Sağlık Ocakları ve AÇS'lerde çalışanlara yönelik döner sermaye adaletsizliği giderilmelidir

Haber Giriş : 08 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Performansa dayalı döner sermaye uygulaması çok ciddi eşitsizlikler içermektedir. Birinci basamakta çalışan sağlık personeline büyük bir haksızlık yapılmaktadır.

Sağlık ocağı çalışanları hastane çalışanlarının 10 da 1'i civarında döner sermaye almaktalar. Sağlık ocağında çalışan doktorların günahı ne? Hem en ücra köşelerde çalışıyorlar hem de alay edercesine düşük döner sermaye almaktalar. Ben de sağlık ocağında çalışıyorum. Aynı ilçede aynı işi yaptığım pratisyen hekim arkadaşım hastanede çalıştığı için 1,5 milyar döner sermaye alırken ben yüz milyon lira alıyorum. Keriz miyim? Niye çalışayım? Beni de versinler bir hastaneye ben de performans yapayım.

Açs'lerde çalışan çocuk uzmanları kadın doğumcular açısından durum daha da berbat. İl merkezlerinde çalışan meslektaşlarının 30'da biri döner sermaye almaktalar. Kim istemez hastanede çalışmayı. Torpilini bulan hastaneye geçiyor. Sağlık ocaklarında ve açs'lerde çalışanlar ise yaptıkları işe kahrediyorlar. Müsteşar yardımcısı bu eşitsizliği problem olarak görmemek gerektiğini söylüyor. Vallahi bravo. Bakanlık merkez teşkilatında çalışanların döner sermayesini Ankara merkezdeki sağlık ocaklarının aldıklarıyla eşitlemeye ne der acaba? Derhal bu eşitsizlik düzeltilmelidir.

Koruyucu sağlık hizmeti veren doğal olarak da döner sermaye geliri düşük olan sağlık ocaklarında çalışan personele uygulanan bu haksızlığa son verilmelidir. Çözüm: Her ilde hastanelerin döner sermaye gelirlerinin %10'u birinci basamak havuzuna aktarılabilir.

Hakan Yilmazer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber