Katsayı eşitsizliği, meslek eğitimi bitkisel hayata soktu

Haber Giriş : 08 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ağır sorunlarla boğuşan meslek eğitiminin, üniversiteye girişte uygulanmaya başlanan ?alan' ve ?katsayı' uygulaması ile bitkisel hayata girdiği kaydedildi.

Türk Eğitim Derneği'nin (TED) Başbakanlık eski müsteşar yardımcılarından Ömer Kayır'a yaptırdığı ?Üniversiteye girişteki alan ve katsayı uygulamasının endüstriyel ve teknik eğitim üzerindeki etkileri? adlı Mayıs 2004 tarihli raporda, ?irticayla mücadele amacıyla yok edilmek istenen imam-hatip liseleriyle aynı kategoriye sokulan? meslek liselerinin tüm cazibesini yitirdiği anlatılıyor. Öğrencilerin bu okullardan kaçtığı ifade edilen raporda, meslekî eğitime yeniden cazibe kazandırabilmek için şu tavsiyelerde bulunuluyor: ?Öncelikle endüstriyel ve teknik meslekî eğitim ile din eğitimi birbirinden ayrılmalı. Eğitimin her kademesindeki öğrenciler için yatay ve dikey geçiş imkanları kolaylaştırılmalı. Halkın zihnindeki meslek eğitimi ve meslek sahibi olmayı önemsiz ve küçük gören anlayışın değiştirilmesi için ciddi bir kampanya başlatmalı. İstihdam garantili eğitime yönelinmeli.?

Raporu yorumlayan TED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, endüstriyel ve teknik meslekî eğitim ile din eğitiminin birbirinden ayrılmasını isedi. Din eğitiminde de durumun doğru irdelenmesi gerektiğine işaret eden Pehlivanoğlu, bugün imam hatip lisesine devam eden öğrencilerin sadece yüzde 12'sinin din görevlisi olmak istediğini belirtti. Pehlivanoğlu, şöyle konuştu: ?Ülkemizin din görevlisi ihtiyacının ne olduğu bilinmeli ve bu ihtiyaç çerçevesinde öğrenci planlaması yapılmalıdır. Yüzde 88'lik kesimin hedefi ?dinî bilgilerin öğrenilmesi' ise bunun önemli bir gereksinim olduğu dikkate alınmalıdır.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber