Para nitelikli yatırıma dönüşecek, Devlet merkezden çekilecek

Yeni hükümet sisteminin devreye girmesiyle Türkiye'nin yeni bir sanayi devrimi yakalayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, "Para nitelikli yatırıma dönüşecek. Devlet merkezden çekilecek" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Mayıs 2017 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Para nitelikli yatırıma dönüşecek, Devlet merkezden çekilecek

HAZAL ATEŞ

Türkiye'yi bir üst lige taşıyacak yeni hükümet sistemi ile birlikte ekonomide de yeni bir dönem başlıyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, ekonomik reformların hızlı bir şekilde gündeme geleceğini belirterek, yeni dönemin kurum ve uygulamalarının devreye gireceğini söyledi. Yeni dönemde küçük işletmeleri koruyan, girişimci tüccarları destekleyen, tekelci değil rekabetçi, devletin merkezden çıktığı yeni bir sistem kurulacak. Ertem, Kredi Garanti Fonu, Türkiye Varlık Fonu benzeri kurumlar ve uygulamaların artarak devam edeceğini belirterek, "Türkiye yeni bir sanayi devrimini yakalayacak. Piyasadaki para nitelikli yatırımlara dönüyor. Bu bir devrim" dedi.

KOORDİNASYON MERKEZİ

Yeni ekonomi modeli ile refah göstergeleri yukarı yönlü çıkarken, ekonomi yönetiminde de bakanlıklardan, ilgili kurumlara kadar her alanda değişim yaşanacak. Bakanlıklar konsolide edilerek, reformların doğrudan yürütüldüğü tek bir koordinasyon merkezi oluşturulması öngörülüyor.

YENİ KURUMLAR DEVREDE

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, yeni dönemde Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi yeni kurumların da devreye gireceğini belirtirken, üst kurullar, Ekonomik Konsey gibi kilit organlar da yeniden yapılandırılacağını söyledi. Ertem'in verdiği bilgilere göre, bakanlıklar yeniden yapılandırılırken, reformları üstlenecek güçlü bir personel planlaması yapılacak. Merkez Bankası da dahil tüm ekonomi birimleri, kurumları sahada aktif rol alacak. Reel sektörün, vatandaşın nabzının tutulması için her alanda saha çalışmalarını yapacak birimler kurulacak. Bu kapsamda yatırımlar başta olmak üzere ekonomideki kritik her adımı takip edecek özel bir sistem kurulacak. Türkiye Varlık Fonu aracılığıyla uzun vadeli, ucuz, kolay erişilebilir finansman gerçekleştirilirken benzeri yeni yapılar devreye girecek. Güçlü bir istihdam üretme kapasitesi için ilgili bütün kurumlar seferber olacak.

HER ALANDA DÖNÜŞÜM YAŞANACAK

Ekonomide liberal, tekelciolmayan, rekabetçive küçükleri koruyanadil bir bakışaçısını savunan birekonomik modelinortaya konulacağınıbelirten Ertem,"Ekonomik reformlarhız kesmedenülkenin gündeminegeliyor. Yeni döneminkurumları veuygulamaları hızladevreye giriyor" dedi.Ertem, sanayidensosyal güvenliğe kadarher alanda yeni birdönemin yaşanacağınıbelirterek, "Her alandabüyük bir dönüşümyaşanacak" diye konuştu.

GÜNDEMDE REFORMLAR VAR

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Kasım 2019'da yapılacak seçimle yaşama geçecek. Bu iki yıllık geçiş dönemine reformlar damgasını vuracak. İstihdam piyasası ve üretim paketi, üç başlıkta vergi düzenlemeleri, kıdem personeli rejimi düzenlemelerini de içeren Türkiye'de dönüşümü sağlayacak paketler tek tek Meclis'e gelecek. Kapsamlı bir dönüşüm süreci doğrultusunda endüstri, sektörel, mikro düzeylerde reformlar ve dönüşüm programları devreye girecek.

4 AYDA 113 MİLYARLIK ARTIŞ

Ertem, 27 bankanıntoplam nakdikredilerinde4 aylık artışın113 milyarlira olduğunubelirterek,"İşletmekredilerininortalamafaizi yüzde14.4, yatırımkredilerininkiise 13.8.Kredilerinyüzde 90'ı KOBİ,10'u KOBİ dışı,66'sı ise mikroişletmelerekullandırıldı.KGFkredilerininyüzde22.7'si kamusermayeli,75.4'ü özelsermayeli,1.8'i katılımbankalarıtarafındankullandırıldı.Fon kredilerininyüzde 64 yenikredi, 20'siilave kredi 5'siise yenilenmekredileridir"diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber