TÜDEF: Kart ücreti hukuksuz alınıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2007 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, bankaların kredi kartı yıllık ücretlerini hukuksuz aldığını belirterek, hiç bir yasal metinde tüketiciden kart ücreti, yıllık işlem masrafı, nakit çekme ücreti, hesaba para yatırma ücreti alınacağına ilişkin açık hüküm olmadığını söyledi.

Çetin, Tüketici Hakları Derneğinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bankaların kredi kartlarına yıllık üyelik masrafı alırken, banka hesaplarında yıllık işlem bedeli keserken ya da havale ve işlem bedeli alırken, Merkez Bankasının ?2006/1 sayılı tebliğini? yasal dayanak olarak gösterdiğini belirtti.

Ancak, Merkez Bankasının resmi yazısında bunu gayet açık bir ifade ile ?konusu kredi işlemi olmayan bankacılık hizmetlerinde bankacılık hizmetlerinden tahsil edilen, hesap işletim ücreti, havale ücreti, ekstre ücreti, kira bedeli yatırma masrafı ve benzer ücret ve komisyonların Merkez Bankasının tebliğinin 4. maddesi kapsamına dahil edilmesinin mümkün olmadığını? belirttiğini hatırlatan Çetin, bankaların bulduğu ?yasal kılıfın? tüketici haklarına aykırı olduğunu söyledi.

Bankaların bu şekilde milyonlarca tüketiciyi soyduğunu iddia eden Çetin, şunları kaydetti: ?Bu gün ortalama yıllık kart ücretleri 25-30 YTL arasındadır. Kart sayısı ise 32 milyon 500 bin civarındadır. Bankaların yıllık kar ücretinden haksız kazançları 975 milyon YTL'dir. Yine bankaların bir hesaptan kestikleri yıllık işlem bedeli 50-60 YTL arasındadır. Bankalarda 80 milyon üzerinde hesap bulunmaktadır. Bu kalemde de bankaların tüketiciden yasa dışı aldıkları para 5 milyar liraya yakındır. Yani her yıl tüketiciler bankalara haksız ve hukuksuz olarak 4 milyar 300 bin dolar ödemektedir.?

TÜKETİCİLERE ?HAKEM HEYETLERİNE? GİDİN ÇAĞRISI

Tüketicilere bu noktada yasal haklarını arama çağrısında bulunan Çetin, yasal olmayan işlem masrafları için tüketici derneklerine ve tüketici hakem heyetlerin gidilmesi gerektiğini söyledi. Çetin, BDDK'nın da bu konuda yasal bir düzenleme yapması gerektiğini savundu.

Bir soru üzerine de Çetin öncelikle tüketicilerin bankalarına yazılı dilekçe ile başvurup, kredi kartı yıllık ücreti ödemeyeceğini belirtmesi, bankanın kabul etmemesi durumunda da hakem heyetlerine başvurulması gerektiğini kaydetti. TÜDEF Başkanı Çetin, tüketici hakem heyetlerinin aldığı kararların bağlayıcı olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber