TOKİ'den şeffaflık kitabı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2007 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gerçekleştirdiği yüzlerce ihaleye ilişkin zaman zaman bazı iddialar ile gündeme gelen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), ihalelere ilişkin şeffaflığı artırmak amacıyla, idareden iş alan müteahhitleri açıkladı.

TOKİ, şimdiye kadar idareden iş alan müteahhitlik firmalarını, ihale bedellerini, işin kapsamını bir kitapçık halinde yayımladı. Kitapçıkta, işin bitim tarihi, mevcut seviyesi yanında, müteahhitlik firmasının yetkilisine ve telefon numarasına da yer verildi.

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, şeffaflığı sağlamak amacıyla çıkardıkları bu kitapçığın ?yolsuzlukları önlemede bir adım? olduğunu söyledi. Böylece, TOKİ'den, kimin, hangi ihaleyi kaça aldığının başta milletvekilleri ve basın olmak üzere kamuoyu tarafından bilineceğini belirten Bayraktar, ?TOKİ ile ilgili iddialar olunca, isteyen, müteahhit firmayı arasın, bilgi alsın diye telefon numaralarını özellikle koyduk. Bir iddia olunca, bakan, milletvekili, başbakan arasın, firmadan bilgi alsın istiyoruz? dedi.

Bayraktar, ?Belki biz de bilmeden yanlış yapabiliriz. Dürüstlük edebiyatı yapmanın anlamı yok. Hiç bir zaman da yapmadım. Bilgiye ulaşılabilirliği sağlayarak, şeffaflığı ve denetimi artırmayı hedefliyoruz? diye konuştu.

MÜTEAHHİTLERİN KARNESİ

İdare, müteahhit firmaları sürekli denetim altında tutarak faaliyet raporları oluşturuyor ve firmalara bir çeşit ?karne? düzenliyor. Firmalar, ?imalatın kalitesi, işin zamanlaması, resmi kurumlar nezdinde işin takibi, piyasaya borç ödemeleri, icra-haciz durumu, taşeron-işçi alacakları konusunda tutumu, inşaat sonrası meydana gelebilecek şikayetlerin giderilmesi konusundaki tutumu? kriterlerine göre değerlendiriliyor.

TOKİ'nin hazırladığı ?Yükleniciler Listesi? kitapçığında, geçen yıl Aralık itibariyle idareden iş alan müteahhitlik firmaları, işteki başarı sıralamasına göre yer alıyor. TOKİ'nin ?çok iyi? ve ?iyi? olarak değerlendirdiği firmalar alfabetik sıraya göre sıralandı.

Yapılan değerlendirme sonucu, TOKİ ile iş yapan 255 müteahhitten 25'i ?çok iyi?, 164'ü ?iyi? puan aldı. ?Çok iyi? olarak değerlendirilen müteahhitlerin değerlendirme puanları 85'in üzerinde. Puanları 65-85 arasında olanlar ?iyi?ler listesinde yer aldı.

Puanı 65'in altında olan 33 firma orta seviyede başarılı bulunurken, 18 firmanın değerlendirme notu ?kötü? oldu. ?Çok kötü? olarak değerlendirilen 15 firmadan 6'sının iş akitleri ise fesih edildi. İdare, davet usulü ile iş yaparken, çok iyi ve iyi olarak değerlendirilen firmalara öncelik veriyor. TOKİ'nin yeni ihalelerinde, bu değerlendirme de esas alınıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber