FETÖ incelemesinin çoğu gitti, azı kaldı

Bakan Tüfenkci, 800 civarında şirketin incelendiğini, 500'e yakın şirketin TMSF'ye geçtiğini belirterek, "Başlangıçta apar topar şirketlere el koymalar oldu. Artık çok sağlam bilgilerle hareket ediliyor. Şirketlerin yüzde 80'inin incelemelerinde belli bir mesafeye gelindi. Şirketler artık 'sorgulanır mıyım' tedirginliğinden çıkmalı" dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Kasım 2016 06:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ incelemesinin çoğu gitti, azı kaldı

Darbe girişiminin Türkiye'ye verdiği zararın ekonomik olarak aşağı yukarı Rusya kriziyle aynı, yüzde 1-1.5 seviyesinde olduğunu vurgulayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, 800 civarında şirketin incelendiğini, 500'e yakın şirketin TMSF'ye devredildiğini söyledi. İnönü Üniversitesi'nin akademik yılı açılışı için memleketi Malatya'ya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, sorularımızı yanıtladı.

O ŞİRKETLER MİLLETİN

Piyasaların da artık FETÖ tedirginliğinden çıkması gerektiğini ifade eden Tüfenkçi, son yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameyi (KHK) hatılatarak, "KHK'ya iş dünyasının endişelerini giderecek hüküm koyduk. 'Kayyuma devredilenlere kredi verilebilir' dedik. Ticari sicillerde işlem yapılabilmesi için bakanlık olarak genelde çıkardık. Diyelim adamın bir şirkette yüzde 1 hissesi var. FETÖ'den soruşturma geçirince, bütün şirketin işlemlerine bloke konulmuş, bankalar da kredi vermekte çekingen davranıyor. Biz bunu önlemek için 'mahkemeler tarafından verilmiş bir mahkeme kararı yoksa hisse devirlerini önlemeyin' dedik" dedi. FETÖ kapsamında incelenen şirketlerin yüzde yüz bitmediğini ancak epey mesafe alındığını vurulayan Tüfenkçi, "Şirketlerin yüzde 80'inin incelemelerinde belli bir mesafeye gelindi. TMSF'ye devredilen 500'e yakın şirket var. İncelenen şirket sayısı ise 800'e yakın" dedi. TMSF'nin daha önce de büyük şirketleri yönettiğini hatırlatan Tüfenkçi, "Biz o şirketlerin milletin malı olduğuna inanıyoruz ve yaşamasını istiyoruz. Kurtarılacak şirketleri ekonomiye kazandırmak zorundayız. Ama aralarında borca batmış şirketler de var. Onları kapatmak lazım. Bazı şirketlerin de içi boşaltılmış. Mesela Antep'te Naksan'ın bilançoları çok kötüydü" diye konuştu.

ŞİRKETLERE TALİPLER VAR

Bir de Boydak gibi mahkeme kararıyla kayyum atanan şirketler olduğunu hatırlatan Bakan Tüfenkçi, "O şirketlerde harekete geçmek içinse mahkeme sonucunu beklememiz gerekiyor" dedi. Tüfenkci, Boydakların TMSF'ye devredildikten sonra şirketin işlerinin düzeldiğine, bayilerin işlerinin arttığına dair bilgiler de aldıklarını ifade etti. Tüfenkçi ayrıca TMSF'deki şirketlere yerli, yabancı talipler geldiği bilgisini paylaştı.

Tarladan markete kim ne kazanıyor vatandaş görsün

Bu arada hal yasası ve sebze meyve fiyatlarında neler yapılabilieceği konusunda da çalıştıklarını vurgulayan Tüfenkçi, "Hallere gttik, oradaki tüccarların komisyoncuların beyanını aldık. Daha önceki hal yasasında ürünün kayıt altına alınması üzerine çalışmıştık. Burada yakalanan başarı yüzde 50'lerde oldu. İkinci aşamadada da 'tarladaki fiyatla perakendedeki fiyat arasında makas çok açık, bu zincirde kim ne kazanıyorsa vatandaş bunu görsün' diye düşündük" dedi. Sebze ve meyvede fire oranlarının da çok yüksek olduğuna dikkat çeken Tüfenkçi, "100 miyarlık sebze meyvenin yüzde 25'i yani 25 milyarı fire. Ürteci birliklerimizi güçlendirelim, tarlada doğru paketleme yapalım istiyoruz. Hal yasasında lisanslı depocuuğa, soğuk hava depoculuğuna teşvik vereceğiz. Nerenciyede sebzede meyvede kırmızıhattı minimuma indireceğiz. Önümüzdeki 2 ay içinde önemli bir oran düşüşü sağlayacağız" dedi.

Bu gündemden çıkalım

Bakan Tüfenkçi, "FETÖ'yle mücadele sürecek ama gündemi bununla meşgul etmemiz lazım. Piyasaların da artık bunun tedirginliğinden çıkması gerek. Şirketler, 'ben şununla ticaret yapıyorum, sorgulanır mıyım, paramı alır mıyım' endişelerinden çıkmalı. Biz yaptığımız düzenlemelerle bunun önünü açtık. Ciddi bir darbe girişimi oldu, onun yarattığı öfkeyle ilk günlerde bazı yanılmalar olmuş olabilir. Ama artık bunlar çok azaldı. Epeyce şirketin incelemeleri bitti. Bu aşamadan sonra çok az bir kesim olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bir ayda 350 yabancı şirket

Türkiye ekonomisinin ciddi bir stres testinden çıktığını ifade eden Tüfenkçi, "Darbe girişiminden sonraki 1 ayda Türkiye'de 350 yabancı şirket kuruldu, 250 milyon doların üzerinde sermaye girişi oldu. Bu yabancıların Türkiye'ye güvenini gösteriyor" diye konuştu.

Para olan yerlerde var

Bu yapının bir özelliğinin de paranın olduğu yerlere girmesi olduğunu anlatan Tüfenkçi, "İncelemelerimizde gördük ki paranın olmadığı yerde bu yapı yok. Tüm paralı yerlerde bu yapı var. Odalarda var ama esnaf odalarıyla ilgilenmemişler. Para dağıtan mekanizmalara ilgi göstermişler" dedi.

ŞENAY KÖŞDERE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber