valiliklerden gelen yazılarda, halen açılmış sınıfların bulunduğu okullar için ne tür işlemler yapılacağı yönünde tereddüde düşüldüğü anlatılarak, şöyle denildi:

"İsteğe bağlı etüt ve beslenme sınıfları, yetiştirme kursları gibi mütalaa edilmeyecek, etütler normal öğretim veya boş mekânı bulunup ilköğretim yapan, etüt ve beslenme programı uygulanan okullarda sınıf/branş öğretmenleri nezaretinde öğrencilerin; gün içerisinde yapılan çalışmaları değerlendirmek, verimli ders çalışma beceresi kazandırmak amacıyla açılabilecektir. Ancak etüt ve beslenme sınıflarının milli eğitim müdürlüklerinin onayı alındıktan sonra açılması ve yetiştirme kursları ile etüt ve beslenme sınıflarına öğrencilerin katılması yönünde telkin ve zorlama yapılmaması..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber