Akdağ: ?O kafa' ile uğraşıyoruz

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Şubat 2007 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Akdağ aile hekimliğine karşı çıkanları, geçmişten örnek verip eleştirdi. Akdağ ?Bu tartışma sosyalize kafalar ile bireyi öne çıkaran uygulamaların çelişkisidir' dedi

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, bakanlığı ile bazı sivil örgütler arasında yaşanan tartışmaları ?ibret verici' olarak niteledi. Akdağ ?Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın en önemli noktasını oluşturan aile hekimliği uygulamasına Türk Tabipler Birliği'nden sert tepkiler geliyor. Bu tepkilerin temelinde ne var' şeklindeki soruya ?Bu tartışma sosyalize kafalar ile bireyi öne çıkaran uygulamaların çelişkisidir' yanıtını verdi. Akdağ ?Karşımızdaki düşünce, 1960'lı yıllarda Prof. Dr. Nusret Fişek'in o dönemin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermeyi amaçlayan sağlık ocakları uygulamasına dayanmaktadır. Sosyalize bir düşüncedir. Oysa bu uygulamanın mimarı Prof. Fişek, 1985'te yazdığı kitabında, kendisi artık çağın değiştiğini ve Türkiye'de geçerli uygulamanın aile hekimliği olması gerektiğini savunmaktadır. Neden? Çünkü bizim başlattığımız uygulamada, ilk olarak hasta, kendi seçtiği doktora muayene olma hakkına sahiptir. Oysa sağlık ocağında bu yoktur. Kim varsa onunla yetinmek zorundadır. İşte bizim aile hekimliği uygulamamıza tepkiyi bu kafa göstermektedir' yanıtını verdi.

Akdağ ?aynı kafa'nın SSK'lı hastanın istediği eczaneden ilacını alması uygulamasında da ortaya çıktığını belirterek ?Daha önce benim vatandaşım sabahın köründe sıraya girip SSK eczanesinden ilacını almak zorunda bırakılıyordu' diye konuştu.

Akdağ, Dünya Sağlık Teşkilatı'nın bilimsel verilerine göre, büyük bir doktor açığı bulunan Türkiye'de ?Türk Tabipler Birliği'nin hálá, tıp fakültelerindeki öğrenci sayısı azaltılmalıdır' demesinin de ibret verici bir olay olduğunu spöyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber