89 doktora sahte rapor soruşturması
Sağlık Bakanlığı, Denizli'deki bazı rehabilitasyon merkezlerine devam eden sağlıklı ve başarılı öğrencilere verilen sahte ?zeka özürlü? raporlarıyla ilgili olarak, 89 doktor hakkında Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Denizli'de faaliyet gösteren 10 rehabilitasyon merkeziyle ilgili iddialar üzerine, geçen yıl açılan ve 1,5 ay süren soruşturmada, bin 700 dolayında çocuğa rapor verildiği, bunlardan 600'ünün sağlıklı olduğu, 900'ünün ise söz konusu eğitimle ilgili yardıma ihtiyaç duyacak düzeyde olmadığı, rapor düzenlenenlerden sadece 200'ünün zihinsel engelli ve zihinsel konuda problemi olduğu belirlendi.
Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının, Denizli Cumhuriyet Savcılığına 89 doktor hakkında, ?devletten haksız kazanç elde etme? iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunu ve adli takibat talep ettiğini belirtti.
Denizli Valiliğinin de adli yargılama için kovuşturma izni verdiğini ifade eden Hatipoğlu, ?Valilikten idari soruşturma dosyalarını istedik. Bu arada 89 doktor, Bölge İdare Mahkemesine başvurarak yürütmeyi durdurma talep etti. Bölge İdare Mahkemesinden 89 doktorun tamamı veya bir kısmı için yürütmeyi durdurma kararı çıkabilir. Bölge İdare Mahkemesinin kararını bekliyoruz? dedi.
VALİLİKTEN KOVUŞTURMA İZNİ
Denizli Valisi Hasan Canpolat ise yaptığı açıklamada, iddialarla ilgili üçlü soruşturmanın devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi:
?Birincisi, okullarımızda yürütülen soruşturma. İkincisi, rehabilitasyon merkezlerindeki soruşturma. Üçüncüsü ise doktorlarla ilgili soruşturma. Rehabilitasyon merkezleriyle ilgili soruşturma devam ediyor. Ayrıca rapor verilen öğrencilerin devam ettiği okullarda, çocukları buralara yönlendirme konusunda bir teşvik var mı diye inceleme yapılıyor. Ancak şu ana kadar böyle bir bulgu tespit edilemedi.?
Yargı sürecinin başladığına işaret eden Canpolat, ?Bakanlık müfettişlerinin incelemesi sonucu hazırlanan rapora göre, suç duyurusu yapılmış. Bunun üzerine raporda adı geçen doktorlar hakkında valilik olarak kovuşturma izni verdik. Bu bir yargı süreci. İdare Mahkemesi yolları da açık. Yürütmeyi durdurma kararları da çıkabilir. Ancak devletin milyonlarca lira zarara uğratılmasına yol açan bu olay, tam anlamıyla ortaya çıkmalı? dedi.
DENİZLİ TABİP ODASI BAŞKANI AKŞIK
Denizli Tabip Odası Başkanı Hasan Akşık, sistemden kaynaklanan usulsüzlük ve yolsuzluğun doktorların üzerine yıkılmak istendiğini iddia ederek, ?Her zaman olduğu gibi, burada da hekimler günah keçisi ilan edildi. Hekim üyelerimizin tamamı Bölge İdare Mahkemesine başvurdu? diye konuştu.
Suçlananlar arasında adı geçen Dr. H.Ö.İ'nin, üyesi olduğu Denizli Tabip Odası ve Türk Psikiyatri Derneğine başvuruda bulunarak hakkında soruşturma talep ettiğini belirten Akşık, şunları kaydetti:
?Bunun üzerine biz de soruşturma açtık. Arkadaşımız hiçbir usulsüzlük ve yolsuzluğa karışmadığına o kadar emin ki bir an önce aklanmak ve haklı olduğunu ortaya çıkarmak istiyor. Ancak biz Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulundan hala üyemizin ifade tutanaklarını ve suçlamaları içeren dosyayı alamadık.?
Denizli'deki bazı ?özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam eden normal zeka seviyesindeki çocuklara geri zekalı raporu düzenlendiği? şeklindeki ihbar üzerine, geçen yıl geniş kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştı.