'Kış mevsiminde öğrenciler maske taksın'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Ocak 2007 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, belli mevsimlerde ve risk dönemlerinde okullarda maske takılmasının hastalıkları azaltacağını söyledi.

Havadaki kirli maddelerin, solunum yollarının direncini kırdığını ve solunum yolu enfeksiyonlarının süresini ve ağırlığını artırdığını belirten Akdur, nezle olan ya da öksüren kişilerin kalabalık ortamlarda bulunmaması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle toplu taşıma araçlarının, okulların ve işyerlerinin hastalığın yayılması için ortam hazırladığını söyleyen Akdur, hasta olan kişilerin, hatta hasta olmadan öğrencilerin belli mevsimlerde ve risk dönemlerinde tıbbi hijyenik maske takmasını önerdi. Akdur, hastalığın yayılmaması için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: "Hasta olan kişilerin işe, okula gitmemeleri, kalabalık ortamlara girmemeleri gerekir. Aksi halde hem iyileşme güçleşir hem de diğer kişilerin sağlığı tehlike altına girer. İşe gitmek zorunda olan kişiler ise basit tıbbi hijyenik maske takmalılar. Özellikle toplu taşıma araçlarının hastayken kullanılmaması, hatta evlerde bile bu kişilerin ayrı odalarda oturması ya da odaların sürekli havalandırılması gerekir. Solunum yolu enfeksiyonları özellikle okullarda kalabalık nedeniyle öğrenciler arasında hızlı yayılır. Bu nedenle belli mevsimlerde ve risk dönemlerinde öğrencilerin de basit tıbbi hijyenik maske takmasını öneriyorum."

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre Türkiye'de hava kirliliğinin en tehlikeli olduğu il Denizli. Bakanlık, illeri hava kirlilik durumlarına göre tehlikeli, hassas gruplar sağlıksız, çok sağlıksız, orta ve iyi diye bölümlere ayırdı. Buna göre, Ankara orta, Erzincan, Iğdır, Bingöl, Gaziantep, Hatay, Uşak, Denizli, Kırıkkale, Konya, Zonguldak, Kastamonu, Bolu, Çorum, Tokat, Bayburt ve Ordu illeri hassas gruplar, Çanakkale, Erzurum, Ağrı, Van, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Afyon sağlıksız, Kars, Yatağan, Sivas çok sağlıksız yerler olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber