Kadro derecesi belirtilmeden görevde yükselme başvurusu alınmamalı!
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği başvurularında kadro derecesi belirtilmeden adayların başvurularının alınması mevzuatımız açısından sorun yaratabilir
12/04/2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nin 11 inci maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkralarında; "Yazılı sınava ilişkin duyurularda, atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, birimi, sayısı, son başvuru tarihi, başvuracak personelde aranan nitelikler, sınavlara ilişkin konu başlıkları ve yazılı sınava ilişkin diğer hususlara yer verilir.
İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadrolardan "sadece biri için" duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar dahil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilen izinleri kullanmakta olanların da başvuruda bulunarak sınava katılmaları mümkündür. İlan edilen kadrolara diğer kurumların personeli ve aday memur statüsünde bulunanlar başvuruda bulunamazlar." düzenlemeleri yer almaktaydı.
Bu hüküm doğrultusunda yükseköğretim kurumları tarafından çıkılan görevde yükselme ve unvan değişikliği ilanlarında yer alan kadrolara şartları taşıyan adayların sadece bir kadro için başvurabilecekleri vurgulanmış ve işlemler buna göre yapılmıştır. Örnek olarak bazı üniversitelerin ilanlarına aşağıdan ulaşılabilir.
İstanbul Üniversitesinin Görevde Yükselme ilanına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Ondokuz Mayıs Üniversitesinin Görevde Yükselme ilanına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Ankara Üniversitesinin Görevde Yükselme ilanına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Celal Bayar Üniversitesinin Görevde Yükselme ilanına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI YÖNETMELİĞİN AKSİNE GÖRÜŞ VERDİ
Bir devlet üniversitesi tarafından düzenlenmesi planlanan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ile ilgili olarak adayların ilan edilen ve farklı birimlerde bulunan aynı unvanlı kadroların tamamına başvurmaların uygun olup olmadığı hususunda Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen görüşte;
"İlgililerin ilan edilen ve başvuru şartlarını taşıdıkları farklı unvanlı kadrolardan sadece biri için, ancak, birim ayrımı gözetmeksizin başvuruda bulunmalarının mümkün olduğu; örneğin, bir personelin aynı kurumsal ilanda şef kadrosuna başvurmuşken, uzman kadrosuna da başvurmasının mümkün olmadığı; fakat şef kadrosuna başvurduğunda da, ilan edilmiş tüm birimlerdeki atanma şartlarını taşıdığı şef kadrolarına başvuruda bulunmuş sayılması gerektiği mütalaa edilmiştir."
Devlet Personel Başkanlığı görüşüne ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Bu görüşe göre aynı unvanda Görevde Yükselme Sınavına girecek adaylarda esas olanın puan sıralamasının olduğu, başvuru aşamasında birim ayrımı yapılarak adaylara bir kadroya başvuru hakkının tanınmasının uygun olmadığı ifade edilmektedir.
YÖK BU GÖRÜŞ DOĞRULTUSUNDA YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRDİ
Hatırlanacağı üzere, 11 Mart 2017 tarihli ve 30004 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile "Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nde değişiklik yapılmış ve 12 Mart 2017 tarihli haberimizde yapılan düzenlemeleri sizlerle paylaşmıştık.
Söz konusu yönetmeliğin 11 nci maddesinin 2 nci fıkrası; "İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru süresinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadrolardan sadece biri için duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunulan unvanlı kadroya ilişkin "BİRİM" ve "DERECE" belirtilmez. Aylıksız izinde bulunanlar dahil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilen izinleri kullanmakta olanların da başvuruda bulunarak sınava katılmaları mümkündür. İlan edilen kadrolara diğer kurumların personeli ve aday memur statüsünde bulunanlar başvuruda bulunamazlar." şeklinde değiştirilmiştir.
Yapılan bu düzenlemeye göre, üniversiteler tarafından yapılan görevde yükselme ilanlarında adaylar birim, unvan ve derece bazında kadroları görebilecek, ancak başvuru aşamasına geçtiğinde kadroya ilişkin birim ve derece belirtmeksizin dilekçesine sadece başvurduğu kadroyu belirtecektir.
DERECE BELİRTİLMEDEN ALINAN BAŞVURU NASIL DEĞERLENDİRİLECEK ?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68/B maddesine göre; Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç,
sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına atanabilmek için belirlenen ek gösterge düzeylerine göre 8, 10 ve 12 yıl hizmet süresi şartı aranmaktadır.
Bu doğrultuda, örnek olarak görevde yükselme sınavında aynı ilan döneminde başvuru yapılmak üzere açılan 4 ve 6 ncı dereceli iki "ŞEF" kadrosundan 4 üncü derece olanda hizmet süresi şartı en az sekiz yıl iken, 6 ncı dereceli kadroda ise böyle bir şart bulunmamaktadır. Dolayısıyla, başvuracak adayların derece belirtmeden vereceği dilekçeler kim tarafından neye göre değerlendirilecektir ? Bu sorunun cevabını biz yönetmelikten çıkartamıyoruz.
Bu bakımdan, hatalı uygulamalara meydan vermemek amacıyla konu hakkında YÖK ve DPB tarafından bilgilendirme yapılmasının faydalı olacağını değerlendiriyoruz.
Yavuz Selim KAPLAN