Kamu personeline niçin PARDUS kullandırılmaz?
En az 2 milyon kamu personeline niçin PARDUS kullandırılmaz?
Yerli oto için babayiğit aranırken kamunun elindeki başka bir gücü niçin etkin kullan(a)madığımızı doğrusu anlamakta zorlanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının yerli üretim konusundaki ısrarı ve her platformda bunu dile getirmesi bilinen bir gerçektir. PARDUS işletim sistemi de Sayın Cumhurbaşkanı tarafından dile getirildi ama istenen sonuca hala ulaşamadı.
Bu bağlamda, devletin cesameti dikkate alındığında en büyük tedarikçi olduğu açıkça görülecek ve tüketimden kaynaklanan güç kendini gösterecektir. Bugünkü yazımızda PARDUS işletim sistemi özelinde bu konuyu açıklamaya çalışacağız.
PARDUS işletim sistemi ülke için niçin önemli?
Zaman zaman bu köşede tüketimin/talebin gücünden bahsettiğimiz olmuştur. Ancak, bir mum yakarak ortalığı aydınlatma yerine karanlığa sövme tercih sebebi haline gelince tüketimin gücü anlaşılamıyor. Halbuki tüketimin (talebin) dize getiremeyeceği hiçbir güç yoktur. Nitekim zaman içerisinde bizi kızdıran ülke mallarına boykot uyguladığımız olmuş, ancak bu durum saman alevi gibi kısa süreli olduğu için yeterince etkili olamamıştır.
2003 yılında temelleri atılan milli işletim sistemi olan PARDUS (Anadolu Parsı anlamına gelmektedir) Türkiye'de TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen ve halen TUBİTAK-ULAKBİM bünyesinde geliştirmeye devam edilen özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere halihazırdaki Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir.
PARDUS, Debian GNU/Linux temelli açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kolay kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için KDE, GNOME, XFCE gibi masaüstü dağıtımları bulunan PARDUS'un, rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.
PARDUS'un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ'lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan açık kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır. Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP), ULAKBÜS Bütünleşik Üniversite Sistemi bunların başlıcalarıdır. Ayrıca, www.pardus.org.tr internet adresinde PARDUS ile ilgili detaylı soru ve cevaplara yer verilmiştir. Bu soru ve cevaplar incelendiğinde konu daha iyi anlaşılacaktır.
Bu sistemin Ülke açısından önemi ise yabancı menşeli yazılımlar için milyarlarca TL tutarında her yıl yurtdışına ödenen paraların ülkede kalmasını sağlayacak olmasıdır. Bu nedenle bu sistemin çok fazla düşmanı olması kaçınılmazdır ve olacaktır da. Ülkedeki milyonlarca bilgisayar için yurtdışına her yıl lisanslama ücreti olarak ödenen tutarların büyüklüğü düşünüldüğünde ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.
PARDUS en az yerli otomobil üretimi kadar önemlidir
Çok fazla kişi farkında değil ama PARDUS işlem sistemi en az yerli otomobil üretimi kadar önemlidir. Garip olan ise sayın Cumhurbaşkanının ısrarına rağmen kamu kesiminde yeterince yaygın olmamasıdır.
Öncelikle eğip bükmeden PARDUS'un yabancı işletim sistemleriyle şu aşamada boy ölçüşmesi mümkün değildir. Ancak, kamu kesiminin çok rahatlıkla kullanabileceği bir sistemdir ve giderek de kullanımı yaygınlaşmaktadır.
PARDUS'un yaygınlaşması için öncelikle neler yapılmalıdır?
Baştan şunu ifade edelim ki benim bilgisayarımda PARDUS işletim sistemi kuruludur ve hiçbir aksama olmadan bütün işlemlerimi yapıyorum. Üstelik bu sistemin kurulumu ücretsizdir.
Bu işletim sisteminin yaygınlaştırılması için öncelikle Başbakanlık Genelgesiyle kullanımının yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Bunun için de Başbakanlıktaki bilgisayarlara bu sistemin kurulumundan başlanmalıdır. Sistem ne kadar yaygınlaşırsa geliştirilmesi o kadar hızlı olacaktır. Çünkü, kullanıcı talepleri arttıkça sistemin sık sık güncellenmesi kaçınılmaz olacaktır.
Yine başta sayın Cumhurbaşkanı sayın Başbakan olmak üzere bütün bakanların bilgisayarlarında bu sistemin kurulu olması bu sistemi daha hızlı geliştirecektir. Çünkü, sistemdeki zafiyetler kısa sürede giderilecek ve PARDUS ekibi sürekli tetikte olacaktır.
Şunu da ifade etmek gerekir ki, Devletin işleyiş sistemi her zaman hantaldır ve bazı yazarlar tarafından devlet zorunlu kötülük olarak da ifade edilir. Bazen devlet içerisinde sağ cepte kaybolanın sol cepte arandığına sıklıkla şahit olunmaktadır. Devletin her halükarda en büyük tedarikçi olduğu belirli zamanlarda büyük harflerle gündeme getirilir, ancak iş eyleme gelince büyük harfler birden küçülür, aslan bürokratlar beton kesilir ve kimse de bunlara hesap sor(a)maz. Bu açılardan bakıldığında PARDUS ülke için altın fırsattır ve hızla bu fırsatın yakalanması gerekmektedir.
Yerli otomobildeki gecikmenin nelere mal olduğuna hep birlikte şahit olduk ve halen de oluyoruz. Yaklaşık olarak 2 milyon kamu personelinin bilgisayar kullandığı düşünüldüğünde PARDUS'u sadece kamu kesimi kullansa dahi çok büyük bir döviz yurtiçinde kalacaktır. Bunun yanında bir de 80 milyonun kullanımı sağlanırsa ne kadar kaynak oluşacağını isterseniz uzmanlarına hesaplattırabilirsiniz.
Sonuç olarak bu kadar basit yöntemlerle böyle bir gücü ülke lehine kullanmaya kanuni engel mi var? İşte bizim temel sorunumuz, çok basit yöntemlerle çok ciddi sonuçlar alabilmek yerine hem sıkıntılı hem de israf yöntemlerini kullanmada ısrarlı olmamızdır. Haydi hep birlikte karanlığa sövme yöntemi yerine mum yakma yöntemini deneyelim. Biz karanlıkta kaldık, bari çocuklarımız aydınlığa çıksın. Belki biraz basit bir yöntemle açıkladım ama bizden bu kadar.
Ahmet Ünlü