Ölülerin kimlikleri ile faturalı cep telefonu hatları alınıyor.
Ölülerin kimlikleri ile faturalı cep telefonu hatları alınıyor. Hat kapanıncaya kadar konuşuluyor. Milyarlık borç ölüye kalıyor!
Türkiye'de cep telefonu kullanıcıları 50 milyonu geçti. Bu yoğunlukta birçok sorun da yaşanıyor. Şimdi anlatacağım olaylara bakınca, şirketler kadar bizim de tedbirli olmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Türkiye'de kimlik bilgilerini ele geçirmek çok zor değil. Çünkü bankalardan alışveriş yaptığımız mağazalara kadar herkese gerek kimliğimizin fotokopisini, gerekse bilgilerimizi veriyoruz. Bu bilgi ve belgeler kötü niyetli kişilerin eline geçtiği zaman başımıza gelmeyen kalmıyor. Bugün işin cep telefonu boyutunu yazacağım. Uzun süredir şikayetler alıyordum. Haberi olmadan üzerine telefon alındığını iddia edenler, ölmüş akrabasına cep telefonu faturalarının geldiğini söyleyenler çoğunluktaydı. Türkiye'de faaliyet gösteren 3 GSM şirketinin hukukçularıyla konuştum. Cep telefonu ile sahtecilik başlıca 3 şekilde yapılıyor:
1- Ölülerin ismine telefon: Ölmüş insanların kimlikleri ya da kimlik fotokopileri ele geçiriliyor. Bu kimliklerle faturalı hatlar alınıyor ve hatlar kapanana kadar konuşulup atılıyor. Takiplerde hat sahibinin ölmüş olduğu ortaya çıkıyor ve borç tahsil edilemiyor.
2- Başkasının üzerine hat: Kimliğini kaybetmiş ya da fotokopisini bir kuruluşa vermiş kişilerin bilgileriyle hat alınıyor. Hatlar kapanıncaya l 2
kapanıncaya kadar konuşuluyor ve ardından yeni bir hat satın alınıyor. Kişi hattın kendisinin olmadığını ispatlayamazsa, konuşmadığı bir numaraya ait faturaları ödemek zorunda kalıyor.
3- Sahte adresler: Hatlar alınırken başkasına ait adres veriliyor. Bu durumda faturalar bu hatla ilgisi olmayan kişinin adresine gidiyor. Kişi itiraz etmezse, faturaları ödemekten başka çaresi kalmıyor.