Maliye'ye gönderilen e-faturalara e-imza takibi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektronik imza (e-imza) olmadan yapılan işlemlerin geçerliliğinin tartışılmasıyla birlikte, elektronik ortamda vatandaşın Maliye'ye gönderdiği e-faturaların geçerliliği de tartışmaya açıldı. Maliye Bakanlığı'nda hazırlanan 361 sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliği'ne göre tutulan elektronik defter ve kayıtların e-imza olmadan geçerli olmayacağı savunuluyor. İlgili uzmanlar, "E-imza kanun niteliğindedir. Ancak elektronik kayıtlar ise bir tebliğe göre yapılıyor. Kanun, tebliğin üstünde olduğu için bu doğru bir uygulama değil" diye konuştular. E-imza alınarak Maliye'ye kayıtların gönderilmesi yönünde çalışıldığı öğrenildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri ise şu anda faturaların ikinci nüshasının elektronik ortamda saklandığını belirterek Ticaret Kanunu'na göre 10 yıl saklanmak zorunda olan faturaların büyük şirketler tarafından elektronik ortamda saklanmasına izin verildiğini söylediler. Bunun için şirketlerin kendilerine başvurduğunu, bilgi işlem sistemlerinin kontrol edildiğini, 3-5 aylık bir hazırlık dönemi geçirildiğini dile getiren yetkililer, yapılan düzenlemenin dayanağının yine 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 242'nci maddesinin 2 numaralı fıkrası olduğunu kaydettiler.

E-fatura'ya AB sürecinde geçilecek

E-faturanın aslında birinci nüshanın elektronik ortamda verilmesini içerdiğini anlatan aynı yetkili, bunun için öncelikle Türk Ticaret Kanunu'nun değiştirilmesi gerektiğini, e-imzanın burada gerekeceğini söylediler. E-faturanın Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde devreye girmesi gerekeceğinin düşünüldüğünü kaydeden yetkililer, "Bu nedenle kanun değişikliğinden önce teknik çalışmalar yapılıyor. E-fatura sadece şirketler arasında kullanılabilecek. Yani mağazalardan fiş-fatura kesilip vatandaşa verilmesi kastedilmiyor" dediler. Sistem çerçevesinde bir merkezin kurulması ve e-faturaların bu merkezden diğer şirkete gönderilmesinin planlandığını ifade eden yetkililer, "Takas merkezi gibi olması düşünülüyor. A firması e-faturasını B firmasına gönderdi, B firması da 'Bana böyle bir fatura gelmedi ya da eksik geldi' derse o merkez devreye girecek ve hangi firmanın ne kadarlık fatura gönderdiğini ortaya koyacak" dediler.

Elektronik fatura eylem planında da var

E-dönüşüm Projesi çerçevesinde gerçekleştirilmesi hedeflenen 111 eylem içerisinde elektronik fatura uygulaması da yer aldı. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yürütülen ve 11 Temmuz 2006 tarihinde onaylanan "Bilgi Toplumu Strateji Belgesi ve Eylem Planı"na göre bütün kamu kuruluşlarının e-devlet için neler yapması gerektiği tek tek belirlendi. Maliye Bakanlığı'nın görevleri arasında elektronik fatura ve defter uygulaması da yer alıyor. Buna göre işletmeler ve vatandaşlar tarafından ticari hayatta yoğun olarak kullanılan fatura ve ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması ve resmi makamlara ibrazına imkân sağlayacak uygulamalar başlatılacak. Eylem Planı'na göre 2008 yılında uygulamanın başlaması hedefleniyor. Projeden Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yanı sıra Türkiye Noterler Birliği, üniversiteler, TÜRMOB da sorumlu bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber