Dört partide 330 alarmı

Türkiye'yi Cumhurbaşkanlığı sistemine taşıyacak 18 maddelik anayasa değişikliği teklifinin haftaya salı günü Genel Kurul'a gelmesi beklenirken, 4 parti adeta alarma geçti. Başbakan Yıldırım, bakan ve vekillerin Genel Kurul'da hazır bulunmalarını istedi. Bahçeli de parti grubuna aynı talimatı verdi. Muhalif CHP ve MHP milletvekilleri de tam kadro Meclis'te olacak

Haber Giriş : 03 Ocak 2017 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dört partide 330 alarmı

EROL METİN

Geçtiğimiz hafta Meclis Anayasa Komisyonu'nda 18 madde olarak kabul edilen anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurul'a getirilmesi yönündeki hazırlıklar sürüyor. Teklife karşı çıkan CHP ile HDP'nin hazırladığı muhalefet şerhleri komisyon başkanlığına teslim edilirken, Cumhurbaşkanlığı sistemini esas alan düzenlemenin 10 Ocak Salı günü Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor. Başbakan Binali Yıldırım, teklifin ele alınacağı süre boyunca AK Parti'li bakan ve milletvekillerinin Meclis'te tam kadro hazır bulunmalarını istedi. Teklife destek veren MHP lideri Devlet Bahçeli de parti grubuna bu yönde talimat verdi. Anayasa değişikliği teklifini "rejim değişikliği" şeklinde eleştiren CHP ve HDP milletvekilleri de eksiksiz olarak Meclis'te bulunacak.

Genel Kurul'daki ilk turda paketin tümü üzerinde görüşmeler yapılacak. CHP adına ilk konuşmayı Antalya Milletvekili Deniz Baykal yapacak. Görüşmelerin ardından maddelere geçilip geçilmemesi konusunda gizli oylama yapılacak. En az 330 milletvekilinin 'evet' oyu vermesi halinde maddeler tek tek görüşülüp oylanacak. Birinci turun olumlu sonuçlanması halinde iki günlük bir aranın ardından ikinci tura geçilecek. İkinci turda maddeler üzerinde konuşma yapılmayacak. Sadece değişiklik önergeleri varsa bunlar görüşülecek. İkinci oylamada maddelerin ve teklifin tümü üzerinde ayrı ayrı oylama yapılacak.

Teklifin tümünün kabulü için 330 şartı aranacak. Cumhurbaşkanlığı sistemi teklifinin refarenduma götürülebilmesi, en az 330 milletvekilinin 'evet' oyu kullanmasıyla mümkün olacak. AK Parti ve MHP'nin sandalye sayısıyla 330 sınırı aşılıyor. Ancak fireler nedeniyle teklifin reddilme ihtimaline karşı her iki parti de tetikte olacak. CHP ve HDP ise bir yandan 'hayır' oyu vermeleri için AK Parti ve MHP miletvekillerini ikna etmeye çabalarken, bir yandan da kendi milletvekillerinin gizli oylamada 'evet' demelerinin önüne geçmeye çalışacak.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber