Hazine'den ihracatçıya %100 kefalet desteği

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Hazine'nin ihracatçıya yüzde 100, KOBİ'lere ise yüzde 85 kefalet sağlayacak yeni kredi garanti mekanizmasına ilişkin çalışmaların tamamlandığını açıkladı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Ekim 2016 01:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hazine'den ihracatçıya %100 kefalet desteği

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, çalışmaları tamamlanan Bakanlar Kurulu karar taslağı ile kefalet sisteminin kapsamının genişleyeceğini ve bunun KOBİ'lere, ihracatçılara ve finans kurumlarına birçok yenilik, kolaylık ve avantajlar getireceğini açıkladı. Şimşek, mevcut durumda Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından uygulanan Hazine destekli kefalet sistemiyle istenilen hedeflere ulaşmanın mümkün görülmemesi üzerine köklü değişikliklerin yapılması ihtiyacının doğduğunu ifade ederek, yeni sistemde getirilen en önemli değişikliğin kefalette portföy garanti sisteminin uygulanması olduğunu, bununla KOBİ ve ihracatçıların bankanın talebi üzerine hiç beklemeksizin kendisine verilen kredi limiti içerisinde Hazine kefaletine sahip olacağını kaydetti.

20 MİLYAR TL KREDİ İMKANI

Sistemin daha yaygın kullanılmasıyla birlikte faiz oranlarının da daha fazla düşeceğine dikkati çeken Şimşek, "İhracatçılara Eximbank'ın doğrudan sağladığı kredilere yüzde 100'e kadar kefalet sağlanacak. KOBİ'lere sağlanan yüzde 75 kefalet oranı ise yüzde 85'e kadar yükseltilecek" dedi. Şimşek yakında hayata geçecek bu düzenlemelerle ihracatçı ve KOBİ'lerin rahat nefes alacağını ifade etti.

Reyting sistemine geçilecek

Getirilen diğer bir değişikliğin de yüksek hacimli kredi kefaleti taleplerinde mevcut sistemde KGF bünyesindeki kredi onay komitelerinin kaldırılması olduğunu dile getiren Şimşek, "Bu komiteler yerine kredi reyting sistemine geçilecek ve yeni sistem ile mevcut sistemdeki kredi onay komitesinin neden olduğu zaman kaybı ve parasal maliyetler ortadan kaldırılacak. Bu da sisteminin daha verimli çalışmasına yol açacak." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber