İşletmelerde, kimlere mesleki eğitim dersi verilir?
16.12.2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim
Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar
Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007
tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesi
GENELGENİN 10. MADDESİ
"Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği'nin 267'nci maddesinin birinci fıkrasında; "İşletmelerdeki meslekî eğitimin planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devam-devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla kurumda norm kadro içinde bulunan atamaya esas branşı atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenlerden koordinatör öğretmen/öğretmenler görevlendirilir. Genel kültür branşındaki yönetici ve öğretmenlere bu kapsamda görev verilmez?" hükmü yer almaktadır."
Genelgedeki "norm kadro içinde bulunan" ifadesi nedeniyle bazı okullarda Norm kadro fazlası olan öğretmenlere bu görev verilmek istenmemektedir.
Fakat Personel Genel Müdürlüğü'nün 06.01.2004 tarih 1762 sayılı Norm Kadro Uygulaması konulu yazılarının 6 ıncı maddesinin 8 inci paragrafında yer alan "Bu hüküm uyarınca mesleki ve teknik öğretim kurumlarında İlgili alanın haftalık ders yüküne, İşletmelerde yapılan mesleki eğitime İlişkin haftalık ders yükü Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esasların 15'inci maddesi İle Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğin 267'nci maddesinin (c ve a) fıkra hükümlerine göre hesaplanarak eklenecektir." hükümlerine göre "İşletmelerde Meslek Eğitimi" ders yükünden sayılmaktadır.
Okuldaki ders yükünün ise; Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik'in Geçici 1 inci maddesindeki "? ders dağılımları, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm kadro fazlası öğretmenler arasında ders bütünlüğü de dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır." hükümleri ve
Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin 35 inci maddesi 3 fıkrasındaki "? ders dağılımı, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm fazlası öğretmenler arasında ders bütünlüğü dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır." hükümleri gereğince ders bütünlüğü de dikkate alınarak ders yükünün mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm fazlası öğretmenler arasında eşit şekilde dağıtılması gerektiği kayıt altına alınmıştır.
Bu hükümler ışığında norm kadro fazlası öğretmenlere "İşletmelerde Meslek Eğitimi" görevi verilmesi hukuken şarttır. Ve bakanlığın acilen yeni bir yazıyla bu durumu düzeltmesi ve işletmelerde mesleki eğitim saatlerinin belli kıstaslara kavuşturulması için çalışma yapmalıdır öğrenci sayısı, işletme sayısı, işletmenin uzaklığı gibi kriterleri kullanılarak Ne kadara kadar verilebileceği değil, ne kadar görev verileceği belirlenmelidir.