8 yıllık kesintisiz eğitim için alınan iç ve dış kaynak çarçur edildi

Haber Giriş : 20 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu'nun 8 yıllık kesintisiz temel eğitimi güçlendirmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı'nca uygulanan "Temel Eğitim Projesi' ile ilgili raporu çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı.

Raporda, 8 yıllık kesintisiz eğitim için alınan iç ve dış kaynakların "plansız ve savrukça" kullanıldığı ifade edildi. Sayısal Loto, Tekel gibi hizmet ve ürünlerinden kesilen 2.1 katrilyon liralık kaynağın 8 yıllık kesintisiz eğitime değil, MEB'in genel bütçesine aktarıldığı kaydedilen raporda, toplanan kaynaklarla kaç okul veya derslik yapıldığı, ilköğretime ne kadar para aktarıldığının belli olmadığı bildirildi. Dünya Bankası'ndan alınan 655 milyon dolar borç paranın da "çar çur" edildiğinin vurgulandığı raporda yer alan çapıcı başlıklar ise şöyle:

* İlköğretim çağındaki 1 milyon çocuk halen 8 yıllık kesintisiz eğitimden yoksun.

* 490 bin öğrenci birleştirilmiş sınıflarda okurken, 660 bin öğrenci ancak başka yerlerdeki okullara taşınarak eğitilebiliyor.

* 8 yıllık kesintisiz eğitimin hedefine ulaşması için tam 150 bin yeni öğretmene ihtiyaç var. Oysa MEB her yıl en fazla 10 bin öğretmen kadrosu açabiliyor.

* Derslik başına düşen öğrencilerin Türkiye ortalaması 45'e düşse de, yalnızca 12 il merkezindeki okullarda 30 öğrenci hedefine ulaşılabildi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber