Trump doları vurdu, borsalar çöktü, altın fırladı!

ABD'deki başkanlık seçimlerini Trump'ın önde götürmesi sonrası dolar/TL kuru, uluslararası piyasalarda 3,3004 TL'ye kadar çıkarken euro/TL 3,60'ın üzerinde... Seçim sonuçlarından en ağır darbeyi ise Meksika Pesosu alırken, euro/dolar yüzde 2'nin üzerinde değerlendi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 09 Kasım 2016 08:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Trump doları vurdu, borsalar çöktü, altın fırladı!

ABD seçimlerinde sona yaklaştıkça piyasalar da seçim sonuçlarına tepki veriyor. Donald Trump'ın başkanlığa iyice yaklaşmasıyla dolar, uluslararası piyasalarda 3.30 TL'yi de aşarak 3.004 TL'yi gördü. Dolar, 08.20 itibarıyla 3.2350 TL, euro ise 3.6540 TL'den işlem gördü.

KÜRESEL PİYASALAR ÇAKILDI
Trump'ın kazanma ihtimali küresel piyasaları alt üst etti. Japon Nikkei güne yaklaşık 700 puanlık düşüşle başladı. ABD piyasaları kapalı olmasına karşın Dow Jones vadeli işlemlerde kayıp 700 puanı aştı. Asya kıtasında önde gelen borsalarında kayıplar şöyle;
Japonya - %5.01
Güney Kore -%3.37
Hindistan -%3.13
Yeni Zelanda -%3.34
Tayvan -%2.88
Hong Kong -%2.82

"DÜNYA PİYASALARI ŞOKTA"

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Murat Tufan, ABD seçimlerinin ardından piyasalarda yaşanan ilk yansımaları ve dünya ekonomisini kısa vadede nasıl bir süreç beklediğini HABERTURK.COM Ekonomi Servisi için yorumladı.
Piyasalarda yüksek olasılıkla Hillary Clinton'ın başkan seçilmesinin fiyatlandığını hatırlatan Tufan, Trump'ın başkanlığına yönelik en büyük endişenin belirsizlik olduğunun altını çizdi ve "Piyasalar şuanda bu şokla karşı karşıya" yorumunda bulundu.
"Trump'ın ayrılıkçı açıklamaları, dünya ticaretini olumsuz yönde etkileyecek açıklamaları dünya ekonomisi için büyük bir endişe kaynağı" diyen Tufan, Trump'un gümrük vergilerini artıracağını açıklaması ve tüm ticaret anlaşmalarını iptal edeceğine yönelik açıklamalarına vurgu yaptı.

"GRAM ALTIN 140-145 LİRAYA ÇIKABİLİR"
Tufan'ın piyasalara yönelik değerlendirmeleri ise şöyle;
"ABD borsalarının bugünkü açılışlarda yüzde 10'ları bulan değer kayıpların yaşanmasını bekliyorum. Borsa İstanbul'da da açılış itibarıyla yüzde 5'leri bulan eksiler görülebilir. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde dolar karşısında büyük düşüşler yaşanırken yüzde 13'leri bulan Meksika Pesosu ile Türk lirası bu anlamda başı çekiyor. Altının onsa fiyatı 1320 dolara kadar çıkarken gram altında ise 139 lira ile tarihi seviyeler bir kez daha yukarı çekilmiş oldu. Önümüzdeki günlerde gelişmelere bağlı olarak gram altın 140-145 TL'yi görebilir.

DOLAR İÇİN TRUMP'IN AÇIKLAMALARI BEKLENİYOR
Dolar için 3,40'lı seviyelerden bahsetmek için çok erken olduğunu ifade eden Tufan, "Trump'ın biraz daha birleştirici, daha yumuşak açıklamalar yapmasıyla piyasalar bir miktar soluklanabilir. Oluşabilecek iyimserlik ortamında bile 3,17-3,20 seviyeleri direnç seviyeleri olacaktır. Yukarıda ise 3,32-3,35 aralığı yeni rekor denemesi olacaktır." dedi.

ALTIN FIRLADI
Altının ons fiyatı yüzde 4'ün üzerinde yükselişle 1337 dolara kadar çıktı.

MEKSİKA PESOSU DOLAR KARŞISINDA ERİYOR
Seçim sonuçlarının kesinleşmesine sayılı saatler kala Meksika pesosunun grafiği de dikkat çekiyor. Trump'ın seçimlerde beklentilerin ötesinde bir performans sergilemesi Meksika pesosunda sert düşüşlere neden olurken kayıp yüzde 10'u geçti. Clinton'ın rakibi Donald Trump, seçim kampanyasının önemli bir bölümünü Meksika karşıtlığı üzerine kurmuştu.

Öte yandan CNBC'nin ekonomi uzmanı Larry Kudlow, seçimlerle ilgili yaptığı analizde yatırımcılara; "Eğer Trump kazanırsa dibi satın alın, eğer Clinton kazanırsa ralliyi satın" önerisinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber