OKS'de diploma notu yüzde 7 etkili olacak
Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS)'nın kaldırılmasına yönelik çalışmalarını devam ettiriyor. Bürokrat ve eğitim uzmanları önceki gün Talim Terbiye Kurulu'nda toplantı yaptı.
Uzmanlar, daha önce OKS'ye etkisinin yüzde 15 olacağı ifade edilen İlköğretim Başarı Puanı (İBP)'nın bütün okullarda ölçme ve değerlendirme sisteminin aynı olmamasını gerekçe göstererek yüzde 7 veya yüzde 8 oranına çekilmesi konusunda fikir birliğine vardı. Böylece soruların tamamını yapan bir öğrenci için yüzde 15 olduğunda sınava etkisi 75 puan civarında olacak İBP'nin etkisi yarıya inecek.
'OKS kaldırılacak' diye okullar öğrencilerin notlarını değiştirdi
Toplantıya, Talim Terbiye Kurulu üyelerinin yanı sıra ÖSYM temsilcileri, üniversite hocaları, genel müdür yardımcıları, müfettişlerin, Milli Eğitim müdürlükleri ve okullardan temsilcilerden oluşan 50 kişi katıldı. OKS'de kullanılacak başarı puanı oranının asgari düzeye çekilmesinde, müdürlerin okullarını başarılı göstermek için öğrenci notlarını yeniden düzenlediği iddiaları etkili oldu. Bakanlığa ulaşan bilgilere göre, OKS'nin kaldırılacağı veya OKS'ye İBP'nin etki edeceği haberlerinin yayılması üzerine bazı okul yöneticileri öğretmenlere talimatlar vererek öğrencilerin birinci dönem karnelerine yüksek notların yazılmasını istedi. Hatta bazı okulların öğrencilere verilen karneleri toplattığı ve notları değiştirerek yeni karne verdiği tespit edildi.
OKS'de yapılacak değişiklikler bakanlık birimleri arasında da tartışmalara sebep oluyor. İlköğretimlerdeki not verme sisteminin objektif olmadığını ileri süren bazı genel müdürlükler, arz ve talep dengesinin olmadığı ortamda sadece İBP'ye göre liselere seçim yapmanın adaletsiz sonuçlar doğuracağını savunuyor. İstatistik uzmanları OKS'yi kısa vadede kaldırmanın mümkün görünmediğini, bazı standartların oluşturulması halinde bunun uzun yıllar alabileceğini kaydetti. Uzmanlar, Türkiye'deki tüm ilköğretim okullarının fiziki imkânlar ve teknolojik donanım itibarıyla aynı olması, her yerdeki öğretmenlerin eğitimden geçirilerek standart öğretim metotlarının gelişmesi, velilerin her yerde eğitime aynı derecede katkı yapması ve programların aynı olması durumunda liselere sınavsız geçilebileceğini ifade etti. Bazı okul yöneticileri ise sınavları kaldırmak yerine genel liselere de kontenjan sınırı getirilerek kontenjan dışında kalan öğrencilerin de meslek liselerine zorunlu gönderilmesini teklif etti. Ancak teklif bakanlık bürokratları tarafından ilgi görmedi.