Komisyon cezaevinde itirafçıları dinleyecek
Ak Parti'nin, 'İktidarı suçlayıcı ifadeler kullanabilirler' endişesi nedeniyle, FETÖ Komisyonu sadece itirafçılarla görüşecek
ÖNDER YILMAZ
TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, muhalefetin cezaevine giderek Akın Öztürk, Mehmet Partigöç gibi darbe girişiminin önemli isimleriyle görüşme talebini tartıştı.
Komisyonun basına kapalı yapılan toplantısında yol haritası yeniden belirlendi. CHP ve MHP'li üyeler, cezevine gidilerek Akın Öztürk, Mehmet Dişli, Mehmet Partigöç gibi darbe girişiminin önemli isimleriyle görüşülmesini istedi. Aksi taktirde komisyonun amacına ulaşamayacağını savunan muhalefete, Ak Partili üyelerden tepki geldi. Ak Partili üyeler, darbecilerin ağız birliği yapıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti iktidarını suçlayıcı ifadeler kullanabileceği, bunun tutunaklar ve basına yansımasıyla tartışmalara yol açacağı endişesini dile getirerek, bunun kabul edilemeyeceğini belirtti. Ak Partili üyeler, cezaevinde itirafçı olan darbecilerle görüşülebileceği önerisinde bulundu. Buna da muhalif üyeler karşı çıktı. Ak Partililerin eğilimi doğrultusunda itirafçılarla görüşülme kararının alındığı öğrenildi.
CHP'li üye Aykut Erdoğdu, "Darbe Komisyonu'nda AKP'ye Hulusi Akar, Hakan Fidan ve darbecilerle ilgili kararlarını sorduk. 7 gün süre istediler. Sayın Cumhurbaşkanı'nın 15 Temmuz açıklamaları Hulusi Akar ve Hakan Fidan'ı şaibeli hale getirdi. Acaba doğru mu? Akar ve Fidan ne diyecek?" dedi. Petek ise, "Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'yla ilgili gelen talepleri reddetmiş değiliz. Ben Komisyon Başkanı olarak iletişim kuruyorum. Nitekim iki cephede savaştığımız bir durumda, 'Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'nı yarın davet ediyoruz' dediğimizde, onlar da mazeretleri nedeniyle gelemediğinde siyasal malzeme olacak. Biz buna da fırsat vermek istemiyoruz" dedi.
'Hakkını kim koruyacak?'
Reşat Petek, muhalefe-tin ByLock listelerinin komisyona verilmesine ilişkin ısrarlarını da eleştirerek şunları söyledi: "ByLock listeleri gelsin isteniyor. Soruşturma devam ediyor. Deşifre edilen isimler emniyete gönderiliyor, ardından isimlendirme ve operasyon yapılıyor. Şimdi tamamını bize gönderseler, biz şeffaf çalışan bir araştırma komisyonuyuz. Bunlar kamuoyuna yanı sıra örgüt üzerine soruşturma nasıl yapılacak? Soruşturmanın gizliliği açısından fevkalade önemli bir konu. Yine bağlantısı olmayan kişiler olabilir. Bu durumda onun hakkını kim koruyacak?" Reşat Petek, perşembe günü de İstanbul İl Jandarma Komutanı Hüse-yin Kurtoğlu ile Adana Emniyet Müdürü Osman Ak'ı dinleyeceklerini ifade etti.