Bakan Bozdağ'dan 'referandum' açıklaması

Adalet Bakanı Bozdağ: - "16 Nisan 2017'deki halkoylamasında halka, yürütmeyi doğrudan seçmeyi isteyip istemediği sorulacaktır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2017 20:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Bozdağ'dan 'referandum' açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "16 Nisan 2017'deki halkoylamasında halka, yürütmeyi doğrudan seçmeyi isteyip istemediği sorulacaktır." ifadesini kullandı.

Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan anayasa değişikliği ve 16 Nisan'da yapılacak referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin birbirinden tam ayrı, birbirine karşı tam bağımsız olduğunu ifade eden Bozdağ, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, kuvvetler birliğinin değil, kuvvetlerin tam ayrılığının, tam bağımsızlığının zorunlu temel esas olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, yasama kuvveti ve üyelerinin doğrudan halk tarafından seçileceğini bildiren Bozdağ, yürütmenin, hükümetin de doğrudan halk tarafından seçileceğine işaret etti.

Bozdağ, mevcut parlamenter sistemde halkın doğrudan yürütmeyi seçemediğini, yürütmenin halkın seçtiği yasamadan çıktığını ve yasamanın güvenine dayandığını belirtti.

Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise yürütme, doğrudan halkın iradesinin yansıdığı sandıktan çıkar ve halkın doğrudan güvenine dayanır. 16 Nisan 2017'deki halkoylamasında halka, yürütmeyi doğrudan seçmeyi isteyip istemediği sorulacaktır. Halkoylamasında, 'Yürütmeyi doğrudan ben seçeceğim' diyenler 'Evet', 'Yürütmeyi doğrudan ben seçmek istemiyorum' diyenler 'Hayır' diyecektir. 'Hayır' diyenler, halkı doğrudan hükümeti seçmeye ehil görmeyenlerdir, 'Evet' diyenler ise halkı doğrudan hükümeti seçmeye ehil görenlerdir. Ben, kuvvetler ayrılığına inandığım, hükümeti doğrudan halkın seçmesinin demokrasi ve milli egemenliğe daha uygun olduğu için 'Evet' diyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber