'Kredi kartı aidatının sözleşmede yer alması, hukukî olduğu anlamına gelmez'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Şubat 2007 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bankalar Birliği, basında kredi kartı üyelik aidatının iptaline ilişkin haberler çıkması üzerine konuyla ilgili açıklama yaptı. Kurumun sitesinde, bankaların kart sahiplerinden aldığı üyelik aidatlarının yasal olduğu belirtiliyor.

Bankalar da açıklamayı destekleyerek, kart aidatlarının müşterileriyle yaptıkları sözleşmelerde yazılı olduğunu, bu nedenle haklı olduklarını savunuyor. Tüketici derneklerinin avukatları ise 'haksız şart' ilkesine atıf yaparak kart üyelik bedelinin sözleşmede beyan edilmesinin aidat alınmasını hukuka uygun hale getirmediğini ifade ediyor.

Bankalar Birliği'nin açıklamasında karta ait banka tarafından karşılanan operasyonel faaliyetlere ve çeşitli hizmetlere dikkat çekiliyor. Kart basım maliyetinin yanı sıra yazılım, matbuat, kargo hizmetleri sonucu oluşan masraflara vurgu yapılırken, bankaların söz konusu giderleri kart kullanıcılarına ödetmesinde herhangi bir hukuki sakınca bulunmadığı ifade ediliyor. Borçlar Kanunu'na da atıf yapılan duyuruda, kartlara ilişkin sözleşmelerde kart hamilinin borç ve yükümlülüklerinin belirtildiği iddia ediliyor.

Garanti ve HSBC Bank yetkilileri, Kredi Kartları Kanunu'nun 24. maddesinin 4. fıkrasında yer alan, "Kart hamilinin yaptığı işlemler sebebiyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekilde ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz." şeklindeki hükme atıf yapıyor. Tüketici derneklerinin avukatları ise 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 6. maddesine vurgu yapıyor.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Özcan Barlak, maddede geçen, 'Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.' ifadesine atıf yaparak, bankaların hazırladığı sözleşmeleri dayatma olarak niteliyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Avukatı Gaye Özgen de banka ile müşteriler arasındaki sözleşmelerde üyelik bedeli ödeneceğinin belirtilmesinin işlemin hukuka uygunluğunu kanıtlamadığını dile getiriyor. Özgen, sözleşmelerin sadece banka tarafından hazırlanıp müşteriyle müzakere edilmediğine işaret ederek kanunen 'haksız şart' durumunun oluştuğunu vurguluyor.

Öte yandan, Tüketici Sorunları Hakem heyetlerinin konuyla ilgili tüketici lehine kararları sürüyor. Antalya'da geçen hafta bu yöndeki kararın ardından dün de Zile Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Hüseyin Demir'in başvurusu üzerine 25 yeni lira tutarındaki aidatın geri ödenmesine karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber