Sosyal yardımlaşma vakıfları vali ve kaymakamlara çalışıyor

Haber Giriş : 09 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfettiş raporlarına göre, vali ve kaymakamların makam araçlarının yakıt giderlerini vakıf ödüyor.

18 yıllık çalışmaların sonucunda ortaya çıkan müfettiş raporlarına göre, sosyal yardımlaşma paraları çarçur oldu. Kamuya ait vakıflar denetlenmediği için paraların nereye gittiği belirsiz.

Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin kamu vakıflarıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu'na sunduğu raporda, sosyal yardımlaşma vakıflarının sorun yumağı olduğu ortaya konuldu.

18 yıllık çalışmaların sonucunda elde edilen bilgiler ışığında yazılan raporda, sosyal yardımlaşma vakıflarındaki en büyük sorun, vali ve kaymakamların hizmet binalarının ve lojmanlarının tamirat, bakım ve döşemesi, makam araçlarının tamiratı, yakıt giderlerinin karşılanması gibi ödemeleri vakıf paralarından yapılması olarak sıralanıyor. Rapora göre, vali ve kaymakamlar özellikle tasarruf dönemlerinde ihtiyaç duydukları harcamaları ve personel teminini vakıf aracılığıyla sağlıyor.

Özellikle memur ve işçi alımı kısıtlaması olduğu zamanlarda vali ve kaymakamların sekreter, şoför ve bekçi gibi kişileri istihdam etmek için vakıf parasını kullandıklarını belirten müfettişler, bu tür yasadışı istihdamlar karşısından, yapmayın etmeyin, dememin ötesine geçemediklerini belirtiyorlar.

Fak-Fuk-Fon denetlenemiyor
İlk çıktığı zamanlarda kamuoyunda Fak-Fuk-Fon denilen sosyal yardımlaşma vakıflarının tek gelir kaynağının kamu olduğuna dikkat çeken müfettişler, "Bildiğimiz manada vakıf değil. Eğer vakıf olacaksa Vakıflar Genel Müdürlüğü denetiminin daha etkinleştirilmesi lazım. Bu da zor görünüyor. Vali ve kaymakamların denetimini ancak mülkiye müfettişleri yapıyor veya Başbakanlık müfettişleri yapıyor. Biz suç duyurusunda bulunmaktan öteye gidemiyoruz. Ya bunlar vakıf olmayacak yahut ayrı bir teşkilat yapısına kavuşturulacak" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber