Adalet Bakanlığından Görevde Yükselmeye İlişkin Sık Sorulan Sorular Ve Cevapları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 16:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU 1- A Komisyonuna yazı işleri müdürlüğü unvanında görevde yükselme sınavında 4 kişilik sınav izni verildi. 77 puan alarak başarılı olmama rağmen, 5 inci sırada yer aldığım için puanım itibariyle komisyonumuza atanma olanağım bulunmamaktadır. Türkiye genelinde yapılan nihai başarı listesine dahil olarak, bulunduğum komisyon dışında herhangi bir mahali tercih etmek istemiyorum. Komisyonumuzda verilen sınav izni dışında halen yazı işleri müdürlüğü unvanında 6 kadro münhal bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 15/2 maddesinde sınav sonuçları aynı görev için yapılacak müteakip sınava kadar geçerlidir denildiğine göre ve ben de başarılı olduğuma göre Türkiye genelindeki atamalar tamamlandıktan sonra Komisyonumuzda münhal bulunan bu kadrolardan birine atanabilir miyim?

CEVAP 1- İlgili 18/11/2006 tarihinde yapılan yazı işleri müdürlüğü sınavında başarılı olmasına rağmen Komisyonundaki başarı listesindeki, ilân edilen kadro sayısınca yapılan sıralamaya göre ataması yapılamayacağını ve Türkiye genelinde yapılacak sıralamaya dahil olmak istemediğini, belirtilen mahalde ilan edilen kadrolar dışındada boş kadro bulunduğundan bahisle bu kadrolara atama talebinde bulunmak istediğini beyan etmektedir.

Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin

15 inci maddesinin 2 inci fıkrası, ?Sınav sonuçları, aynı görev için yapılacak müteakip sınava kadar geçerlidir.?

19 uncu maddesinin ilk fıkrası, ?Sınavda 100 üzerinden 70 puan alanlar başarılı sayılırlar.?

22 inci maddesinin ilk fıkrası, ?Görevde yükselme sınavında başarılı olanların atamaları, ilân edilen kadro sayısını geçmeyecek şekilde başarı listesindeki sıraya göre en geç üç ay içerisinde yapılır. Başarı notunun eşit olması halinde ataması yapılacak personel, Ek-1 Değerlendirme Formundaki puanlama esas alınarak tespit edilir.?

22 inci maddesinin 4 üncü fıkrası, ?Ataması yapılanlardan, geçerli mazereti olmaksızın süresi içerisinde görevine başlamayanların veya atanma hakkından vazgeçenlerin ataması iptal edilir.?

22 inci maddesinin 5 inci fıkrası, ?Yukarıdaki nedenlerle ataması iptal edilenlerin yerine başarı listesindeki sıralamaya göre atama yapılır.? hükümlerini içermektedir.

Buna göre;

Sınav sonuçlarının müteakip sınava kadar geçerliliği, mevcut tüm boş kadrolar için olmayıp, kurumun sınav açılmasını uygun gördüğü ve ilân ettiği kadroların, ataması yapılanlardan geçerli mazereti olmaksızın süresi içerisinde göreve başlamayanlar veya atanma haklarından vazgeçenler ile yeterli sayıda adayın başarılı olamaması nedeniyle doldurulamaması durumlarına münhasırdır. Dolayısıyla sınav için ilan edilmeyen, sınavdan sonra boşalan ya da boşalacak olan kadrolara bu sınav sonucuna göre atama yapılması hukuken mümkün değildir.

Diğer taraftan sınav yapılmak üzere, ilân edilmeyen boş kadrolara ya da görevde yükselme sınavından sonra boşalacak kadrolara atama yapılması durumunda bu kadroların sınav öncesinde ilan edilmemesi nedeniyle sınava daha fazla kişinin başvuramaması, dolayısıyla rekabetin sağlanamamasına ve sınavdan beklenen verimin alınamamasından dolayı Devlet Memurları Kanunun 3. maddesinin B ve C bentlerinde yer alan ?kariyer? ve ?liyâkat? ilkelerine de aykırı olacaktır.

Anılan Yönetmeliğin 22 inci maddesinin son fıkrası, ?Sınavda başarılı olup ataması yapılamayanlar, Bakanlık Sınav Kurulunca tespit edilerek aldıkları puanlara göre genel bir başarı listesi düzenlenir. Bu şekilde düzenlenen başarı listesinde yer alanlara yukarıdaki fıkradaki boş kadroları belirten liste tebliğ edilerek tebliğ tarihinden itibaren 5 gün içinde tercihleri alınır. İlgililerin puanları ve tercihlerine göre atamaları yapılır. Başarı notunun eşit olması halinde ataması yapılacak personel, Ek-1 Değerlendirme Formundaki puanlama esas alınarak tespit edilir. Bu şekilde atananlar atanma tarihinden önceki mazerete dayanarak naklen atanma talebinde bulunamazlar? biçiminde düzenlenmiştir.

Bu hüküm gereğince başarılı olup sınavda başvuruda bulunduğu komisyonlarda ilân edilen kadro sayısınca atanamayan bütün adaylara atamanın ne şekilde yapılacağı ve ilanı yapıldığı halde doldurulamayan Türkiye genelindeki tüm boş kadroları gösteren liste tebliğ edilerek tercihe göre ve puanı en yüksek adaydan başlayarak atama yapılacağı, bu hakkını kullanmak istemeyen veya kullandığı halde sınav puanı ve tercih mahali itibariyle atanması mümkün olmayan adayların ise daha sonra yapılacak görevde yükseleme sınavını beklemeleri gerekmektedir.

SORU 2- Adalet Bakanlığınca yazı işleri müdürlüğü ve idari işler müdürlüğünde ilan edilenden daha fazla boş kadro olduğu halde niçin tüm boş kadroları ilana çıkararak 70 ve üzeri puan alanlara daha fazla şans tanınmamaktadır?

CEVAP 2- Boş kadroların tamamının bir anda doldurulması o mahalde çalışanların görevde yükselme umudunun tamamen sona erdirilmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle bütün boş kadrolara bir anda atama izni verilmeyerek personelin yükselme hakkının korunması ve motivasyonun devamının sağlanması amaçlanmaktadır.

Öte yandan, bütün görevde yükselmeye tabi kadroların tamamının doldurulmasına paralel olarak bu kadroların adayı unvanlarda yeterli artış sağlanamaması, anılan unvanlar arasında olması gereken sayısal dengenin bozulmasına neden olmaktadır.

Bakanlığımızca her yıl uzun ve hassas çalışmalar sonucunda bütün unvanlardaki ihtiyaç durumu tespit edildikten sonra yukarıda belirtilen ilkeler de gözetilerek görevde yükselme izni verilecek kadrolar ve sayıları belirlenmektedir.

SORU 3- A Komisyonunun açmış olduğu görevde yükselme sınavına katıldım, başvuru dilekçemde Komisyon merkezindeki sınav izni verilen kadroları tercih ettiğim halde yedekte kalmış bulunmaktayım. Aynı komisyona bağlı B Adliyesine sınav izni verilen kadro için yeterince kazanan veya başvuranın olmadığını öğrendim. B Adliyesindeki sınav izni verilen kadroya atanabilir miyim?

CEVAP 3- Bakanlıkça ilan edilen her mahale ilişkin kadro için sınava müracaat sırasındaki tercihe ve Genel Müdürlüğümüzce yapılan nihai başarı listesindeki sıraya göre ilan edilen kadro sayısınca atama yapılacak, bu işlemden sonra sınavda başarılı olduğu halde ilan edilen kadro sayısı itibariyle başvuru yaptığı adliyeye atanamayan adaylar için Komisyonca yeniden başarı listesi düzenlenip, izin verildiği halde yeterince kazanan veya başvuranın olmadığı kadrolara en yüksek puandan başlayarak ve ilgililerin tercihleri alınmak suretiyle atama yapılacaktır.

Buna göre B adliyesi için diğer adayların tercihleri ve puan durumu ile kendi puanınıza göre konunun komisyonunuzca değerlendirilmesi yapılacaktır.

SORU 4- Aynı komisyon için görevde yükselme suretiyle yapılan sınavda eşit puan alarak başarılı olan adaylardan hangisinin ataması yapılacaktır?

CEVAP 4- Sınavı kazananların puanlarının eşit olması durumunda Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine ekli Ek-1 değerlendirme formuna göre, bu puanın da eşit olması durumunda hizmet süresi fazla olan, hizmet süresinin de eşit olması durumunda son sicil notu yüksek olanın ataması yapılacaktır.

SORU 5-Çorum Komisyonuna bağlı Çorum adliyesinde 1 kadro için yapılan yazı işleri müdürlüğü sınavında sırasıyla 83,74 ve 70 puan alan 3 kişi başarılı oldu, 1. olan adayın atanma hakkından vazgeçeceğini duydum. Ben aynı komisyona bağlı A adliyesinde görev yapıyorum ve başvurduğum adliyede 85 puan alarak başarılı olmama rağmen sınav izni verilen kadro itibariyle atanma imkanım bulunmamaktadır.Çorum adliyesini tercihte bulunan ve 74 puan alarak ikinci sırada bulunan adaydan daha fazla puan almam nedeniyle Çorum adliyesine atanabilir miyim?

CEVAP 5- Öncelikle Bakanlıkça ilan edilen her mahale ilişkin kadro için sınava müracaat sırasındaki tercihe ve Genel Müdürlüğümüzce yapılan nihai başarı listesindeki sıraya göre ilan edilen kadro sayısınca atama yapılacaktır.Bu bakımdan, Çorum adliyesine başvuran ve birinci olan adayın atanmaktan vazgeçmesi halinde, 74 puan alarak ikinci sırada yer alan adayın tercihte bulunması ve diğer koşulları uygun olması halinde Çorum adliyesine ataması yapılacaktır.

Başarılı olup bulunduğu komisyonlarda ilân edilen kadro sayısınca atanamayan bütün adaylara, Yönetmeliğin 22. maddesi gereğince, atamanın ne şekilde yapılacağı ve ilanı yapıldığı halde doldurulamayan Türkiye genelindeki tüm boş kadroları gösteren liste tebliğ edilerek tercihe göre ve puanı en yüksek adaydan başlayarak atama yapılacaktır.

SORU 6- Görevde yükselme sınavını kazandım. Ancak hakkımda adlî yargılama devam etmektedir. Yargılama sonuçlanmadan atamam yapılabilecek midir?

CEVAP 6- Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 22 nci maddesinin 3 üncü fıkrası ?Haklarında atama şartlarının kaybedilmesini gerektirecek nitelikteki eylemlerinden dolayı adlî veya idarî bir kovuşturma veya soruşturma bulunanlardan görevde yükselme eğitimine katılarak başarılı sayılanların atamaları kovuşturma ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar bekletilir.? hükmünü içermektedir.

Buna göre, hakkınızda devam etmekte olan adlî veya idarî kovuşturma veya soruşturma sonuçlanıncaya kadar atamanız yapılamayacak, soruşturma sonucuna göre işlem tesis edilecektir.

SORU 7- Halen A Komisyonunda zabıt katibi olarak çalışıyorum. B Komisyonuna görevde yükselme suretiyle verilen kadroya müracaat ettim ve aldığım puan itibariyle B Komisyonuna atanabilecek durumdayım. Eşim A Komisyonunun bulunduğu mahalde memur olarak çalışıyor. B Komisyonunda göreve başladıktan sonra eş durumundan dolayı tekrar A Komisyonuna atanabilir miyim?

CEVAP 7- Eş durumu ilgilinin kendisi tarafından bozulduğu için B komisyonunda göreve başlaması halinde yeniden eski mazeretine dayanarak A Komisyonuna atanabilmesi mümkün bulunmamaktadır. Aksi halin kabulü ?aile birliğinin korunması ilkesi? nin kişilerin subjektif karar ve tutumlarına bağlı olarak uygulanması sonucunu doğuracağı, başka bir deyişle boş kadro imkanlarını kullanarak istediği yere tayin yaptıran bir kamu görevlisinin eşinin de aynı yere naklini zorunlu görmenin kamu görevlisi olanların eşlerinin istediği yerde çalışmalarına ve eş durumu mazereti olmayanlara göre ayrıcalıklı bir duruma gelmelerine yol açacaktır.

Bu durumda ilgilinin yeniden atanabilmesi için Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 22 nci ve 30 uncu maddeleri gereğince;

a) Görev yaptıkları adalet komisyonları yetki alanı içerisinde en az iki yıl hizmet etmiş olmaları,

b) Atamaları adalet komisyonlarınca teklif edilen memurlar için ilgili adalet komisyonunun muvafakat kararı,

c) Atanmak istedikleri veya atanacakları yerlerde durumlarına uygun bir kadro ve ihtiyaç bulunması,

gerekmektedir.

SORU 8- Çanakkale Komisyonuna bağlı Çanakkale Adliyesine yazı işleri müdürlüğü unvanında 2 kadro için görevde yükselme sınav izni verilmesine rağmen Bakanlık sitesinden sınavı kazanan olmadığını öğrenmiş bulunuyorum. Ben A Komisyonunda görev yapıyorum. Görevde yükselme sınavında 78 puan alarak başarılı olmama rağmen Komisyonumuza verilen sınav izni itibariyle atanamadığım için çocuğumun da halen Çanakkale ilinde eğitim görmesi nedeniyle öncelikle Çanakkale Adliyesine atanabilir miyim?

CEVAP 8- Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 22 inci maddesinin son fıkrası, ?Sınavda başarılı olup ataması yapılamayanlar, Bakanlık Sınav Kurulunca tespit edilerek aldıkları puanlara göre genel bir başarı listesi düzenlenir. Bu şekilde düzenlenen başarı listesinde yer alanlara yukarıdaki fıkradaki boş kadroları belirten liste tebliğ edilerek tebliğ tarihinden itibaren 5 gün içinde tercihleri alınır. İlgililerin puanları ve tercihlerine göre atamaları yapılır. Başarı notunun eşit olması halinde ataması yapılacak personel, Ek-1 Değerlendirme Formundaki puanlama esas alınarak tespit edilir?? hükmünü içermektedir.

Buna göre ilan edilmesine rağmen yapılmış olan görevde yükselme sınavında doldurulamayan kadrolara doğrudan müracaat edilmesi mümkün olmayıp sınavda başarılı olup kendi komisyonları bünyesinde atanamayanlar, yaptıkları tercihler ve aldıkları puanlara göre, Türkiye genelinde yukarıda açıklandığı biçimde durumları değerlendirilecek olup görevde yükselme sınavını kazananlar arasında alınan puan dışında herhangi bir özür durumunun dikkate alınması hukuken mümkün bulunmamaktadır.

SORU 9- Ceza infaz kurumları ve tutukevleri ile denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlükleri personeli için ilgili Genel Müdürlükten atamayı yapacak komisyonca muvafakat kararı alınmasına gerek bulunmakta mıdır?

CEVAP 9- Komisyonca 31/01/2007 tarihli ve 10405 sayılı yazımızda belirtilen evrak tamamlanarak atama teklifi Genel Müdürlüğümüze ulaştırıldıktan sonra Genel Müdürlüğümüzce ilgili Genel Müdürlükten muvafakat kararları toplu olarak isteneceğinden Komisyonlarca Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile muvafakat kararı için ayrıca yazışma yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber