Maliye'den belediyelere tapu tahsisli secim kıyağı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Şubat 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artan seçim ekonomisi tartışmalarına bir yenisi daha ekleniyor. Maliye Bakanlığı'nın yeni hazırladığı ve Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği ile hükümetten belediyelere ?kıyak' gibi kaynak yaratıldı. Maliye'den belediyelere yapılan kıyağa göre, daha önce Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetinde bulunan ancak üzerinde yoğun yapılaşma bulunması nedeniyle trampa yoluyla Hazine mülkiyetine geçen taşınmazların bulunduğu alanlar belediyelere devrediliyor.

BELEDİYELERE DEVİR

Belediyeler, bu alanların satış bedelini belirleyebilecek. Değer ile satış rakamı arasındaki farktan da pay alabilecek. Belediyelere yaratılan kaynağa göre, sadece İstanbul'da daha önce Vakıf arazisi iken Hazine'ye devredilen işgal altında 3 milyon metrekarelik arazi bulunuyor. Bunun 2 milyon metrekaresi Alibeyköy, 800 bin metrekaresi Okmeydanı, 200 bin metrekaresi de Beykoz'da yer alıyor.

Bediyelere devredilecek vakıf arazileri ile bir tür imar affı getirilebilecek. Ayrıca seçimler öncesinde gecekondu bölgelerinde oturanlara tapu tahsis belgesi verilebilecek. Belediyeler gecekondu sahiplerine, düşük taksit ve uzun vadeyle bu alanları hediye edebilecek.

İşin en ilginç ve kârlı boyutlarından birini ise ilgili belediyenin mücavir alanına katılacak bu tür bir bölge, imara açılarak toplu konut, ticaret alanı ve alışveriş merkezi alanına çevrilebilecek. Söz konusu alanların belediyelere devrine açıklık getirilen tebliğde, kadastral parsellerin de devredilebilecek taşınmazlar arasında sayılacağı bildirildi.

Taşınmazların belediyelerce satışında, Harçlar Kanunu'na göre hesaplanacak değerlerinin iki katından aşağı olmamak üzere, Devlet İhale Kanunu maddelerine göre belediye bünyesinde oluşacak komisyonca belirlenecek rayiç bedel dikkate alınacak. Taşınmazların trampa bedeli ile belediyenin satış bedeli arasındaki farktan belediyelere pay ayrılacağı belirtilen tebliğde, Hazine mülkiyetine geçen taşınmazların belediyelere devrinde yetkinin valiliklere (defterdarlık) devredilmesinin uygun görüldüğü bildirildi.

RAYİÇ BEDEL % 20 FAZLASI

Yıl sonunda, Bütçe Kanunu'nda yapılan düzenleme ile rayiç değerlerin, Harçlar Kanunu'nun 63'üncü maddesinin birinci fıkrasına göre hesaplanacak değerlerinin yüzde 20 fazlası şeklinde uygulanacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber