ASELSAN'ın sipariş defteri kabarık

Askeri ve sivil kullanıma yönelik yuksek teknoloji sistem cozumleri gelistiren ASELSAN'ın elindeki siparişlerin ekonomik büyüklüğü 5,7 milyar doları buldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2016 18:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ASELSAN'ın sipariş defteri kabarık

Göksel Yıldırım

Kara, hava, deniz ve uzay platformlarında yuksek teknoloji sistem cozumleri gelistiren Turkiye'nin lider savunma sanayisi kurulusu olan ASELSAN, kamudan gelen taleplerin karşılanmasının yanı sıra yurt dısı satısların artırılması ve mevcut bilgi birikiminin sivil sektorlere tasınmasına yonelik çalışmalar yürütüyor.

Şirketin, 1 Ocak-30 Eylül 2016 dönemine ilişkin Yonetım Kurulu Faalıyet Raporu'na göre, 2015 yıl sonu itibarıyla Turkiye'nin yıllık savunma harcaması, kur etkisi nedeniyle son 5 yılda 17,1 milyar dolardan 15,3 milyar dolara geriledi.

Yurt icindeki bu kuculmeye ragmen, yıllar itibarıyla ASELSAN'ın aldıgı yeni proje sayısı arttı. Sektorun dogası geregi savunma projeleri yıllara yaygın projelerden olusuyor, ayrıca bir sistem projesinin baslangıcından teslimatına kadar gecen sure ortalama 4-5 yıla yayılıyor.

ASELSAN'ın elinde, 30 Eylül 2016 itibarıyla imzaladığı sözleşmeler çerçevesinde 5,7 milyar dolarlık sipariş bulunuyor. Bu siparisler 2025 yılına kadar olan donemi kapsıyor.

Şirket, ulaştığı yüksek kapasite kullanımıyla dikkati çekiyor. Uretimin buyuk bir bolumu siparise dayalı olarak gerceklestiriliyor. Musteri ihtiyacları dogrultusunda tasarlanan urunler icin Ar-Ge faaliyetleri yurutulüyor.

Sirket calısmaları, "Haberlesme ve bilgi teknolojileri", "Savunma sistem teknolojileri", "Radar ve elektronik harp sistemleri", "Mikroelektronik gudum ve elektro-optik" ve "Ulasım, guvenlik, enerji ve otomasyon" temel faaliyet alanlarında surdurülüyor.

ASELSAN tüm bu faaliyet alanlarındaki üretimi sonunda, söz konusu dönemde 2 milyar 149 milyon 754 bin liralık satış rakamına ulaştı. Konsolide net satıs tutarının 1 milyar 825 milyon 250 bin lirası yurt ici satıs, 324 milyon 504 bin lirası ise yurt dısı satıs olarak gerceklesti.

Hedef sürdürülebilir büyüme

Hedef bolge/ulkeler belirlenerek ve bu pazarlara odaklanılarak yogun pazarlama faaliyetleri yurutulmesi, dogrudan satısın yanı sıra hedef ulkelerde ortak uretim, teknoloji transferi, platform ureticisi uluslararası firmalarla ucuncu ulkelere satıslara yonelik stratejik acılımlar şirketin surdurulebilir buyume hedefiyle ortusüyor.

Yuksek teknoloji gerektiren sivil elektronik alanlarında faaliyet gostermeye yönelik yapılanma da bu hedefle paralellik gosteriyor.

Olası risklere karşı tedbirler

Sirketin ana musterisini, basta Turk Silahlı Kuvvetleri olmak uzere, kamu kurum ve kurulusları oluşturuyor. Bu durum, şirketin faaliyetlerinin genel olarak kamu talepleri dogrultusunda yonlendirilmesini beraberinde getiriyor.

Yurt dısı satısların artırılmasına ve mevcut bilgi birikiminin sivil sektorlere de tasınmasına yonelik yapılan calısmalarla musteri çesitliligi ve sayısına ilişkin risklerin azaltılması amaçlanıyor.

Cok sayıda yerli ve yabancı tedarikci ve alt yuklenici ile calısan ASELSAN için malzeme kalitesi ve tedarik surekliliginin saglanması buyuk onem tasıyor. Tedarikci ve alt yuklenicilerin istenilen teknik yeterlilige, uzmanlıga ve performansa ulasamamasından kaynaklanan riskin azaltılması amacıyla guclu bir yan sanayi alt yapısına sahip olmak konusuna buyuk onem veriliyor. Bu kapsamda, calısılan alt yuklenici firma sayısı artırılıyor.

Kuresel ekonomide savunma harcamalarını da etkileyen mevcut ve olası ekonomik gelismeler, ozellikle birlikte calısılan/ihracat yapılan ulkelerin politik/ekonomik durumu ve bunların şirkete olası etkileri yakından takip edilip, kuresel gelismelere iliskin projeksiyonlar yapılıyor. Mevcut ve olası gelismelerin etkilerini en aza indirecek stratejiler, finansal tedbirler surekli degerlendirilip uygulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber