Hangi durumlarda ek ders ödenmez?
Öğretmen, izinli veya raporlu olduğu durumda ek ders ödenecek midir? Ek ders ödemesi için görevin fiilen yapılmış olması gerekli mi? Ek ders sayıları hangi durumlarda haftanın günlerine eşit olarak dağıtılmalıdır? Hangi eğitimler yüzyüze eğitime dahil değildir? Yüzyüze eğitim kapsamı dışında olduğu için izin, rapor ve sevk durumlarında dahi ek ders verilmesi gereken durumlar nelerdir? Devamı için başlığa tıklayınız.
- 16.12.2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar
- Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesi
Ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine dağıtılması
?16- Kararın 23'üncü maddesinde; ?(1) Bu Kararın 10, 14 ve 21'inci maddelerindeki ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılır. Eşit dağıtılamaması hâlinde kalan ek ders saati sayısı eşit olarak pazartesi ve cuma günlerine eklenir.? hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre, yalnızca Kararın 10, 14 ve 21'inci maddelerinde belirtilen görevlilerin ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacak, bunun dışında kalanların ek ders saati sayıları, öncelikle aylık karşılığı kısmı değerlendirilmek üzere o hafta okuttukları derslerin tamamı üzerinden belirlenecektir.
Şöyle ki; sınıf öğretmenliği alan öğretmenleri de dâhil olmak üzere, öğretmenlerin hafta içinde okuttukları dersler aylık karşılığı ders görevlerini doldurdukları saate kadar aylık karşılığı olarak değerlendirilecek, bunun üzerine okuttukları dersler ise ek ders ücreti karşılığında değerlendirilecektir. Yüz yüze eğitim kapsamında aylık karşılığı ders görevini doldurmayan öğretmenlere, yine yüz yüze eğitim kapsamında ek ders ücreti ödenmeyecektir. Bu nedenle, bu durumdaki öğretmenlerin ek ders saatleri önceden belirlenmeyecek, o hafta içinde okuttukları ders saati sayıları esas alınarak hafta sonunda belirlenecektir. Herhangi bir nedenle ders görevini yerine getiremeyen öğretmenin yerine derse girenler de bu görevi öncelikle aylık karşılığı olarak yerine getirecektir.?
Ek ders görevinin fiilen yapılmaması durumu.
?17- Kararın 25'inci maddesinde; ?(1) Bu Karar kapsamında ek ders ücreti ödenebilmesi için, ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller bakımından ise bu Kararda belirlenen koşulların oluşması şarttır. Ek ders ödemelerinden harcama yetkilisi, ödeme emri belgesini düzenleyen gerçekleştirme görevlisi ve bu Kararda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde ek ders görevinin gerçekleştiğine ilişkin belgeyi düzenleyen ve onaylayan diğer gerçekleştirme görevlileri müteselsilen sorumludur.
(2) Yapılan inceleme sonucunda fiilen yapılmadan ve gerekli koşullar oluşmadan ödendiği anlaşılan ek ders ücretleri ilgililerden yasal faizi ile birlikte geri alınır.
(3) Bu Kararın 10, 14 ve 21'inci maddeleri uyarınca ödenen ek ders ücretleri, yarım günlük izinler hariç, her ne şekilde olursa olsun izinli ve raporlu olunan sürelerde ödenmez.? hükmüne yer verilmiştir.
Görüleceği gibi ek ders ücreti ödenmesinin temel koşulu; Karar kapsamında öngörülen ek ders görevinin fiilen yapılmış olması ya da Kararda belirlendiği şekliyle ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı hâllerin gerçekleşmiş olmasıdır. Ek ders ücreti ödenebilmesi için öncelikle görevin Kararda belirlenmiş olması ve karşılığında ek ders ücreti ödenmesinin de öngörülmüş olması gerekmektedir. Bu nedenle, Kararda belirlenmemiş görevler için, bu yönde alınan onaylara bağlı olarak ek ders ücreti adı altında herhangi bir ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Bu hususlara uyulmaksızın yapılacak ek ders ücreti ödemelerinin; harcama yetkilisi, ödeme emri belgesini düzenleyen gerçekleştirme görevlisi ve bu Kararda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde ek ders görevinin gerçekleştiğine ilişkin belgeyi düzenleyen ve onaylayan diğer gerçekleştirme görevlilerinden yasal faizi ile birlikte geri alınacağının unutulmaması gerekmektedir.?
Hangi durumlarda ek ders ödenmez?
1. Ek ders görevinin fiilen yapılmış olması gerekir.
2. Ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller için Kararda belirlenen koşulların oluşması şarttır.
3. Aylık karşılığı ders görevini doldurmayan öğretmenlere, yine yüz yüze eğitim kapsamında ek ders ücreti ödenmeyecektir.
3. maddedeki hükümleri anlamak için yüz yüze eğitimin tanımının bilinmesi gerekmektedir. Ekdersle ilgili kararın 4.maddesinde bu tanım yapılmıştır.
?Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Kararda geçen; n) Yüz yüze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi
ve staj kapsamında yapılan ders görevleri hariç olmak üzere, ilgili mevzuatı
çerçevesinde belirlenen müfredat kapsamında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin
eğitiminin derslik, bölüm, atölye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında öğretmen-öğrenci
bütünlüğünde yapılmasını, ifade eder.?
Bu tanıma göre öğrenci ile öğretmenin bir araya gelerek teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bölüm, atölye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında öğretmen-öğrenci bütünlüğünde yapılması yüz yüze eğitimdir.
Mesleki ve teknik eğitim okullarında, kararın 8.maddesi kapsamında mesai saatleri dışında, hafta sonu yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan açık öğretim lisesi öğrencilerin bu okullardan aldıkları yüz yüze eğitim bu kapsama dâhil değildir, sadece isim benzerliği bulunmaktadır. Bu eğitimlerin yüz yüze eğitim kapsamına girmesi için mesai saatleri içinde yapılması gerekmektedir.
Bizim sıraladığımız 3.maddeye tekrar dönersek genelgenin 16 maddesinde yer alan ?Aylık karşılığı ders görevini doldurmayan öğretmenlere, yine yüz yüze eğitim kapsamında ek ders ücreti ödenmeyecektir.? ifadesi, yüzyüze eğitimin tanımından yola çıkarak öğretmenin sevk, rapor, izin gibi derse girmemesi durumunda, o gün girdiği ders kadar ek dersi kesilecektir.
Fakat burada bilinmesi gereken aşağıdaki durumlarda ek dersi yine ödenecektir. Çünkü aşağıda belirttiğimiz durumlar yüzyüze eğitim kapsamı dışındadır.
1.Yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan ders görevleri,
2.Mesai saatleri dışında yapılan ders görevleri,
3.İşletmede mesleki eğitim görevleri, (koordinatörlük ücretleri)
4.Planlama, bakım ve onarım görevleri, (egzersiz görevleri)
5.Hazırlık ve plan çalışmaları, (ders dışı hazırlık) raporlu ve sevki güne denk gelmeyenler
6.Ders Niteliğinde Yönetim Görevi,
7.Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri, (sınıf öğretmenliği)
8.Sınav görevleri,
9.Hizmet içi eğitim faaliyetleri,
10. İlgili mevzuatına göre, dönem içinde herhangi bir nedenle derslerin yapılmadığı günler için düzenlenen eğitim faaliyetleri,
11.Tam gün, tam yıl eğitim yapılan mesleki ve teknik okul ve kurumlarda bu programlar için uygulanan dersler,
12.Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın çocuklarının, ortak dil ve kültür birliği bulunan soydaşlarımızın toplumumuza ve eğitim sistemimize uyumlarını sağlamak amacıyla açılan kurslar,
13.Okuma-yazma kursları,
14.İşsizlikle mücadele projesi çerçevesinde yapılan beceri kazandırma ile ilgili eğitim programları,
15.Açık öğretim kurumları öğrencilerinin, örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüzyüze eğitim uygulamaları,
16. Belleticilik Görevi,
17. Ders Dışı Eğitim Çalışmaları, (izcilik, Satranç vb.)
18.Ders Kitabı ve Aracı Hazırlama Görevi
19.Millî ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına öğrencilerle birlikte katıldıkları takdirde bu günlere gelen dersler,
20.İl düzeyinde bayram kutlamaları için kurulan hazırlık komite görevleri
21.Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında geçici görevle görevlendirilenler,
22.Her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler,
Aylık ders görevinin doldurulamaması halinde bile ek ders ücreti verilecek haller için tıklayınız.