Tıpta Uzmanlık Tüzüğü İle Getirilen Yeni Düzenlemeler

Daha önce Tababet Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre yürütülen asistanlık ve uzmanlık işlemleri, 19/6/2002 tarihinde yürürlüğe giren Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile yeniden düzenlenmiştir. Ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29

Daha önce Tababet Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre yürütülen asistanlık ve uzmanlık işlemleri, 19/6/2002 tarihinde yürürlüğe giren Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile yeniden düzenlenmiştir. Ayrıntılar için tıklayın.


İki Adet Merkezi sınav Yapılacak
Tıpta Uzmanlık girş Sınavına(TUS) ek olarak Diş Hekimliği Uzmanlığı Giriş Sınavı(DUS) getirildi.
Ayrıca Tıp doktorları ve diş hekimleri dışında kalan meslek sahipleri bundan böyle tıpta uzmanlık sınavlarına giremeyecekler.

Asistanlık Giriş Sınavları
Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile Asistanlık Giriş Sınavları(TUS:?Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavı' ve DUS:?Diş Hekimliği Uzmanlık Giriş Sınavı') ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştır.
Buna göre Asistanlık Giriş Sınavına Başvurabilmek için:
a) Türkiye'de tıp doktoru veya diş hekimliği mesleğini yapmaya yetkili olmak,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) fıkrasının 4 ve 5 numaralı bentlerinde sayılan şartlara sahip bulunmak,(657 sayılı Kanunun 4.maddesinde; "Kamu haklarından mahrum bulunmamak"
5.maddesinde ise;"Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak" hükümleri yer almaktadır.)
c) Askerlikle ilgili bulunmamak veya askerlik hizmetini yapmış ya da yedek sınıfa geçirilmiş yahut 1111 sayılı Askerlik Kanununun 86 ncı ve 89 uncu maddelerinde öngörülen durumlardan birine girmemiş ve askerliğini yapmamış olanlar bakımından uzmanlık eğitimi yapacakları dal için Tüzüğe ekli Çizelgede öngörülen sürelerin sonuna kadar 34 yaşından gün almayacak durumda olmak,
d) Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmadığını tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarından alınan rapor ile belgelendirmiş olmak,
e) Devlet memurluğundan çıkarma cezası almamış olmak,
şarttır.

Muvazzaf askerlik hizmetini yapmakta olanlardan, bu hizmetlerini asistanlık giriş sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirebilecekler ile görevden çekilen veya çekilmiş sayılan memurlardan yeniden kamu görevine girebilmek için belirlenen yasal süresi asistanlık giriş sınav gününden itibaren üç ay içinde bitecek durumda bulunanlar, asistanlık giriş sınavına başvurabilirler.

Asistanlık Giriş Sınavı (TUS, DUS) tıp veya diş hekimliği mezunları için ayrı ayrı yapılır.
Sınavlar yan dal asistanlıkları hariç olmak üzere, kurumların ihtiyaç duyduğu dallarda yılda en çok iki defa olmak üzere her yıl yapılır.Bu husus daha önceki Tüzükde yılda en az bir kez olmak üzere yapılacağı belirtilmesine rağmen üst sınır belirtilmemişti. Yeni düzenlemede ise üst sınır belirtilmiştir.

Asitanlığa Devam Ederken Yeniden Sınava Gireceklerde Puan Düşürülecek
Asistanlığa başladıktan sonra kurum veya dal değişikliği için yeniden asistanlık giriş sınavına girenlerin mesleki bilgi puanı % 3 oranında düşürülecektir.

Yan Dal Asistanlığı
Daha önce Yal Dal Asistanlığı için sınav yapılmayacağı Tababet Uzmanlık Tüzüğünde yer almaktaydı. Ancak yeni düzenleme ile Yan Dal Uzmanlıkları için seçme ve yeterlik sınavı getirildi. Bu sınava ilişkin ayrıntılar daha sonra bir yönetmelikle düzenlenecektir.

Asistanlıktan Sayılmayacak Süreler
Daha önce sadece yıllık kanuni izinler asistanlık süresi içinde kabul edilmekteydi. Yeni düzenleme ile buna ek olarak bilimsel kongreler için verilen izin sürelerinin de asistanlıkta geçeceği belirtilmiştir. Bunlar dışında fiilen asistanlıkta geçmeyen süreler, asistanlık ve rotasyon sürelerinden sayılmamaktadır.


Asistanların değerlendirilmesi
Daha once altı ayda bir asistanlar hakkında düzenlenen değerlendirme formuna ek olarak yeni Tüzük'te her asistana asistanlığa başladığında bir karne verilmesi öngörülüyor. Bu karneye asistanın yaptığı teorik ve pratik tüm etkinlikler yazılacak ve karneler uzmanlık giriş sınavından önce uzmanlık sınav jürisine verilecek.

Uzmanlık Eğitim Süreleri ve Rotasyonlar
Uzmanlık dallarındaki eğitim sürelerinde artış yapıldı. 5'i dişhekimliği alanında olmak üzere toplam 46 uzmanlık dalının bazılarında isim değişiklikleri yapılırken, süreler 1 veya 2 yıl uzatıldı. Eğitim sırasında yapılan rotasyonlar ise Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenecek.

Asistanlıkta Devamlılık, Kurum ve Dal Değiştirme
Yeni düzenlemeyle uzmanlık eğitiminin devamlı olacağı belirtilmiş ve ilgili mevzuat ve Tüzükte belirtilen hükümler dışında, kendi ihmali sebebiyle sevk tehiri yaptırmadığı için muvazzaf askerliğe başlamak da dahil herhangi bir sebeple veya kendi isteğiyle uzmanlık eğitimi sona erenler ya da eğitime ara verenlerin, uzmanlık eğitimine tekrar başlayamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca; ?Asistanlık eğitimine devam ederken yeniden girdikleri asistanlık giriş sınavında başarılı olanlar ile asistanlıktan ayrıldıktan sonra en geç bir yıl içinde yeniden sınava girerek başarılı olan asistanlardan;
a) Uzmanlık eğitim dalları değişenlerin önceki asistanlıkta geçen eğitim süreleri yeni başlayacakları asistanlığın eğitim süresinden sayılmaz.
b) Dalları değişen asistanların, önceki kurumlarınca verilen başarı belgeleri, yeni başladıkları kurumdaki eğitim sorumluları ve yetkili kurullarca kabul edildiği takdirde, bunların önceki asistanlıklarında geçen eğitim süreleri ve rotasyonları, var ise yeni asistanlık dallarında tekabül eden rotasyonlarından sayılır.
c) Dal değiştirmeksizin kurum değiştirenlerin önceki asistanlıklarında geçen eğitim süre ve rotasyonları ile önceki kurumlarınca verilmiş başarı belgeleri, yeni başlayacakları kurumların eğitim sorumluları ve yetkili kurullarınca kabul edildiği takdirde, asistanlığın eğitim süre ve rotasyonlarından sayılır.? hükmü getirilmiştir.

Uzmanlık Tezi ve Yeterlik Sınavı
Asistanların uzmanlık eğitimi sırasında hazırladıkları tezlerin başarılı olarak kabul edilmesinden sonra, yeni bir sınava girmeleri gerekmektedir.Uzmanlık Sınavından önce girilmesi gerekli olan bu sınav Yeterlik Sınavı olarak adlandırılmaktadır.

Yeterlik Sınavı; asistanın eğitim süresinin son yılı içerisinde gireceği merkezi sınavdır. Bu sınav, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yılda en fazla üç kez ilgili uzmanlık dalı bilgilerini kapsayacak biçimde ve test usulü ile yapılır. Bu sınavda başarılı sayılmak için yüz üzerinden en az yetmiş puan almış olmak şarttır.

Uzmanlık Sınavı
Yeni düzenlemeye göre Uzmanlık Sınavına katılabilmek için,
a) Asistanlık süresini ve rotasyonlarını tamamlamak,
b) 9 uncu maddeye göre kurulan komisyonların belirlediği asgari uygulamaları yapmış olmak,
c) Uzmanlık tezi kabul edilmiş bulunmak,
d) Yeterlik sınavında başarılı olmak,
şarttır.
Uzmanlık sınavı, yılda en az dört kez asistanların uzmanlık dalında uygulamalı olarak yapılır.

Asistanlıkla İlişiğin Kesilme Halleri
1-Uzmanlık eğitimi sırasında verilen tezin kabul edilmemesi halinde 6 ay içinde, tezde gerekli değişiklikler yapılarak jüriye sunulur. İkinci defa tezi reddedilen asistanın asistanlıkla ilişkisi kesilir.
2-Yeterlik sınavında başarı gösteremeyenler birbirini izleyen sonraki iki dönemde açılacak yeterlik sınavında da başarı gösteremezlerse, asistanlıkla ilişikleri kesilir. Bunlar, aynı dalda tekrar asistan olamazlar.
3-Uzmanlık sınavında iki kez başarısız olanların asistanlıkla ilişkileri kesilir. Bu suretle asistanlıkla ilişkisi kesilenler, altı ay içinde bir kez daha bu sınava alınırlar. Bunda da başarı gösteremeyenler, o dalda yeniden asistan olamazlar.
4-Eğitim sorumluları altı ayda bir asistanların mesleki bilgileri hakkında görüş ve kanaat verirler. Olumsuz değerlendirilen asistan bir yazı ile uyarılır. İki kez olumsuz not alan asistanın birimi değiştirilir. Üçüncü kez olumsuz not alan asistanın hizmet süresi ne olursa olsun asistanlıkla ilişkisi kesilir.

Uzmanlık dalları ile ilgili değişiklikler
a. Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji ile Tıp Tarihi ve Deontoloji uzmanlık dalları kaldırıldı.
b. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlık dalı ?Enfeksiyon Hastalıkları? ve ?Klinik Mikrobiyoloji? olarak ikiye ayrıldı.
c. Dermatoloji, Göz Hastalıkları, KBB, FTR, Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji, Tıbbi Genetik, Hava ve Uzay Hekimliği, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp, Acil Tıp, Adli Tıp, Fizyoloji, Anatomi, Embriyoloji ve Histoloji dallarında eğitim süresi 2 yıl uzatıldı.
d. Anesteziyoloji ve Reanimasyon ile Aile Hekimliği için uzmanlık eğitimi süreleri değişmedi.
e. Diğer uzmanlık dallarında ise eğitim süreleri birer yıl uzatıldı.
f. Yan dal uzmanlıkları konusunda değişiklikler yapıldı. Bazı yan dallar kaldırılırken yeni dallar kuruldu. Daha once toplam 38 yan dal varken Yeni Tüzük'te 58 yan dal yer alıyor.
g. Rotasyonlar ve süreleri Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber