Sosyal Bilimler Liseleri İle İlgili Olarak Yapılan Değişiklikler

Sosyal Bilgiler Liselerinin öğretimi, sınıf geçme esasları, öğretmen seçim esasları ve yönetici atamalarında uyulacak mevzuatta değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerin en önemlisi öğretmen seçimine ilişkindir. Yapılan yeni düzenleme ile bu liselere girebilmek için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavında (KPDS) en az "C" düzeyinde başarılı olmak şartı getirilmiştir.

Haber Giriş : 25 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12. MADDEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK

Maddenin Yeni Hali
"Madde 12 ? Bu okullarda Bakanlıkça uygun görülen ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanır.
Eğitim-öğretim Türkçe yapılır.
Uluslararası Bakalorya Programı (IB) uygulamasına da yer verilebilir.
Uluslararası Bakalorya Programını uygulayan okullarda Matematik ve Fen Bilimleri dersleri yabancı dille okutulur."

Maddenin Eski Hali
Öğretim Programları
Madde 12- Okulda, Bakanlıkça uygun görülen ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanır. Sosyal Bilimler Grubu, Türk Dili ve Edebiyatı ile Matematik derslerine ağırlık verilir ve eğitim-öğretim Türkçe yapılır.

Yapılan değişikliğin anlamı: Yapılan değişiklik ile eğitim ve öğretim türkçe olduğu, Uluslararası Bakalorya Programı (IB) uygulamasına öğretimde yer verilebileceği ve Uluslararası Bakalorya Programı (IB) uygulamasına öğretimde yer verilen okullarda Matematik ve Fen Bilimleri dersleri yabancı dille okutulacağı belirtilmiştir.


15. MADDENİN 3. FIKRASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK

Maddenin Yeni Hali
"Madde 15/ 3. fıkra:
9 uncu, 10 uncu, 11 inci ve 12 nci sınıflarda yıl sonu başarı ortalamasıyla sınıf geçilebilmesi için Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler, Bilgi Kuramı ve Matematik derslerinin yıl sonu başarı ortalamasının en az 3.50 olması gerekir."

Maddenin Eski Hali
"Madde 15/ 3. fıkra
Bu okulların, 9 uncu, 10 uncu, 11 inci ve 12 nci sınıflarında ağırlıklı yıl sonu başarı ortalamasıyla sınıf geçilebilmesi için Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu derslerinin yıl sonu başarı ortalamasının en az 3.50 olması gerekir."

Yapılan değişikliğin anlamı: 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerinin sınıf geçme esasları değiştirilmiştir. Yeni sistemde "Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler, Bilgi Kuramı ve Matematik derslerinin yıl sonu başarı ortalamasının en az 3.50 olması gerekmektedir"


16. MADDENİN 6. FIKRASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK

Maddenin Yeni Hali
"Madde 16/ 6. fıkra:
"Topluma hizmet etkinliklerine önem verilir. Öğrencilerin bu etkinliklere katılmaları zorunludur. Proje ve seminer çalışmaları ile topluma hizmet etkinlikleri notla değerlendirilmez. Ancak, öğrencilerin mezuniyetlerinde belgelendirilir."

"Madde 16/ yeni fıkra:Ayrıca, okulda Uluslararası Bakalorya (IB) programının uygulanması durumunda Yaratıcılık-Etkinlik-Hizmet (CAS) çalışmalarına ağırlık verilir."

Maddenin Eski Hali
"Madde 16/ 6. fıkra:
Ayrıca ?Topluma Hizmet? etkinliklerine özellikle önem verilir. Bu konudaki etkinliklere tüm öğrencilerin katılımı zorunludur. Proje ve seminer çalışmaları ile topluma hizmet etkinlikleri notla değerlendirilmeyip öğrencilerin mezuniyetlerinde belgelendirilir.

Yapılan değişikliğin anlamı: İlk fıkrada sadece cümle yeniden düzenlenmiştir. Değişiklik hiç bir yeni düzenleme getirmemektedir. Getirilen yeni fıkrada ise, Uluslararası Bakalorya (IB) programını uygulayan okullarda Yaratıcılık-Etkinlik-Hizmet (CAS) çalışmalarına ağırlık verileceği belirtilmiştir.


17. MADDENİN 7 ve 8. FIKRALARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK

Maddenin Yeni Hali
"Madde 17/ 7. fıkra:
"Öğretmen seçimiyle ilgili olarak:
a) Başvurularda;
1) Alanında en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş,
2) Alanında en az beş yıl öğretmenlik yapmış,
3) Öğretmenlikte son üç yılın sicil not ortalaması en az 80,
4) Öğretimi yabancı dille yapılan derslerin öğretmenleri için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavında en az "C" düzeyinde başarılı,
5) Aylıktan kesme ya da maaş kesilmesi cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış
olmak şartları aranır.
b) Atamalarda;
1) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavında en az "C " düzeyinde başarılı,
2) Alanında lisansüstü düzeyde öğrenim görmüş,
3) Alanlarında eser vermiş olanlar ile bilimsel yayın organlarında makaleleri yayımlanmış,
4) Aylıkla ya da takdir veya teşekkür belgesi ile ödüllendirilmiş,
5) Alanında en az iki haftalık hizmet içi eğitim kursuna katılmış
olanlara yukarıdaki sıralama dikkate alınarak öncelik tanınır.?

"Madde 17/ 8. fıkra: "Bu okullarda görev yapan öğretmenler, en geç iki yılda bir hizmet içi eğitime alınırlar. Hizmet içi eğitim sonunda yapılan sınavda başarısız olanların bir ders yılı daha okullarında rehberlik yapılarak eksikliklerinin giderilmesine çalışılır ve ders yılı sonunda tekrar hizmet içi eğitime alınarak yetişmeleri sağlanır. Bunda da başarısız olanlar, Bakanlıkça uygun görülen okul veya kurumlarda görevlendirilir."

Maddenin Eski Hali
"Madde 17/ 7. fıkra:
Öğretmen seçimiyle ilgili olarak:
a) Başvurularda;
1) Alanında en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş,
2) Alanında en az 5 yıl öğretmenlik yapmış,
3) Sicil notu ortalaması en az 80,
4) Aylıktan kesme ya da daha ağır bir ceza almamış olmak şartları aranır.
b) Atamalarda;
1) Alanında lisansüstü düzeyde öğrenim görmüş olanlara,
2) Alanlarında eser vermiş olanlar ile bilimsel yayın organlarında makaleleri yayımlanmış bulunanlara,
3) Aylıkla ya da takdir veya teşekkür belgesi ile ödüllendirilmiş olanlara,
4) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavında en az ?C? düzeyinde başarılı olanlara,
5) Alanında en az iki haftalık hizmet içi eğitim kursuna,
katılmış olanlara yukarıdaki sıralama dikkate alınarak öncelik tanınır.

"Madde 17/ 8. fıkra: Bu okullarda görev yapan öğretmenler, en geç iki yılda bir hizmet içi eğitime alınırlar. Gerçekleştirilen hizmet içi eğitim çalışmalarında başarısızlığı görülenlerin bir öğretim yılı daha okullarında rehberlik yapılarak eksikliklerinin giderilmesine çalışılır. Ders yılı sonunda tekrar hizmet içi eğitime alınarak yetişmeleri sağlanır. Bunda da başarısız olanlar, Bakanlıkça uygun görülen okul veya kurumlarda görevlendirilir.

Yapılan değişikliğin anlamı:Öğretmen seçimindeki kriterlere KPDS'den "C" notu almak şartı eklenmiştir. Ayrıca atamalardaki öncelik sırası değişmiş ve KPDS'den "C" notu almak birinci öncelikli hale getirilmiştir. 8. fıkrada yapılan değişiklik pek bir anlam ifade etmemektedir. Sadece önceki fıkrada yer alan "hizmet içi eğitim çalışmalarındaki başarısızlık" ibaresi yerine "Hizmet içi eğitim sonunda yapılan sınavda başarısızlık" ibaresi getirilmiştir.


19. MADDEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK

Maddenin Yeni Hali
"Madde 19: Y
önetici seçiminde öğretmen görevlendirilmesindeki şartlar ile 11/1/2004 tarihli ve 25343 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri uygulanır."

Maddenin Eski Hali
"Madde 19:
Yönetici seçiminde öğretmen görevlendirilmesindeki koşullar ile ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik? hükümleri göz önünde bulundurulur ve Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu branşında olanlara öncelik tanınır. Değerlendirme sınavında başarılı olanlar ile hâlen orta öğretim kurumlarında A tipi okul müdürlüğü görevinde bulunanlardan başvuruda bulunanlar, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre sözlü sınavına alınırlar. Müdür yardımcıları ise okulların öğretmenleri arasından seçilir.

Yapılan değişikliğin anlamı: yönetici seçiminde tek stadnart "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri"dir. Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu branşında olanlara öncelik verilmesi uygulaması kaldırılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber