Danıştay, Geçici Statüdeki Öğretmen Alımını Yine Durdurdu
Danıştay 12. Dairesi, geçen yıl, "Kısmi Zamanlı Geçici Öğretici" alınmasına ilişkin genelgenin yürürlüğünü durdurmuştu. Ancak, karar rağmen bu yıl yine aynı yola başvuruldu. Önce Bakanlar Kurulu Kararı çıkarıldı, daha sonra ise Genelge... Eğitim Sen'in açtığı davada MEB'in çıkarmış olduğu genelge hakkında yürürlüğü durdurma kararı verildi... Detaylar için başlığa tıklayınız.
Danıştay 12. Daire, "kısmi zamanlı geçici öğretici" olmayacağı yönündeki kararına karşın 2006-2007 eğitim-öğretim yılında aynı uygulamaya gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı'na tekrar olmaz dedi. Daire, 3 bin 500 kişinin "kısmi zamanlı geçici öğretici" olarak çalıştırılmasını sağlayan Bakanlık genelgesini "Özel bir ihtisas mesleği, asli ve sürekli bir kamu hizmeti olan öğretmenliğin, geçici personel görevlendirme suretiyle yürütülmesine olanak bulunmuyor" gerekçesiyle durdurdu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın personele ilişkin çıkardığı mevzuat düzenlemelerinin birçoğunu durduran Danıştay, bu kez Bakanlığın daha önce durduğu bir düzenlemeyi tekrarlaması üzerine aynı konuda ikinci bir karar aldı. Danıştay 12. Daire, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 2006 yılında Devlet Memurları Kanunu'nun 4/c maddesi uyarınca İngilizce ve bilgisayar branşlarında "kısmi zamanlı geçici öğretici" olarak istihdamını sağlayan genelgesinin yürütmesini 2006 yılının şubat ayında, öğretmenliğin "asli ve sürekli" bir görev olmasını gerekçesiyle durdurmuştu.
1 YIL SONRA AYNI KARARI TEKRAR ALDI
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Danıştay 12. Daire'nin 2006 yılının şubat ayında durdurduğu genelgesine karşın 2006-2007 eğitim-öğretim yılına yönelik olarak da "kısmi zamanlı geçici öğretici" istihdamı yapması Daire'ye, ilk kararının üzerinden 1 yıl geçmesinin ardından aynı kararı ikinci kez aldırmasına neden oldu. Bakanlığın 2006-2007 eğitim öğretim yılında İngilizce ve bilgisayar branşlarında toplam 3 bin 500 kişiyi "kısmi zamanlı geçici öğretici" olarak almasını öngören genelgesine karşı Eğitim-Sen'in açtığı davada Danıştay 12. Daire, öğretmenlik mesleğinin yasa ve yönetmeliklerdeki tanımlarına dikkat çekerek mesleğin "özel bir ihtisas mesleği, asli ve sürekli bir kamu hizmeti" olduğunu vurguladı. İlk kararında benzer bir gerekçe gösteren Daire, öğretmenliğin "geçici personel görevlendirme" yoluyla yürütülemeyeceğini belirterek, genelgenin yürütmesini durdurdu.
TÜM ÖĞRETMENLER KADROLU YAPILMALI
Danıştay 12. Daire'nin kararını değerlendiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yargı kararlarına uygulamamaktaki tutumunu eleştirerek, "Bakanlık, Danıştay'ın kararları doğrultusunda hem 'kısmi zamanlı' hem de 'sözleşmeli' statüdeki öğretmenleri bir an önce kadrolu yapması gerekir" dedi