İnternette banka dolandırıcılığına dikkat
Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Anadolu Atayün, kredi kartı ve internet bankacılığında kullanılacak şifrenin, kesinlikle kişiyle ilgili bir bilgiyi içermemesi gerektiğini söyledi.
Atayün, yaptığı açıklamada, bilgileri otomatik işleme tabii tutan veya verilerin nakline yarayan bir sistemde gayri kanuni ve ahlaki veya yetki dışı gerçekleştirilen davranışların tümünün ''bilişim suçunu'' oluşturduğunu, bu suçlarla mücadele amacıyla, Bilişim Suçları Büro Amirliğini kurduklarını söyledi.
İnternet üzerinden artık birçok dolandırıcılık suçunun yapılabildiğini vurgulayan Atayün, ''Bu dolandırıcılık suçlarından birisi de internet üzerinden gerçekleştirilen banka dolandırıcılığı'' dedi.
Banka dolandırıcılığında, şüphelinin, hedef kişiye ait bilgisayar sistemine girerek, kişinin interaktif işlemler için kullandığı şifreleri kırdığını ve bütün bilgileri ele geçirdiğini ifade eden Atayün, şunları kaydetti:
''Dolandırıcı, ele geçirdiği şifre ile internet bankacılığı kullanan hedef kişinin hesabına girer. Bu hesapta bulunan parayı, çeşitli yollarla tanıştığı kişiler aracılığıyla, çalıntı, kayıp kredi kartları ve sahte kimlikle açılan banka hesaplarına havale yaparak internet üzerinden dolandırılık yapılıyor. 2006 yılında Konya'da savcılık yoluyla 36 müracaat yapıldı.''
-ŞİFRE SEÇİMİNE DİKKAT...-
Kredi kartı ve internet bankacılığında kullanılacak şifre seçimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Atayün, şöyle devam etti:
''Kredi kartı ve internet bankacılığında şifre, kişiyle ilgili bir bilgiyi içermemelidir. Çok çabuk tahmin edilen bir rakam olmamalı, şifre bilgisayarda yazılı olarak bırakılmamalıdır. Şüphelinin tanıdık biri olabileceği ihtimali üzerine sanatçı ve bulunan şehir isimlerini içeren şifre kullanılmamasına özen gösterilmelidir.''
Atayün, iyi bir şifre seçiminde, rakam ve harflerin birlikte kullanılmasına dikkat edilmesini, şifrelerin kısa aralıklarla değiştirilmesini önerdi.