TTK Başkanı Erdoğan: Rapora karşı imtihan

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 19 Ocak 2007 10:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ANKARA- Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, liselerde olgunluk imtihanının 10 ve 12. sınıflarda uygulanması görüşünün ağırlık kazandığını belirtti. Erdoğan, 17. Milli Eğitim Şurası'nda belirli sınıflarda olgunluk imtihanları yapılmasının kararlaştırıldığını hatırlattı. İmtihanların 10. ve 12 sınıflarda uygulanması görüşünün ağırlık kazandığını söyleyen Erdoğan, öğrencilerin 10. sınıfta yapılacak imtihanda 9. ve 10. sınıf müfredatından, 12. sınıfta yapılacak imtihanda ise 11. ve 12. sınıf müfredatından sorumlu tutulacağını kaydetti.

ÖSS'yi etkileyecek

İmtihanlarda baraj puanı konulmasının ?Türk eğitim sisteminin genel karakterine uygun olmayacağını? dile getiren Erdoğan, alınacak puanların belli oranlarda ÖSS'ye yansıtılabileceğini sözlerine ekledi. Bu imtihanların, eğitim-öğretim yılı sonunda yapılmasının düşünüldüğünü anlatan Prof. Dr. Erdoğan, uygulamaya ne zaman geçileceğinin ise henüz netlik kazanmadığını bildirdi. Olgunluk imtihanlarının ?öğrencilerin ÖSS'ye hazırlanmak için rapor alarak okula gitmekten kaçınmasını da önleyeceğini? vurgulayan İrfan Erdoğan, ?Öğrenciler okudukları ve bir önceki sınıfın müfredatından sorumlu olacakları için dersleri izlemek zorunda kalacaklar? dedi.

Aynı okulda aynı ders için iki ayrı öğretmenin yaptığı değerlendirmenin farklı olduğuna işaret eden Erdoğan, ?Mesela, A şubesinin dersine giren öğretmen 100 soruluk bir test imtihanı yaparken, aynı derse B şubesinde başka bir öğretmen giriyor, tek soru sorup, kompozisyon yazdırıyor. Ancak her iki ölçmenin sonucu da aynı şekilde değerlendiriliyor. Oysa ölçme türleri farklıdır. İşte bu durum adaletsizliklere sebep olabiliyor? diye konuştu.

Standart gelmeli

Okullarda yapılan imtihanların belli bir standarda oturtulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ?Örneğin ?matematik imtihanında en az şu kadar soru olmalıdır, bu soruların dağılımı işlenen konulara göre şu şekilde olmalıdır' şeklinde bir format belirlenebilir? diye konuştu. Erdoğan, imtihanlarda öğrencilerin hazırladıkları soruların da yer almasının onları derse daha çok teşvik edeceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber