MEB Şûrasında kopartılan fırtına ve sonrası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

abbas güçlü

Hatırlanacağı gibi 17. Milli Eğitim Şûrası, 13-17 Kasım tarihleri arasında Ankara'da toplandı. Meslek liselerine yönelik katsayı tartışmaları nedeniyle, şûranın adı Katsayı Şûrası'na çıkmıştı. İlgili komisyonda önce üniversiteye girişte katsayıların tümüyle kaldırılması yönünde karar çıkmış, son gün yapılan genel kurulda ise üst üste verilen önergelerin yeterince tartışılamaması nedeniyle bir hayli kafa karışıklığı yaşanmıştı. Öyle ki şûranın doğal başkanı olan Milli Eğitim Bakanı Çelik bile şûra sonrasında yaptığı açıklamalarda, meslek liseleri için artık katsayıların söz konusu olamayacağını söylemişti. Dahası gazeteler de eyvah üniversiteler elden gidiyor diye tamtamlar çalmıştı. O gün orada biz de vardık. Ve bizim gördüğümüz tablo çok farklıydı. Öngörülen sadece ve sadece; meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarıyla ilgili fakültelere gitmeleri halinde avantaj kazanmaları yönündeydi...

Yaklaşık bin kişiyle toplanan ve her kafadan bir sesin çıktığı şûrada alınan kararların ne olduğunu anlamak için resmi Şûra Kararları kitapçığının yayımlanmasını beklemek en doğru olanı. Nihayet çıktı. Fazla lafa hiç gerek yok. İşte Ortaöğretimde Kademeler Arasında Geçiş, Yönlendirme ve Sınav Sistemi başlığı altında alınan kararlar:

. Genel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrencilerinin alanları, ders ağırlıklarına göre yeniden belirlenmelidir,

. Genel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin öğrenim gördükleri alanın devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarına geçişlerinde ek puan almaları sağlanmalıdır,

. Yükseköğretime girişte etkili olan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOÖBP) uygulaması kaldırılarak yerine belirli sınıflarda yapılacak Merkezi Olgunluk Sınavları'ndan elde edilecek puanın etkili olması sağlanmalıdır.

. Okul türleri örgün eğitim ve uzaktan eğitimi kapsayacak şekilde aşağıdaki gibi yapılandırılmalı ve bu liselerin açılımları uzmanlardan oluşacak bir kurulca belirlenmelidir.

a) Genel akademik liseler

b) Mesleki ve teknik liseler.

Şimdi ne olacak?

Şûra sonrasında olduğu gibi şimdi yine başta Bakan Çelik olmak üzere, bazı aklı evveller, ilk maddeyi, meslek liseleri, gördükleri derslere göre Sözel ya da Eşit Ağırlık'lı alan kapsamına alınıp Siyasal'a da Tıp'a da girebilirler yorumu getirebilirler. Ama o onların düşüncesi olur. Şûrada alınan kararlar ortada. Meslek liselerini alıp genel akademik liselerin içine sokmak mümkün değil. Hele hele yukarıdaki şûra kararlarını esas alarak!..

Kaldı ki bu konudaki son söz hakkı YÖK'ün ve onların bu konuda geri adım atmaları söz konusu değil.

Peki, meslek liseleri bugüne kadar olduğu gibi mağdur edilmeye devam mı edilecek? 1998'de oldubittiye getirilerek alınan tek yönlü kararlardan dönüş olmayacak mı? Aslında şûra, siyasi amaçlarla bir yerlere çekilmeyip yukarıdaki kararlar çok net bir şekilde ve samimiyetle, o zaman da böyle net bir şekilde ortaya konulabilmiş olsaydı, bu sıkıntı çoktan aşılmıştı.

Ama görünen o ki meslek lisesi mezunlarına karşı sürdürülen haksız dayatma bu yıl da devam edecek...

2007 sınav maratonu

ÖSS başvuruları dün başladı. OKS, KPSS, TUS ve benzeri sınavların başvuruları da yakında başlar. Sınava gireceklere her şeyden önce sabır diliyoruz. Çünkü en fazla ihtiyaç duyacakları şey o olacak. Yarın gece Genç Bakış'ta rektörler olacak. Üniversiteleri, işsizliği, geleceği, eğitimi ve gençleri konuşacağız. Siyasilere ve YÖK'e göre onlar gençlere çok daha yakınlar. Bakalım neler diyecekler?

Özetin özeti: Gençleri, başta kendileri olmak üzere yeterince düşünen yok. Olanlar da bir bardak suda koparılan fırtınalarda kaybolup gidiyor...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber