'En medyatikler' listesinde Erdoğan açık ara birinci

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Ocak 2007 17:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk medyasında en fazla gündeme gelen ve en fazla haber yapılan kişilerin değerlendirildiği "En Medyatikler 2006" listesi açıklandı. Siyaset dünyasında en fazla gündem olan ve en fazla haber yapılan isim açık ara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Başbakan Erdoğan'ı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer takip etti. İşadamları kategorisinde en fazla haber yapılan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan olurken, Belediye Başkanlarında birinciliği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş aldı. Futbol dünyasındaki birincilerin de belirlendiği araştırmada Teknik Direktör Tigana en fazla haberi yapılan isim olurken, adından en çok söz ettiren futbolcu kategorisinde Türk Futbolunun 'Kral' lakaplı oyuncusu Hakan Şükür oldu.

Siyasetten spora, iş dünyasından belediyelere kadar geniş bir yelpazede yapılan araştırmada 2006 yılının "medyada en çok yer alan ve haklarında en fazla haber yapılan" isimler belirlendi. Ajans Press tarafından "ulusal, bölgesel, yerel gazete ve dergilerin" bulunduğu 1872 yayının derlenmesiyle yapılan araştırmada 2006 yılında haberi en çok yapılan isimler belirlendi. Araştırmanın siyaset dünyası kategorisinde Başbakan Erdoğan 78 bin 895 kez haber yapılarak bu alanda yetişilmesi zor bir haber sayısıyla birinci oldu. Erdoğan'ı 17 bin 506 haberle Dışişleri Bakanı Abdullah Gül izledi. Geçen yıla oranla haber sayısını yüzde 40 oranında artıran Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 16 bin 583 haberle 3. sırada yer aldı. Listede Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal 12 bin 237 haberle 4. sırada yer alırken, Baykal'ı Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek takip etti.

İş adamları kategorisinde yapılan araştırmada ise geçen yıl birinci ve ikinci olan isimler değişmedi. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan en fazla haberi yapılan işadamı olurken, Doğan'ı Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün takip etti. Bu kategorideki üçüncü isim ise Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç oldu.

Yapılan araştırmada en medyatik Belediye Başkanları da belirlendi. Buna göre 2006 yılında En fazla haberi yapılan Başkan İBB Başkanı Kadir Topbaş oldu. Başkan Topbaş birinciliği 8 bin 162 haberle alırken, ikinciliği Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, üçüncülüğü ise Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin kazandı. İlçe Belediye Başkanları arasında yapılan değerlendirmede ise Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül 3 bin 880 haberle birinci oldu.

2006 yılının en fazla konuşulan gazetecileri de araştırmada yer aldı. Buna göre geçen yıl medyada, bir ilişikisi nedeniyle uzun süre kendisine yer bulan Ali Kırca birinci oldu. Kırca 2 bin 104 haber sayısıyla birinciliği alırken, Uğur Dündar ikinci ve Hıncal Uluç da üçüncü sırada yer aldı. 2006'nın en fazla konuşulan ve medyatik olan bürokratlarında ise Banka Başkanlığı'na yapılacak atama döneminde adı gündemden düşmeyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz oldu. Yılmaz'ı İstanbul Valisi Muammer Güler izlerken 3. sırada da RTÜK Başkanı Zahit Akman yer aldı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah listede 5. sırada sırada yer aldı.

Geçen yılın en fazla konuşulan yazarlarının bulunduğu bölümde ise sürpriz olmadı. Sözde Ermeni soykırımı ile ilgili sözleriyle gündeme gelen Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nün de sahibi olunca 2006 yılının en fazla haberi yapılan yazarı oldu. Pamuk'u en çok satanlar listesindeki kitapları ile Vedat Türkali ve Yazar Yaşar Kemal takip etti.

Basında en çok haberi çıkan Teknik adamların sıralandığı listenin başını ise "Beşiktaş'taki durumu çok tartışılan ve aldığı kararları çok eleştirilen" Teknik Direktör Jean Tigana çekti. Tigana hakkında 8 bin 677 haber yapılırken, 2. sırayı Milli Takımın Teknik Patronu Fatih Terim 6 bin 940 haberle aldı. Türkcell Süper Lig'in ilk yarısında gösterdiği üstün performansla adından söz ettiren Vestel Manisaspor'un başındaki isim olan Ersun Yanal da takımının katkısıyla listenin üst sıralarında yer almayı başardı. Kulüp Başkanlarında ise haberi en çok yapılan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım oldu.

Türk Futbol tarihinin kilometre taşlarından olan Galatasaray'ın efsane futbolcusu Hakan Şükür de futbolcular klasmanında en çok habere konu olan isim oldu. İlerleyen yaşına rağmen başarılı futboluyla adından söz ettirmeyi başaran Şükür'ü Beşiktaşlı futbolcu Nobre izlerken, 3. sırada Galatasaraylı Song yer aldı. 4. sırada ise Trabzonspor'un eski oyuncusu ve Rus Ligi'nda top koşturan Fatih Tekke oldu. Futbolcular arasındaki değerlendirmede ilk 15 sırada Galatasaray'dan 5 futbolcu yer alırken Fenerbahçe'den 3, Trabzonspor ve Beşiktaş'tan birer oyuncu yer aldı.

Ajansın araştırmasında eğlence dünyasının önde gelen isimleri de belli oldu. Buna göre haberleri en çok yapılan ünlü televizyoncular, şarkıcılar ve programcılar arasında ilk sırayı Hülya Avşar aldı. Avşar'ı Kendine özel tarzıyla yıllardır ilgiyle dinlenen müzik dünyasının "minik serçe"si Sezen Aksu alırken son sırada da Seda Sayan yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber