Aman anahtarı parkçıya bırakmayın

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 15 Mart 2007 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, park görevlisi diye teslim ettiği aracı çalınan sürücünün uğradığı zararı kasko kapsamına almadı. Olayın hırsızlık değil, dolandırıcılık olduğuna hükmedildi

Büyükşehirlerin kâbusu olan otopark sorununun bilinmeyen bir boyutu sürücülerin canını yakıyor. Kapalı otoparkta yer bulamadınız ve aracınızı park görevlisi görünümlü birine teslim ettiniz. Ya da hastane bahçesinde yer bulamadığınız için bahçe kapısında bekleyen, "Park edelim mi abi" diyen kişiye arabanızı verdiniz. Aracınız full kasko da olsa doğabilecek hasarları sigorta şirketi ödemiyor. Bunun son örneği, Yargıtay'da karara bağlanan bir davada yaşandı.

SİGORTACILARIN GÖRÜŞÜ

Hastane otoparkında yer bulamayan doktor, dışarıda otoparkçı gibi davranan kişiye park etmesi için aracını teslim etti. Otoparkçı kılığındaki kişi araçla birlikte ortadan kaybolurken, akşam hastane çıkışı otomobilinin çalındığını anlayan doktor, durumu bağlı olduğu kasko şirketine bildirdi. Ancak şirket sorumluluk kabul etmeyince dava açıldı ve dosya Yargıtay'a taşındı. Doktorun başvurusunu değerlendiren Yargıtay II. Hukuk Dairesi olayın dolandırıcılık suçu kapsamına girdiğini ve sigorta teminatı kapsamı dışında tutulduğuna karar verdi. Sigortacıların bir kısmı kasko şirketinin bu durumda ödeme yapılabileceğini söylerken; bazı sigorta danışmanları ise Yargıtay'ın kararını doğru bulduklarını ifade ettiler. Olayın iyi niyeti suiistimale girdiğini söyleyen Arı Sigorta Acente Sahibi Kasım Arıkan, "Bu durumda kasko şirketi herhangi bir ödeme yapmaz. Kişi karşısındakinin ne tür bir görev yaptığından emin olmadan kesinlikle aracını teslim etmemelidir. Yargıtay'ın verdiği kararı doğru buluyorum" dedi.

ÖNEMLİ UYARILAR

Yargıtay'ın kararına destek veren sigorta danışmanı Ebru Ankın da şu bilgileri verdi: "Sigorta şirketinin bu durumda bir ödeme yapmaması çok doğal. Çünkü poliçeler hırsızlığı kapsar. Ama diyelim ki, sahte otoparkçı size bir sahte makbuz ibraz etti. İşte bu durumda sigorta şirketi küçük de olsa bir hatır ödemesi yapabilir." Sigorta danışmanı Gürel Polatoğlu ise, olayın biraz da şirket politikasıyla ilgili olduğunu belirterek, "Örneğin bizim poliçelerimizde dolandırıcılık, terör, kötü niyetli hareketler gibi ifadeler vardır. Demek ki Yargıtay'ın karar verdiği bu poliçede dolandırıcılık ibaresi yer almamakta. Kişi kasko yaptırmadan önce mutlaka şirketin düzenlediği poliçenin hükümlerini dikkatlice incelemeli" uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber