Mahalli İdarelerde Memur Alımı İçin Torpilin Kapısı Açıldı
KPSS yönetmeliğinde 17/01/2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle, İl özel idareleri ve belediyeler, bunlara bağlı kuruluşlar ile kurdukları birlikler ve döner sermayeli kuruluşlara yapılacak memur alımlarında torpilin kapısı açılmıştır. Yapılan düzenlemeye göre mahalli idarelerin memur kadroları artık ÖSYM tarafından yayımlanan KPSS Yerleştirme Kılavuzlarında yer almayacak, ayrıca KPSS'ye ek olarak yazılı veya sözlü sınav uygulanacaktır. Böylece 1999 yılında objektif memur alımı yapmak üzere tasarlanan sistem alt üst edilmiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.
İŞÇİ ALIM SÜRECİ
Bilindiği üzere işçi alımlarında KPSS puanları kullanılmaktadır. Ancak, atama yapılacak boş işçi pozisyonlarını Türkiye İş Kurumu ilan etmektedir. Türkiye İş Kurumu, ilan edilen kadroların üç katı kadar adayı en yüksek puandan başlayarak tespit etmekte ve ilanı veren kamu kurumuna göndermekte, o kamu kurumu da adaylara yazılı/uygulamalı/sözlü sınav uygulayarak süreci tamamlamaktadır.
BENZER SÜREÇ MAHALLİ İDARELERE DE UYGULANACAK
Bugüne kadar olan uygulamada, mahalli idareler, memur kadrolarını İçişleri Bakanlığı aracılığı ile ÖSYM bildirmekte, boş memur kadroları ÖSYM'nin merkezi yerleştirme kılavuzunda yer almaktaydı. Adaylar puan ve tercihlerine göre yerleşmekte ve yerleşme sonrasında herhangi bir yazılı veya sözlü sınav ayrıca uygulanmamaktaydı.
Ancak 17/01/2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre mahalli idarelerin kadroları artık ÖSYM'nin KPSS tercih kılavuzunda yer almayacaktır. Bunun yerine mahalli idareler, memur kadrolarına yapacakları atama için "Türkiye genelinde yayın yapan gazetelerin en az birinde ve bir mahalli gazeteye" ilan vereceklerdir. 20'ye yakın ulusal gazetenin ve yüzlerce mahalli gazetenin yer aldığı ülkemizde bu ilanların nasıl takip edileceği, adaylara nasıl bir eziyet verileceğinin hiç düşünülmediği görülmektedir. Bu düzenlemeye göre bir belediye, örneğin en düşük tirajlı bir ulusal gazeteye ilan vererek memur alımı yapabilecektir.
Yapılan düzenlemenin bir diğer rahatsız edici yönü ise yazılı veya sözlü sınav uygulanmasıdır. Mahalli idareler ilanı verdikten sonra en yüksek KPSS puanına sahip üç katı kadar adayı yazılı veya sözlü sınava alacaktır. Ülkemiz şartlarında ve mahalli idareler özelinde belirtecek olursak hem yazılı sınav hem de sözlü sınav, 1999 yılında kurulan objektif memur alımı sisteminin yok edilmesi anlamını taşımaktadır. 1999 yılında kaldırılan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının eşit şartlarda memuriyete girmesini sağlayan sistemin yerine, referans veya belirli görüşlere yakın olmayı temel şart olarak arayan sistem geri getirilmiştir.
BU UYGULAMA, ÜÇÜNCÜ....
Bu uygulama daha önce iki kuruluşta daha bulunmaktaydı. Sitemizi takip edenler benzer bir uygulamanın askeri kurumlar ve Adalet Bakanlığı tarafından da gerçekleştirildiğini hatırlayacaklardır. Mahalli idarelere getirilen sistem, objektif memur alımı uygulamasını ortadan kaldıran 3. uygulamadır.
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ
Yönetmelik değişikliğine göre mahalli idarelere memur alımı şu şekilde olacaktır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İl Özel İdareleri ve Belediye Kadrolarına Atanacakların Seçilmesi
Seçme duyurusu
MADDE 27/A ? İl özel idareleri ve belediyeler, bunlara bağlı kuruluşlar ile kurdukları birlikler ve döner sermayeli kuruluşlar, atama yapılacak kadro ve pozisyonların sayı, sınıf, unvan ve dereceleri ile KPSS taban puanı ve türünü Türkiye genelinde yayın yapan gazetelerin en az birinde ve bir mahalli gazetede ilan vermek suretiyle adaylara duyurur.
Bu duyuruda ayrıca giriş sınavının yeri, zamanı, içeriği ve değerlendirme yöntemi de belirtilir.
Başvuru ve kabul
MADDE 27/B ? Adaylar, il özel idarelerine ve belediyelere, bunlara bağlı kuruluşlar ile kurdukları birliklere ve döner sermayeli kuruluşlara, ÖSYM tarafından gönderilen KPSS Sınav Sonuç Belgesiyle başvururlar. Ayrıca, adaylar kabul için ilgili mevzuat uyarınca kendilerinden istenen diğer belgeleri de eksiksiz olarak vermek zorundadır.
Seçme
MADDE 27/C ? İl özel idareleri ve belediyeler, bunlara bağlı kuruluşlar ile kurdukları birlikler ve döner sermayeli kuruluşlar, başvuran adayları KPSS sınavı başarı puanlarına göre sıralayarak en yüksek puanlı adaydan başlamak üzere, atama yapılacak boş kadro sayısının üç katı oranında adayı sınava çağırır. Sınav yazılı veya sözlü olarak yapılabilir.
Sınava başvuru şekli, sınav konuları, sınav komisyonunun teşkili, komisyonun çalışma usul ve esasları ile sınava ilişkin diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine İçişleri Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir.
Sınav sonuçları atama yapılacak kadro sayısı kadar asıl ve yedek olarak açıklanarak adaylara yazılı olarak duyurulur. Ataması yapılanlardan göreve başlamayanların yerine yedek adaylar arasından başarı sırasına göre atama yapılır.
Kuruluşların yükümlülüğü ve KPSS puanlarının kontrolü
MADDE 27/D ? İl özel idareleri ve belediyeler, bunlara bağlı kuruluşlar ile kurdukları birlikler ve döner sermayeli kuruluşlar, kendilerine başvuran adayların KPSS numaralarını, ad ve soyadlarını ve KPSS puanlarını yazılı veya elektronik ortamda ÖSYM'ye bildirir.
ÖSYM, bu adayların KPSS puanlarının doğruluğunu kontrol eder. Sınav sonuç belgesinde tahrifat yaptığı belirlenen adayların KPSS sonuçları geçersiz sayılır ve bu durum ÖSYM tarafından ilgili mahalli idareye 15 gün içinde bildirilir.
Ataması yapılarak göreve başlayanların listesi, 15 gün içinde DPB ve ÖSYM'ye bildirilir.
Sınav ile ilgili basılı formlarda ve sınav sonuç belgelerinde silinti veya
kazıntı yoluyla ya da teknoloji kullanılarak değişiklik yapıldığının belirlenmesi
durumunda, sorumlular hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur."