Kaymakamlıktan Kürtçe sokak isimlerine veto

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaymakamlık, Suruç Belediye Meclisi'nin kabul ettiği 32 isimden 11'ini geri çevirdi. Belediye Başkanı Şahin, "Bunlar kamuoyunun aşina olduğu isimler" dedi

Suruç Belediye Meclisi tarafından belirlenen 32 yeni sokak isminden 11'i, Kürtçe olduğu için Kaymakamlıkça veto edildi.

DTP'den 9, AKP ve CHP'den de 3'er üyesi bulunan belediye meclisi, ilçedeki 32 sokağı 12 Ocak'taki toplantısında yeniden isimlendirdi. Karar 17 Ocak'ta Suruç Kaymakamlığı'na gönderildi.

Konuyla ilgili bir inceleme raporu hazırlatan Kaymakam Muhittin Pamuk, 11 ismi Kürtçe olduğu, bölücülük ve ayrımcılığa yol açabileceği gerekçesiyle onaylamadı. Mizgin, Dilan, Helin, Zozan, Zana, Şilan, Şervan, Şirvan, Rojin, Mir ve Ezhar isimleri, değiştirilmesi için belediye meclisine geri gönderildi.

Başkan aynı görüşte değil

İsimlerin oy birliğiyle kabul edildiğini vurgulayan DTP'li Belediye Başkanı Ethem Şahin, "Veto edilen isimlerden Zozan; yayla, Dilan; halay, Mizgin; müjde, Rojin; güneş, Mir; bey, Ezhar; yaman, Helin; yuva anlamını taşıyor. Bunlar bu coğrafyada çok kullanılan, insanların bildiği, kamuoyunun aşina olduğu isimlerdir. Meclis bu isimleri değiştirebilir ya da aynen kabul edebilir. Yine onay için kaymakamlığa göndeririz" diye konuştu.

Yönetmelik ne diyor?

"...Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları; Anayasanın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber