Sağlık 'taşeronlaştırma' kavgası: Türk Sağlık Sen uygulamayı yargıya taşıdı

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 22 Ocak 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın laboratuvar hizmetlerini ihale yoluyla özel sektöre vermesi davalık oldu Türk Sağlık Sen uygulamayı yargıya taşıdı

SAĞLIKTA şimdi de ?taşeronlaştırma' kavgası başladı. Sağlık Bakanlığı'nın, çeşitli hastanelerdeki laboratuvar hizmetlerini ihalelerle dışarıdan almaya başlaması sendikaları harekete geçirdi. Gaziantep, Ankara ve Bartın'dan sonra Sinop'ta da ihale açılması üzerinde Türk Sağlık Sen, uygulamayı yargıya taşıdı.

Sağlık hizmetleri konusunda taşeronlaşma özellikle laboratuvar sonuç, tetkik ve tahlil hizmetlerinde görülmeye başlandı. Gaziantep Nizip Devlet Hastanesi'nde geçen yıl başlatılan uygulamanın ardından Ankara Atatür Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bartın Devlet Hastanesi de laboratuvar hizmetlerini dışarıdan almak için geçen yıl içinde ihale yaptı. Son olarak aynı uygulama için Sinop Atatürk Devlet Hastanesi de düğmeye bastı. Laboratuvar sonuç, tetkik ve tahlil hizmeti alımına dair ihale bugün yapılacak.

Uygulama mahkemelik oldu

Gelişme üzerine harekete geçen Türk Sağlık Sen, Samsun Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne gönderilmek üzere Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Verilen dava dilekçesinde, ihale ilanının öncelikle ve ivedilikle yürütmesinin durdurularak iptaline karar verilmesi istendi. Uygulamanın kanunlara aykırı olduğu savunulan dava dilekçesinde, konuyla ilgili kanundaki ?Bu sınıfa dahil personel tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetler, lüzumu halinde bedeli sermaye gelirlerinden ödenmek kaydıyla Bakanlıkça tespit edilecek esas ve usullere göre hizmet alınması yoluyla gördürülebilir? hükmü hatırlatıldı. İdarelerin sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil personel tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerin satın alma yoluyla gördürülmesine ancak lüzumu halinde ve döner sermaye gelirleri elverdiği ölçüde karar verebileceklerinin altı çizilirken, konuyla ilgili Danıştay'a açılan davadan çıkan sonuçlara dikkat çekildi.

Sağlık hizmetlerinin ?kamu hizmeti' niteliğinde olduğu, bu işin Anayasa tarafından da asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlilerince yerine getirilmesi gerektiğinin vurgulandığı belirtildi. Danıştay 5.Dairesi'nin 22 Kasım 2004'te verdiği yürütmeyi durdurma kararına da vurgu yapılırken, Kamu İhale Kanunu'nda, kamu kurumlarının satın alabileceği hizmetler arasında sağlık hizmetlerinin bulunmadığı da vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber